Kind al er­kend door de nieuwe part­ner

Gepubliceerd op .

Het was even schrik­ken toen Jus­tin hoor­de dat hij va­der is ge­wor­den, maar nu Jus­tin aan het idee ge­wend is, wil hij wel een rol spe­len in het le­ven van zijn doch­ter Isa. Zij is nu on­ge­veer een half jaar oud en hij heeft haar pas een paar keer ge­zien. Dat wil hij nu an­ders. Te be­gin­nen bij het of­fi­ci­eel vast­leg­gen dat hij haar va­der is. Hij heeft op het in­ter­net ge­le­zen dat hij hier­voor naar de ge­meente kan gaan, maar dat hij wel schrif­te­lijk toe­stem­ming no­dig heeft van de moe­der. Hij belt de moe­der op en krij­gt niet het ant­woord waar hij op ge­hoopt had. Zij ziet het he­le­maal niet zit­ten dat hij hun doch­ter er­kent. Bo­ven­dien heeft haar nieuwe part­ner Isa al een maand ge­le­den er­kend, om­dat hij wel een va­der­fi­guur voor Isa is. Wat nu?

Ju­ri­disch ou­der­schap

Ju­ri­disch ge­zien kun je op ver­schil­len­de ma­nie­ren va­der of moe­der wor­den. Zo kun je ju­ri­disch ou­der wor­den om­dat jul­lie kind tij­dens jul­lie hu­we­lijk of ge­re­gi­streerd part­ner­schap is ge­bo­ren, om­dat jij jouw kind hebt er­kend, als de rech­ter ver­van­gen­de toe­stem­ming geeft om te er­ken­nen of de rech­ter het va­der­schap vast­stelt. Voor­dat jij jouw kind kunt er­ken­nen, heb je in­der­daad toe­stem­ming no­dig van de moe­der. Vaak is dit geen pro­bleem, maar er kun­nen ook re­de­nen zijn waar­om de moe­der geen toe­stem­ming geeft. Wil jij alsnog ju­ri­disch ou­der wor­den van jouw kind? In dat ge­val kun je vra­gen of zij open staat voor een ge­sprek bij de me­di­a­tor, of een ad­vo­caat vra­gen een pro­ce­du­re te star­ten bij de recht­bank voor ver­van­gen­de toe­stem­ming om je kind te kun­nen er­ken­nen.

Er zijn al twee ju­ri­disch ou­ders

Een kind kan in Ne­der­land maxi­maal twee ju­ri­disch ou­ders heb­ben. Dat be­te­kent dat als een kind al twee ju­ri­disch ou­ders heeft, jij jouw kind niet kan er­ken­nen. Er zijn soms ook moe­ders die hun nieuwe part­ner het kind la­ten er­ken­nen, zo­dat de bi­o­lo­gi­sche va­der dit niet meer kan doen. In dat ge­val zal bij de rech­ter ver­zocht moe­ten wor­den om de ont­ken­ning of ver­nie­ti­ging van het ou­der­schap van de niet-bi­o­lo­gi­sche ou­der. In het ge­val van Jus­tin kan een ad­vo­caat of ad­vo­caat-me­di­a­tor ad­vies ge­ven over de haal­baar­heid van een pro­ce­du­re om alsnog ju­ri­disch va­der van Isa te wor­den.

Bij­zon­de­re cu­ra­tor

Een ver­zoek om ver­nie­ti­ging van de er­ken­ning of een an­der ver­zoek met als doel wij­zi­ging van het ju­ri­disch ou­der­schap wor­dt niet zo­maar toe­ge­we­zen. Bij pro­ce­du­res over wie de ju­ri­di­sche ou­ders van een kind (kun­nen) zijn, wor­dt er door de recht­bank een Bij­zon­de­re Cu­ra­tor be­noemd. In af­stam­mings­za­ken on­der­zoekt de bij­zon­de­re cu­ra­tor on­der an­de­re wat in het be­lang van het kind is. In het ge­val van Jus­tin, zal de bij­zon­de­re cu­ra­tor bij­voor­beeld kij­ken hoe de si­tu­a­tie voor Isa is als de nieuwe part­ner niet meer haar ju­ri­di­sche va­der is, maar haar bi­o­lo­gi­sche va­der Jus­tin wel. Hier­over schrijft de bij­zon­de­re cu­ra­tor een rap­port aan de rech­ter. De rech­ter kan oor­de­len dat het in het be­lang van het kind is dat de bi­o­lo­gi­sche va­der haar ju­ri­di­sche va­der wor­dt, maar kan ook be­slui­ten dat de nieuwe part­ner ju­ri­disch va­der blijft. In de prak­tijk zijn er vaak ver­schil­len­de uit­kom­sten mo­ge­lijk om­dat bij de be­oor­de­ling van deze za­ken re­ke­ning wor­dt ge­hou­den met alle fei­ten en om­stan­dig­he­den.

Goe­de rechts­bij­stand

Wat jouw si­tu­a­tie ook is, het is be­langrijk dat jij een goe­de en dui­de­lijke uit­leg krij­gt over jouw ju­ri­di­sche po­si­tie als ou­der. Een er­va­ren fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat kan jou hier goed over voor­lich­ten.