Ik wil schei­den, maar mijn echt­ge­noot woont in het bui­ten­land

Gepubliceerd op .

Re­gel­ma­tig komt het voor dat wij be­na­derd wor­den door cli­ën­ten die wil­len schei­den, ter­wijl de echt­ge­noot in het bui­ten­land woont. Bij­voor­beeld om­dat jouw part­ner voor zijn of haar werk in het bui­ten­land woont, of om­dat jouw part­ner na het be­ëin­di­gen van de re­la­tie in een an­der land is gaan wo­nen. Ook zien wij re­gel­ma­tig vluch­te­lin­gen die al­leen naar Ne­der­land zijn ge­ko­men en waar­van de echt­ge­noot nog in het bui­ten­land woont. Kan je in deze si­tu­a­ties een echt­schei­dings­pro­ce­du­re star­ten?

Het korte ant­woord is ja. Net als bij een “ge­wo­ne” echt­schei­ding, zal er een echt­schei­dings­pro­ce­du­re ge­start moe­ten wor­den door een ad­vo­caat. Wel­ke re­gels en voor­waar­den van toe­pas­sing zijn op jul­lie echt­schei­ding, hangt wel af van een aan­tal om­stan­dig­he­den.

Voor­beel­den

Ge­trouwd in Ne­der­land

Do­ri­ne en Lars zijn in 2011 ge­trouwd in Alkmaar. Zij heb­ben al­le­bei de Ne­der­land­se na­ti­o­na­li­teit en zijn na 8 jaar in Heiloo ge­woond te heb­ben in 2018 ver­huisd naar Frank­rijk. Na een tijd mer­ken Lars en Do­ri­ne dat zij sa­men niet meer ge­luk­kig zijn en Lars ver­huist te­rug naar Ne­der­land. On­ge­veer een jaar la­ter wil Lars of­fi­ci­eel schei­den, zo­dat zij ver­der kan met haar le­ven. Do­ri­ne woont nog in Frank­rijk met haar nieuwe part­ner.

Ge­trouwd in het bui­ten­land

Nina woon­de als ex­pat in Span­je en heeft daar de Spaan­se José le­ren ken­nen. Niet snel daar­na be­slui­ten zij in Span­je te trou­wen en wor­dt Nina zwan­ger van hun eerste kind­je. Nina en José be­slui­ten om hun kind­je in Ne­der­land op te voe­den en wo­nen tij­de­lijk in bij de ou­ders van Nina in Ber­gen (nh). José kan hier niet aar­den en ver­trekt met de noor­der­zon. Sinds­dien heb­ben Nina en José geen con­tact meer. Niet veel la­ter be­sluit Nina om de echt­schei­dings­pro­ce­du­re te star­ten.

Wel­ke rech­ter is be­voe­gd?

Voor­dat de recht­bank in­hou­de­lijk kijkt naar het echt­schei­dings­ver­zoek zal er ge­ke­ken wor­den of de Ne­der­land­se rech­ter be­voe­gd is. Dit be­te­kent dat de Ne­der­land­se rech­ter kijkt of hij de echt­schei­ding mag be­han­de­len.

Als jul­lie al­le­bei de Ne­der­land­se na­ti­o­na­li­teit heb­ben, zal dit geen pro­bleem zijn. Ook niet als een van jul­lie in het bui­ten­land woont. Heb­ben jul­lie niet al­le­bei de Ne­der­land­se na­ti­o­na­li­teit? Dan zal er ge­ke­ken wor­den hoe lang jij al in Ne­der­land woont. Een ad­vo­caat met ken­nis over in­ter­na­ti­o­naal fa­mi­lie­recht kan jou uit­leg­gen of de pro­ce­du­re bij een Ne­der­land­se recht­bank in­ge­diend kan wor­den.

Toe­pas­se­lijk recht

Dat een Ne­der­land­se rech­ter het echt­schei­dings­ver­zoek be­han­deld, be­te­kent niet dat er ook Ne­der­lands recht toe­ge­past moet wor­den voor de echt­schei­ding, ali­men­ta­tie, etc. Van be­lang zijn hier­bij jul­lie na­ti­o­na­li­tei­ten, waar jul­lie nu wo­nen en waar jul­lie heb­ben ge­woond, maar ook of jul­lie een fo­rum­keu­ze heb­ben ge­daan. Dit be­te­kent dat jul­lie een keu­ze heb­ben ge­maakt voor het recht dat van toe­pas­sing is op jul­lie schei­ding.

Er­va­ren echt­schei­dings­ad­vo­caat

Speelt bui­ten­lands recht mis­schien een rol bij jouw in­ter­na­ti­o­na­le echt­schei­ding? Dan doe je er goed aan om een ad­vo­caat te zoe­ken die ken­nis heeft van in­ter­na­ti­o­naal fa­mi­lie­recht. Er kun­nen veel ha­ken en ogen aan een in­ter­na­ti­o­na­le schei­ding zit­ten.