Ik wil scheiden, maar mijn echtgenoot woont in het buitenland
Regelmatig komt het voor dat wij benaderd worden door cliënten die willen scheiden, terwijl de echtgenoot in het buitenland woont. Bijvoorbeeld omdat jouw partner voor zijn of haar werk in het buitenland woont, of omdat jouw partner na het beëindigen van de relatie in een ander land is gaan wonen. Ook zien wij regelmatig vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen en waarvan de echtgenoot nog in het buitenland woont. Kan je in deze situaties een echtscheidingsprocedure starten?
Het korte antwoord is ja. Net als bij een “gewone” echtscheiding, zal er een echtscheidingsprocedure gestart moeten worden door een advocaat. Welke regels en voorwaarden van toepassing zijn op jullie echtscheiding, hangt wel af van een aantal omstandigheden.
Voorbeelden
Getrouwd in Nederland
Dorine en Lars zijn in 2011 getrouwd in Alkmaar. Zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit en zijn na 8 jaar in Heiloo gewoond te hebben in 2018 verhuisd naar Frankrijk. Na een tijd merken Lars en Dorine dat zij samen niet meer gelukkig zijn en Lars verhuist terug naar Nederland. Ongeveer een jaar later wil Lars officieel scheiden, zodat zij verder kan met haar leven. Dorine woont nog in Frankrijk met haar nieuwe partner.
Getrouwd in het buitenland
Nina woonde als expat in Spanje en heeft daar de Spaanse José leren kennen. Niet snel daarna besluiten zij in Spanje te trouwen en wordt Nina zwanger van hun eerste kindje. Nina en José besluiten om hun kindje in Nederland op te voeden en wonen tijdelijk in bij de ouders van Nina in Bergen (nh). José kan hier niet aarden en vertrekt met de noorderzon. Sindsdien hebben Nina en José geen contact meer. Niet veel later besluit Nina om de echtscheidingsprocedure te starten.
Welke rechter is bevoegd?
Voordat de rechtbank inhoudelijk kijkt naar het echtscheidingsverzoek zal er gekeken worden of de Nederlandse rechter bevoegd is. Dit betekent dat de Nederlandse rechter kijkt of hij de echtscheiding mag behandelen.
Als jullie allebei de Nederlandse nationaliteit hebben, zal dit geen probleem zijn. Ook niet als een van jullie in het buitenland woont. Hebben jullie niet allebei de Nederlandse nationaliteit? Dan zal er gekeken worden hoe lang jij al in Nederland woont. Een advocaat met kennis over internationaal familierecht kan jou uitleggen of de procedure bij een Nederlandse rechtbank ingediend kan worden.
Toepasselijk recht
Dat een Nederlandse rechter het echtscheidingsverzoek behandeld, betekent niet dat er ook Nederlands recht toegepast moet worden voor de echtscheiding, alimentatie, etc. Van belang zijn hierbij jullie nationaliteiten, waar jullie nu wonen en waar jullie hebben gewoond, maar ook of jullie een forumkeuze hebben gedaan. Dit betekent dat jullie een keuze hebben gemaakt voor het recht dat van toepassing is op jullie scheiding.
Ervaren echtscheidingsadvocaat
Speelt buitenlands recht misschien een rol bij jouw internationale echtscheiding? Dan doe je er goed aan om een advocaat te zoeken die kennis heeft van internationaal familierecht. Er kunnen veel haken en ogen aan een internationale scheiding zitten.