Wat te doen als de va­der van je kind het kind ju­ri­disch niet wil er­ken­nen?

Gepubliceerd op . Geschreven door Sheila Albers.

Je hebt een kind­je ge­kre­gen, maar de va­der wei­gert het kind ju­ri­disch te er­ken­nen. Dit kan ont­zet­tend ver­war­rend en ver­drie­tig zijn. Niet al­leen om­dat het een per­soon­lijke en emo­ti­o­ne­le kwes­tie is, maar ook om­dat het ge­vol­gen kan heb­ben voor de rech­ten van je kind. Wat kun je doen als de va­der niet mee­werkt? Wij leg­gen het uit.

Wat be­te­kent er­ken­ning ju­ri­disch?

Er­ken­ning is veel meer dan al­leen een hand­te­ke­ning zet­ten bij de ge­meente. Wan­neer de va­der zijn kind er­kent, be­te­kent dit dat hij of­fi­ci­eel en ju­ri­disch ou­der wor­dt van zijn kind. Het kind krij­gt niet al­leen de ach­ter­naam van de va­der (als hier­voor wor­dt ge­ko­zen), maar er ont­staat ook een (fi­nan­cie­le) on­der­houds­ver­plich­ting van de va­der naar het kind. Ook kun­nen er rech­ten ont­staan, zo­als erf­rech­ten. Zon­der er­ken­ning door de va­der, blijf jij ju­ri­disch al­leen de ou­der van je kind.

Waar­om zou de va­der wei­ge­ren?

Er kun­nen ver­schil­len­de re­de­nen zijn waar­om de va­der jul­lie kind­je niet wil er­ken­nen. Soms speelt on­ze­ker­heid over of hij wel bi­o­lo­gisch wel de va­der is een rol, maar ook per­soon­lijke of fi­nan­ci­ë­le re­de­nen kun­nen mee­spe­len. Hoe dan ook, dit be­te­kent niet dat jouw kind hier­door min­der recht heeft om een band op te bou­wen met zijn of haar va­der. Als moe­der wil je na­tuur­lijk het bes­te voor je kind.

Wat kun jij doen?

Er zijn stap­pen die je kunt ne­men om de si­tu­a­tie ook ju­di­disch vast te la­gen leg­gen. Hier lees je wat je kunt doen om er­voor te zor­gen dat af­stamm­jng van je kind op pa­pier alsnog ge­re­geld wor­dt.

  1. Er­ken­ning bij de ge­meente
    Als de va­der alsnog mee­werkt aan er­ken­ning, kun­nen jul­lie dit sa­men bij de ge­meente re­ge­len. Dit is de een­vou­dig­ste ma­nier, maar als hij dit wei­gert, kun je an­de­re stap­pen zet­ten.

  2. Ju­ri­di­sche pro­ce­du­re star­ten
    Als de va­der blijft wei­ge­ren, kun je via de recht­bank vra­gen om het va­der­schap vast te stel­len. Een rech­ter kan in zulke ge­val­len be­pa­len dat de va­der zijn ver­ant­woor­de­lijk­heid moet ne­men en - ook als hij niet mee­werkt - dat ju­ri­disch vast la­ten leg­gen.

  3. Scha­kel een ad­vo­caat in
    De si­tu­a­tie kan emo­ti­o­neel zwaar zijn en je wilt waar­schijn­lijk al­les goed re­ge­len voor je kind. Een ge­spe­ci­a­li­seer­de ad­vo­caat kan je be­ge­lei­den en hel­pen de ju­ri­di­sche pro­ce­du­re in gang te zet­ten.

  4. DNA-test
    Als er twij­fel is over de bi­o­lo­gi­sche af­stam­ming van het kind, kan een DNA-test hel­pen om de si­tu­a­tie op te hel­de­ren. Dit kan de pro­ce­du­re ver­snel­len of soms zelfs voor­ko­men en de on­ze­ker­heid weg­ne­men.

Waar­om ju­ri­di­sche er­ken­ning be­langrijk is voor jou en je kind

Mis­schien voelt het al­le­maal als een zwa­re strijd. Voor­al als de va­der niet be­reid is om mee te wer­ken. Toch is het be­langrijk om te we­ten dat de er­ken­ning voor­al in het be­lang van je kind is. Het bie­dt ju­ri­di­sche ze­ker­heid en geeft je kind toe­gang tot rech­ten die an­ders niet van­zelf­spre­kend zou­den zijn.

Je hoeft dit niet al­leen te doen. Als je te ma­ken hebt met een va­der die wei­gert het kind ju­ri­disch te er­ken­nen, kan een er­va­ren ad­vo­caat je hel­pen om de juis­te stap­pen te zet­ten. Zo zorg je er­voor dat de toe­komst van je kind goed ge­re­geld is.

Wil je we­ten wat je kunt doen om je kind ju­ri­disch te la­ten er­ken­nen? Neem con­tact met ons op en we hel­pen je graag ver­der met per­soon­lijk ad­vies en be­ge­lei­ding. Jul­lie kind ver­dient het bes­te!