top of page
ChatGPT Image 22 mei 2025 10_37_56.png

MEDIATION

Emoties kunnen hoog oplopen, maar een oplossing houd je het liefst zelf in de hand. Onze mediator kan jullie helpen om er samen uit te komen. Mediation is een snelle en goedkope oplossing voor jullie probleem.

Als jul­lie een con­flict heb­ben, is het pret­tig als jul­lie dit zelf op kun­nen los­sen. Soms zijn de emo­ties zo hoog­op­ge­lo­pen dat je dit niet meer zon­der hulp kan. Als je wel sa­men tot een op­los­sing wil ko­men, is me­di­a­ti­on wel­licht een aan­trek­ke­lij­ke op­tie. 

 

Steeds meer men­sen ma­ken ge­bruik van me­di­a­ti­on. Dit heeft ver­schil­len­de re­de­nen. Een con­flict kan niet al­tijd op­ge­lost wor­den met pro­ce­de­ren. Soms is het ech­te con­flict na­me­lijk niet (al­leen) ju­ri­disch, maar bij­voor­beeld ook emo­ti­o­neel. Bo­ven­dien kost pro­ce­de­ren veel geld, ener­gie, tijd en blijft het on­voor­spel­baar wat een rech­ter zal be­slis­sen. Bij me­di­a­ti­on blij­ven par­tij­en zelf de baas over het con­flict en de op­los­sing. In plaats van het con­flict uit te vech­ten in de recht­bank, kun­nen jul­lie via me­di­a­ti­on sa­men op zoek gaan naar een op­los­sing die voor jul­lie al­le­bei goed werkt.

Voordelen mediation?

Een van de voor­de­len is dat per­so­nen die door mid­del van me­di­a­ti­on hun con­flict heb­ben op­ge­lost vaak **meer te­vre­den** zijn met de uit­komst en de ge­maak­te af­spra­ken vaak **duur­za­mer** zijn. Vaak zien we dat **de re­la­tie tus­sen de men­sen ver­be­tert**, om­dat zij tij­dens me­di­a­ti­on be­ge­leid wor­den in de com­mu­ni­ca­tie. Er ont­staat vaak **meer be­grip** voor de el­kaar. Ui­ter­aard kun­nen er ook an­de­re voor­de­len ge­noemd wor­den; bij­voor­beeld dat me­di­a­ti­on vaak **snel­ler** is dan een pro­ce­du­re bij de rech­ter en dat me­di­a­ti­on **goed­ko­per** is.

Wat is mediation?

Me­di­a­ti­on is een vorm van be­mid­de­ling. Tij­dens me­di­a­ti­on pro­be­ren jul­lie on­der be­ge­lei­ding van een me­di­a­tor een con­flict op te los­sen, of een con­flict te voor­ko­men. Dit ge­beurt tij­dens zo­ge­naam­de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken. De me­di­a­tor be­ge­leidt de com­mu­ni­ca­tie en on­der­han­de­lin­gen tus­sen jul­lie om zo sa­men tot een voor jul­lie bei­den zo goed mo­ge­lijk re­sul­taat te ko­men.

Kan mediation ook als een van de partijen erg boos/verdrietig is?

Ja, mits die­ge­ne er wel voor open staat om me­di­a­ti­on te star­ten. Emo­ties ho­ren bij men­sen. De emo­ties (bij­voor­beeld boos­heid, ver­driet, on­macht en on­ze­ker­heid) wor­den ge­hoord, ge­zien en be­noemd door de me­di­a­tor. Hier­door zit dit min­der in de weg bij het vin­den van een op­los­sing en ma­ken het over­leg min­der be­la­den. Dus ook als een van bei­den nog boos of ver­drie­tig is, is me­di­a­ti­on een goe­de ma­nier om het con­flict op te los­sen. Voor­af­gaand aan de ge­sprek­ken wor­den af­spra­ken ge­maakt over de wij­ze waar­op de me­di­a­ti­on wel vei­lig en op een ma­nier waar­bij ie­der zich pret­tig voelt, kan plaats­vin­den.

