Gedwongen onder één dak na echtscheiding
Afgelopen week las ik een artikel van NH nieuws; “Gescheiden maar gedwongen onder één dak, want 'een urgentieverklaring zit er niet in’”. De situatie die beschreven werd was voor mij als familierechtadvocaat die ook regelmatig echtscheidingen begeleidt erg herkenbaar. De wil van de ex-partners om de scheiding snel en goed af te sluiten is er wel, maar er zijn gewoonweg vaak geen mogelijkheden om (allebei) binnen afzienbare tijd een woonruimte te krijgen. Hierdoor lopen spanningen tussen partijen onnodig, maar wel begrijpelijk, mogelijk hoger op.
Geen urgentie
Veel scheidende mensen zijn met spoed op zoek naar een huurwoning voor tijdens, maar ook na de scheiding. Bij noodgevallen en spoedeisende situaties denken mensen vaak een urgentieverklaring. Het schrijnende is alleen dat veel gemeentes (zoals Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard en Bergen) geen urgentieverklaring afgeven bij een echtscheiding. Ook niet als er minderjarige kinderen zijn. Dit betekent dat gezinnen volledig zijn aangewezen op de tijd die zij al staan ingeschreven voor een sociale huurwoning.
Krapte op de woningmarkt
Maar ook als je wél middelen of mogelijkheden hebt om na de scheiding een woning te kopen, is het niet altijd makkelijk om een woning te vinden. Woningen zijn schaars en als er wel aanbod is, zijn deze woningen vaak extreem snel en/of ver over de vraagprijs verkocht. Deze Amsterdamse praktijken komen ook in de regio van Alkmaar steeds vaker voor, waardoor het erg lastig is om een geschikte woning te vinden. Laat staan voor beide (ex-)echtgenoten.
Stress en onzekerheid
Wanneer jullie noodgedwongen onder één dak moeten blijven wonen omdat er geen andere woonruimte gevonden wordt, brengt dit voor veel gezinnen stress en onzekerheid met zich mee. Want wanneer vinden jullie wel een woonruimte? De situatie kan erg uitzichtloos voelen.
Bovendien is een scheiding erg ingrijpend voor alle partijen. Niet alleen voor jullie, maar ook voor jullie kinderen. Als jullie noodgedwongen samen blijven wonen, kan er een gespannen situatie ontstaan. Jullie kinderen kunnen hier (ook zonder dat jullie dit merken) last van hebben. In dergelijke situaties is het belangrijk om goede afspraken te maken om de sfeer zo goed mogelijk te houden. Een mediator die gespecialiseerd is in echtscheidingen kan hierbij helpen. Mediation is geen wondermiddel, want ook wij kunnen geen nieuwe woonruimte voor jullie vinden. Maar gesprekken bij de mediator kunnen er wel bij helpen om de periode die jullie nog moeten overbruggen zo goed mogelijk te doorlopen. Als jullie hier nog vragen over hebben, kunnen jullie uiteraard contact opnemen met een van onze familierechtadvocate of onze mediator op ons kantoor in Alkmaar.