Mediation
Als jullie een conflict hebben, is het prettig als jullie dit zelf op kunnen lossen. Soms zijn de emoties zo hoogopgelopen dat je dit niet meer zonder hulp kan. Als je wel samen tot een oplossing wil komen, is mediation wellicht een aantrekkelijke optie.
Steeds meer mensen maken gebruik van mediation. Dit heeft verschillende redenen. Een conflict kan niet altijd opgelost worden met procederen. Soms is het echte conflict namelijk niet (alleen) juridisch, maar bijvoorbeeld ook emotioneel. Bovendien kost procederen veel geld, energie, tijd en blijft het onvoorspelbaar wat een rechter zal beslissen. Bij mediation blijven partijen zelf de baas over het conflict en de oplossing. In plaats van het conflict uit te vechten in de rechtbank, kunnen jullie via mediation samen op zoek gaan naar een oplossing die voor jullie allebei goed werkt.
Voordelen mediation
Een van de voordelen is dat personen die door middel van mediation hun conflict hebben opgelost vaak **meer tevreden** zijn met de uitkomst en de gemaakte afspraken vaak **duurzamer** zijn. Vaak zien we dat **de relatie tussen de mensen verbetert**, omdat zij tijdens mediation begeleid worden in de communicatie. Er ontstaat vaak **meer begrip** voor de elkaar. Uiteraard kunnen er ook andere voordelen genoemd worden; bijvoorbeeld dat mediation vaak **sneller** is dan een procedure bij de rechter en dat mediation **goedkoper** is.
Wat is mediation?
Mediation is een vorm van bemiddeling. Tijdens mediation proberen jullie onder begeleiding van een mediator een conflict op te lossen, of een conflict te voorkomen. Dit gebeurt tijdens zogenaamde mediationgesprekken. De mediator begeleidt de communicatie en onderhandelingen tussen jullie om zo samen tot een voor jullie beiden zo goed mogelijk resultaat te komen.
Wanneer is mediation mogelijk?
Bij de meeste conflicten kan er een mediationtraject gestart worden. Hier is wel voor nodig dat jullie allebei mee willen doen aan mediation. Mediaton is namelijk vrijwillig en kan niet worden afgedwongen. Mediation wordt met name veel gebruikt bij echtscheidingen, maar ook bij andere familieconflicten, arbeidsconflicten, in het strafrecht en soms zelfs voordat er een conflict is (bijvoorbeeld om goede afspraken te maken over de toekomst) kan mediation een goede optie zijn. Mocht je willen weten of er mediation ingezet kan worden bij jouw conflict, dan kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.
Kan mediation ook als een van de partijen erg boos/verdrietig is?
Ja, mits diegene er wel voor open staat om mediation te starten. Emoties horen bij mensen. De emoties (bijvoorbeeld boosheid, verdriet, onmacht en onzekerheid) worden gehoord, gezien en benoemd door de mediator. Hierdoor zit dit minder in de weg bij het vinden van een oplossing en maken het overleg minder beladen. Dus ook als een van beiden nog boos of verdrietig is, is mediation een goede manier om het conflict op te lossen. Voorafgaand aan de gesprekken worden afspraken gemaakt over de wijze waarop de mediation wel veilig en op een manier waarbij ieder zich prettig voelt, kan plaatsvinden.
Waar vinden de mediationgesprekken plaats? Kan dit ook online?
Bij voorkeur vinden de mediationgesprekken plaats op een neutrale plek, zoals bij ons op kantoor. Het kan ook zo zijn dat jullie de gesprekken liever ergens anders voeren. Dit is - als jullie het hier allebei over eens zijn – ook bespreekbaar.
Als de situatie zo is dat wij fysiek niet af kunnen spreken, kunnen wij ook online mediationsessies houden. Online mediation kan een uitkomst zijn als (een van jullie) aan huisgebonden is of in het buitenland verblijft.
Wat is de rol van een mediator?
Tijdens de mediationgesprekken staan jullie centraal. De mediator begeleidt jullie in deze gesprekken onder andere door op communicatie te letten. Zo kan de mediator bijvoorbeeld vragen stellen en gebeurtenissen benoemen om tot de kern van het probleem te komen. Door vragen te stellen worden jullie belangen duidelijk en kunnen jullie nadenken over een echte oplossing. Welke oplossing dit zal worden bepalen jullie zelf, maar de mediator kan jullie indien gewenst natuurlijk wel aan het denken zetten mogelijkheden waar jullie zelf misschien nog niet aan hebben gedacht. Belangrijk om te weten is dat de mediator neutraal is en geen kant zal kiezen.
Wat is een advocaat-mediator?
Omdat de conflicten soms ook een juridisch onderdeel bevatten, is het prettig dat onze mediators Mirjam van der Weide en Esmé Hoekstra ook werkzaam zijn als advocaat. Een advocaat-mediator kan jullie, als jullie dat willen, ook een juridisch advies geven. Wanneer jullie samen tot afspraken zijn gekomen, zal onze advocaat-mediator deze afspraken juridisch goed vastleggen. Zo weten jullie precies waar jullie aan toe zijn en kan dit zelfs nieuwe conflicten in de toekomst voorkomen.
Onze mediators Mirjam en Esmé hebben zich gespecialiseerd op het gebied van familierecht. Zij zijn lid van de Vereniging van Familie- en Erfrechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS) en staan ingeschreven bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Vanwege deze achtergrond kunnen zij jullie uiteraard goed begeleiden bij conflicten in het familierecht zoals mediation bij scheiding, maar uiteraard ook in andere situaties zoals het maken van afspraken in bijvoorbeeld een ouderschapsplan/opvoedovereenkomst.
Wil jij weten of Mirjam of Esmé jullie als mediator kan begeleiden in een mediationtraject? Neem dan contact op met ons kantoor.