Draagmoederschap, hoe zit dat?
We hebben het over draagmoederschap als iemand zwanger is voor een ander. Meestal is dit voor wensouders die zelf niet zwanger kunnen raken, zoals een homostel of iemand die onvruchtbaar is.
Er bestaat veel onduidelijkheid over draagmoederschap. Hoe vind je een draagmoeder? Hoe zit dat juridisch en wat moet je regelen? In deze blog geven wij een korte uitleg.
Hoe vind ik een draagmoeder?
In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden en zelfs strafbaar. Dit houdt in dat de wensouders de draagmoeder naast een onkostenvergoeding niet mogen betalen voor de zwangerschap.
Je hoeft dus geen draagmoeder te worden als je er geld mee wil verdienen. De draagmoeder zal de wensouders uit naastenliefde moeten willen helpen met hun kinderwens. Begrijpelijk, omdat kinderen niet “te koop” zijn. Maar dit maakt het voor wensouders vaak wel erg lastig om een draagmoeder te vinden.
De kinderwens van wensouders is vaak groot. De naaste omgeving ziet dit vaak ook en willen de wensouders zo veel als mogelijk helpen om hun wens alsnog werkelijkheid te laten worden. Soms gebeurt het zelfs dat iemand uit het netwerk van de wensouders draagmoeder wordt. Bijvoorbeeld een zus, nicht of vriendin. Maar een draagmoeder hoeft geen bekende te zijn. Stichting meer dan gewenst brengt regelmatig wensouders en draagmoeders met elkaar in contact. Er zijn regelmatig bijeenkomsten en informatieavonden in de omgeving van Alkmaar, maar ook online.
Twee vormen van draagmoederschap
Eigenlijk zijn er twee vormen van draagmoederschap. Hoogtechnologisch draagmoederschap en laagtechnologisch draagmoederschap. Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het verschil dat bij laagtechnologisch draagmoederschap het kindje ontstaat uit een eicel van de draagmoeder en bij hoogtechnologisch draagmoederschap niet. Biologisch gezien is alleen een laagtechnologische draagmoeder genetisch verbonden aan het kindje.
Juridisch goede afspraken maken
Als jullie een draagmoeder hebben gevonden, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Wat verwachten jullie van elkaar tijdens, maar ook na de zwangerschap? Wat vertellen jullie je kindje over zijn of haar ontstaansgeschiedenis? Speelt de draagmoeder wel of geen rol in het leven van jullie kindje? Welke achternaam krijgt het kindje?
Er zijn ook een aantal punten rondom de afstamming die besproken zullen moeten worden. Juridisch gezien wordt de draagmoeder automatisch juridisch ouder van het kindje. Hoe willen jullie het ouderschap van de wensouders regelen? Onze advocaten familierecht kunnen jullie goed uitleggen wat de voor- en nadelen van erkenning en adoptie in jullie situatie zijn.
De wetgeving in Nederland houdt helaas nog niet voldoende rekening met draagmoeders en roze ouderschap. Het is daarom aan te raden om met een advocaat om tafel te gaan die weet wat er speelt in het moderne familierecht van regenbooggezinnen. Wij adviseren jullie graag.