Wat is solo parallel ouderschap?
Je hoort het steeds vaker bij ouders die uit elkaar zijn: solo parallel ouderschap. Maar wat is dat? Wanneer wordt solo parallel ouderschap ingezet? En hoe is dit voor de kinderen?
Soms kunnen ouders niet meer met elkaar overweg. In de periode rondom de scheiding spelen emoties vaak een grote rol. Het is dan niet gek als er wat wrijving ontstaat tussen ouders. Maar waar de meeste ouders naar loop van tijd weer met elkaar in gesprek kunnen komen over de kinderen, lukt dit bij sommige ouders niet. Als het ouders ook met mediation of andere (jeugd)hulp niet lukt om zonder conflicten met elkaar te praten over de kinderen, kan parallel ouderschap een goede optie zijn.
Ouders in conflict, kinderen in de knel
Soms zijn ouders zo hevig met elkaar in conflict, dat de kinderen hier last van krijgen. Deze situaties kunnen leiden tot loyaliteitsconflicten en kinderen die in de knel komen. Dit is ook een reden waarom er regelmatig jeugdhulpinstanties betrokken zijn bij deze gezinnen. Bijvoorbeeld in de vorm van een ondertoezichtstelling.
Waarom solo parallel ouderschap?
Een cliënt zij laatst heel mooi dat zij ervan overtuigd is dat zij als ouders allebei het beste willen voor hun kinderen, maar zij van mening verschillen over de vraag wat het beste is. Het mooiste zou zijn als beide ouders op hun eigen manier ouder mogen zijn, zonder dat de andere ouder zich met “hun week” bemoeit. Als hier duidelijke afspraken over gemaakt worden, kan dit de-escalerend werken en rust brengen.
Duidelijke afspraken
De meeste ouders hebben, zeker in de eerste periode van parallel ouderschap, hulp van een professional nodig voor de invulling. Denk hierbij aan een kindbehartiger of coach. Bij parallel ouderschap hebben de ouders in beginsel geen contact meer met elkaar. Zij geven elkaar alleen de noodzakelijke informatie en bemoeien zich dus niet met de invulling van het ouderschap bij de ander.
Om dit te laten slagen, is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en dat beide ouders zich aan deze afspraken houden. De coach of kindbehartiger die de ouders begeleidt houdt in de gaten of deze afspraken worden nagekomen en wijzen ouders erop als zij dit (onbewust) niet doen. Soms hebben beide ouders een eigen begeleider. Dit wordt vaak als prettig ervaren.
Hoe is parallel ouderschap voor de kinderen?
Parallel ouderschap kan, mits dit goed wordt uitgevoerd, rust brengen voor alle betrokkenen. Dus niet alleen de ouders, maar zeker ook de kinderen kunnen hier baat bij hebben.