“Ik be­taal geen ali­men­ta­tie als ik mijn kind niet zie”

Gepubliceerd op .

Wij wor­den re­gel­ma­tig ge­vraagd om ad­vies als ou­ders (met name va­ders) hun kind min­der zien dan af­ge­spro­ken. In veel ge­val­len wor­dt na­me­lijk wel van hun ver­wacht dat zij de kin­der­ali­men­ta­tie be­ta­len. Ook als zij hun kind wei­nig of zelfs niet zien. Hoe zit dat? Moet je dan nog wel ali­men­ta­tie be­ta­len?

Af­spra­ken of be­schik­king

Als jul­lie uit el­kaar gaan, zijn er vaak een he­le­boel din­gen die ge­re­geld en/of af­ge­spro­ken moe­ten wor­den. Hoe jul­lie de kos­ten van jul­lie kin­de­ren ver­de­len is een van deze af­spra­ken. Veel ou­ders spre­ken een be­drag aan kin­der­ali­men­ta­tie af, zo­dat hier de kos­ten voor de kin­de­ren zo­als eten, drin­ken, kle­ding, etc. van be­taald kun­nen wor­den.

Als jul­lie de hoogte van de kin­der­ali­men­ta­tie zelf heb­ben af­ge­spro­ken, staat dit vaak op­ge­no­men in het ou­der­schaps­plan. Ko­men jul­lie hier niet sa­men uit? Dan kan de rech­ter door een ad­vo­caat ver­zocht wor­den om de hoogte van de kin­der­ali­men­ta­tie vast te stel­len in een be­schik­king.

Kin­der­ali­men­ta­tie is geen kijk­geld

Als de an­de­re ou­der of ex-part­ner zich niet (meer) aan de af­spra­ken voor de zorg­re­ge­ling of om­gangs­re­ge­ling hou­dt, is dit erg frus­tre­rend. Je wil graag je kind zien. Veel cli­ën­ten zeg­gen dan ook te­gen hun ad­vo­caat: “Ik be­taal geen ali­men­ta­tie als ik mijn kind niet zie”. Dit is een be­grij­pe­lijke re­ac­tie, maar zo werkt het he­laas niet. Ali­men­ta­tie en om­gang zijn twee ver­schil­len­de on­der­wer­pen. Ook voor de rech­ter. Wij zeg­gen daar­om wel eens dat kin­der­ali­men­ta­tie geen kijk­geld is.

Als de an­de­re ou­der zich niet aan de af­spra­ken over de om­gang hou­dt, be­te­kent dit niet dat jij je ook niet meer aan de af­spra­ken over de ali­men­ta­tie hoeft te hou­den. Ster­ker nog, als er een be­schik­king is van de rech­ter waar­in de ali­men­ta­tie is vast­ge­steld kan je zelfs aan­ge­schre­ven wor­den door het LBIO. Deze zul­len dan pro­be­ren om de ali­men­ta­tie alsnog te in­nen. Is de kin­der­ali­men­ta­tie nog niet vast­ge­le­gd in een be­schik­king van de rech­ter? Dan kan de ou­der die de ali­men­ta­tie nor­maal ont­vangt alsnog vra­gen of de rech­ter dit vast wil leg­gen. Ook de ter­mij­nen die niet zijn be­taald.

Zo­als ge­ze­gd is kin­der­ali­men­ta­tie geld voor het le­vens­on­der­houd van jul­lie kind. Als de kin­der­ali­men­ta­tie niet meer be­taald wor­dt, is jul­lie kind hier dus met name de dupe van.

Kin­der­ali­men­ta­tie her­zien

Het ver­an­de­ren van de om­gangs­re­ge­ling of zorg­re­ge­ling kan wel een re­den zijn om de hoogte aan kin­der­ali­men­ta­tie te her­zien. Maar ook an­de­re re­de­nen, zo­als de ge­boorte van een an­der kind, het wij­zi­gen van in­ko­men en het krij­gen van een nieuwe part­ner van een van de ou­ders kun­nen re­de­nen zijn om op­nieuw naar de kin­der­ali­men­ta­tie te kij­ken. Het kan han­dig zijn om een ali­men­ta­tie­be­re­ke­ning te la­ten ma­ken door een ad­vo­caat, zo­dat jul­lie we­ten wat re­de­lijk is in jul­lie si­tu­a­tie. Ook hier­voor geldt dat jul­lie dit sa­men kun­nen af­spre­ken in het ou­der­schaps­plan, of een fa­mi­lie­recht ad­vo­caat een ver­zoek in te la­ten die­nen bij de recht­bank. Heb jij hier vra­gen over? Dan hel­pen wij jou graag ver­der.