Al 30 jaar te­gen in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring

Gepubliceerd op .

Van­daag is het Haags Kin­der­ont­voe­rings­ver­drag pre­cies 30 jaar van kracht in Ne­der­land en in­mid­dels zijn er al 101 sta­ten bij dit ver­drag aan­ge­slo­ten. Waar­om heb­ben wij het Haags Kin­der­ont­voe­rings­ver­drag? In deze blog lees je daar meer over.

Af­spra­ken over in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring

Op 1 sep­tem­ber 1980 is het Haags Kin­der­ont­voe­rings­ver­drag (HKOV) in Ne­der­land in wer­king ge­tre­den. In dit ver­drag heb­ben de aan­ge­slo­ten lan­den af­spra­ken ge­maakt over de aan­pak van in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring. Het doel van deze af­spra­ken is om kin­der­ont­voe­ring te voor­ko­men en, als dit toch ge­beurt, de scha­de­lijke ge­vol­gen van een in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring voor kin­de­ren te be­per­ken. Zo heb­ben de aan­ge­slo­ten lan­den af­ge­spro­ken dat het kind in be­gin­sel te­rug moet naar het land waar hij of zij ge­wend is om te wo­nen, ten­zij er sprake is van een uit­zon­de­ring.

In het HKOV staan ook af­spra­ken over in­ter­na­ti­o­na­le om­gang. Deze af­spra­ken hou­den in dat als een ou­der in een an­der land woont dan het kind, er om een in­ter­na­ti­o­na­le om­gangs­re­ge­ling ver­zocht kan wor­den.

Wat is in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring?

Bij een kin­der­ont­voe­ring den­ken de mees­te men­sen aan kin­de­ren die stie­kem mee­ge­no­men door de an­de­re ou­der. Dit hoeft niet al­tijd zo te gaan. Vol­gens het HKOV is er sprake van een in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring als een kind (on­der de 16 jaar) van­uit zijn ge­wo­ne ver­blijf­plaats is over­ge­bracht naar een an­der land, of hier wor­dt ach­ter­ge­hou­den. Er is pas sprake van kin­der­ont­voe­ring als dit ge­beurt zon­der de toe­stem­ming van de an­de­re ou­der die mag be­pa­len waar het kind woont. In Ne­der­land mo­gen ou­ders met ge­zag be­pa­len waar hun kind woont. In an­de­re lan­den kan dit an­ders zijn.

Voor­beeld

Tasja (13 jaar oud) woont met haar moe­der in Heiloo. Haar va­der woont in Frank­rijk en zij gaat hier een week op va­kan­tie. De week va­kan­tie is om, maar Tasja is nog niet te­rug­ge­bracht door haar va­der. Tasja’s moe­der belt de va­der op en vraagt wan­neer hij Tasja komt bren­gen. Maan­dag be­gint de school im­mers weer. Tasja’s va­der zegt dat Tasja het erg naar haar zin heeft, dus dat hij haar nog even bij zich hou­dt in Frank­rijk. Tasja’s moe­der is het hier niet mee eens. Om­dat Tasja’s va­der haar niet te­rug­brengt op de af­ge­spro­ken da­tum en de moe­der hier geen toe­stem­ming voor geeft, is er sprake van in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring.

Wat te doen bij in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring?

Alle lan­den die zijn aan­ge­slo­ten bij het HKOV heb­ben een in­stan­tie waar ou­ders te­recht kun­nen als zij den­ken dat er sprake is van in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring. In Ne­der­land is dit de Cen­tra­le au­to­ri­teit In­ter­na­ti­o­na­le Kin­der­aan­ge­le­gen­he­den. De Cen­tra­le au­to­ri­teit is bij in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring de scha­kel tus­sen Ne­der­land en het land waar het kind op dat mo­ment ver­blijft. De ach­ter­blij­ven­de ou­der bij deze in­stan­tie een ver­zoek tot te­rug­ge­lei­ding in­die­nen.

Heb jij vra­gen over in­ter­na­ti­o­na­le kin­der­ont­voe­ring? Of wil jij ad­vies over het voor­ko­men hier­van? Dan staat het u ui­te­raard vrij om con­tact met ons op te ne­men. Ook kan het han­dig zijn om con­tact op te ne­men met de me­de­wer­kers van het Cen­trum IKO.