Waar vinden de medationgesprekken plaats? Kan dit ook online?

Bij voor­keur vin­den de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken plaats op een neu­tra­le plek, zo­als bij ons op kan­toor. Het kan ook zo zijn dat jul­lie de ge­sprek­ken lie­ver er­gens an­ders voe­ren. Dit is - als jul­lie het hier al­le­bei over eens zijn – ook be­spreek­baar. Als de si­tu­a­tie zo is dat wij fy­siek niet af kun­nen spre­ken, kun­nen wij ook on­li­ne me­di­a­ti­on­ses­sies hou­den. On­li­ne me­di­a­ti­on kan een uit­komst zijn als (een van jul­lie) aan huis­ge­bon­den is of in het bui­ten­land ver­blijft.

Wat is de rol van een mediatior?

Tij­dens de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken staan jul­lie cen­traal. De me­di­a­tor be­ge­leidt jul­lie in deze ge­sprek­ken on­der an­de­re door op com­mu­ni­ca­tie te let­ten. Zo kan de me­di­a­tor bij­voor­beeld vra­gen stel­len en ge­beur­te­nis­sen be­noe­men om tot de kern van het pro­bleem te ko­men. Door vra­gen te stel­len wor­den jul­lie be­lan­gen dui­de­lijk en kun­nen jul­lie na­den­ken over een ech­te op­los­sing. Wel­ke op­los­sing dit zal wor­den be­pa­len jul­lie zelf, maar de me­di­a­tor kan jul­lie in­dien ge­wenst na­tuur­lijk wel aan het den­ken zet­ten mo­ge­lijk­he­den waar jul­lie zelf mis­schien nog niet aan heb­ben ge­dacht. Be­lang­rijk om te we­ten is dat de me­di­a­tor neu­traal is en geen kant zal kie­zen.

Wat is een advocaat-mediator?

Om­dat de con­flic­ten soms ook een ju­ri­disch on­der­deel be­vat­ten, is het pret­tig dat onze me­di­a­tors Mir­jam van der Wei­de en Esmé Hoeks­tra ook werk­zaam zijn als ad­vo­caat. Een ad­vo­caat-me­di­a­tor kan jul­lie, als jul­lie dat wil­len, ook een ju­ri­disch ad­vies ge­ven. Wan­neer jul­lie sa­men tot af­spra­ken zijn ge­ko­men, zal onze ad­vo­caat-me­di­a­tor deze af­spra­ken ju­ri­disch goed vast­leg­gen. Zo we­ten jul­lie pre­cies waar jul­lie aan toe zijn en kan dit zelfs nieu­we con­flic­ten in de toe­komst voor­ko­men. Onze me­di­a­tors Mir­jam en Esmé heb­ben zich ge­spe­ci­a­li­seerd op het ge­bied van fa­mi­lie­recht. Zij zijn lid van de Ver­e­ni­ging van Fa­mi­lie- en Erf­recht­ad­vo­ca­ten Schei­dings­me­di­a­tors (vFAS) en staan in­ge­schre­ven bij de Me­di­a­tors­fe­de­ra­tie Ne­der­land (MfN). Van­we­ge deze ach­ter­grond kun­nen zij jul­lie ui­ter­aard goed be­ge­lei­den bij con­flic­ten in het fa­mi­lie­recht zo­als me­di­a­ti­on bij schei­ding, maar ui­ter­aard ook in an­de­re si­tu­a­ties zo­als het ma­ken van af­spra­ken in bij­voor­beeld een ou­der­schaps­plan/op­voed­over­een­komst.

Wil jij we­ten of Mir­jam of Esmé jul­lie als me­di­a­tor kan be­ge­lei­den in een me­di­a­ti­on­tra­ject? 

Neem dan con­tact op met ons kan­toor.

bottom of page