Er­ken­ning van een bui­ten­ech­te­lijk kind zon­der toe­stem­ming van de moe­der: wat zijn je op­ties?

Gepubliceerd op . Geschreven door Silke Bakker.

Ben je va­der of duo­moe­der van een kind dat bui­ten het hu­we­lijk is ge­bo­ren? Dan ben je niet au­to­ma­tisch de ju­ri­di­sche ou­der. Om het kind te er­ken­nen, heb je toe­stem­ming van de moe­der no­dig. Is het kind 12 jaar of ou­der? Dan moet het kind ook zelf toe­stem­ming ge­ven.

Wat als de moe­der geen toe­stem­ming geeft?

Soms wei­gert de moe­der haar toe­stem­ming. In dat ge­val kun je naar de recht­bank gaan en vra­gen om ver­van­gen­de toe­stem­ming. Dit be­te­kent dat de rech­ter be­slist in plaats van de moe­der. Je hebt hier­voor wel een ad­vo­caat no­dig.

De rech­ter kijkt of het goed is voor het kind als jij hem of haar er­kent. Het uit­gangs­punt is dat een ver­zoek wordt toe­ge­we­zen, ten­zij het in strijd is met de be­lan­gen van de moe­der of het kind. De er­ken­ning moet dus in het be­lang van het kind zijn.

Voor­beeld uit de prak­tijk

De man wil graag een kind er­ken­nen dat bui­ten een hu­we­lijk is ge­bo­ren. De moe­der geeft ech­ter geen toe­stem­ming, ter­wijl het kind nog jon­ger is dan 12 jaar. Om­dat er­ken­ning be­lang­rij­ke ju­ri­di­sche ge­vol­gen heeft be­sluit de cli­ënt een ver­zoek tot ver­van­gen­de toe­stem­ming in te die­nen bij de recht­bank, zijn ad­vo­caat helpt hem daar­bij. De rech­ter be­kijkt of de er­ken­ning in het be­lang van het kind was. Om­dat er geen zwaar­we­gen­de be­zwa­ren zijn, is het ver­zoek toe­ge­we­zen en kn de man het kind als­nog er­ken­nen.

Heb jij ook te ma­ken met een si­tu­a­tie waar­in je een kind wilt er­ken­nen zon­der toe­stem­ming van de moe­der? Of wil je ad­vies over er­ken­ning van een kind in het al­ge­meen? Neem dan con­tact met ons op. Onze ad­vo­ca­ten zijn ge­spe­ci­a­li­seerd in fa­mi­lie­recht en hel­pen je graag ver­der.