De achternaam van jouw kind
Vroeger was het niet meer dan normaal dat kinderen de achternaam van hun vader kregen. Dat is nu lang niet altijd meer het geval. Niet alleen als er geen vader bekend is hebben kinderen de achternaam van de moeder. Steeds vaker is dit een bewuste keuze. Maar hoe zit dat?
De achternaam van de moeder
Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerde partners? Dan krijgt jullie kindje de achternaam van de moeder als er niks is geregeld. Zijn jullie wel getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan en willen jullie graag dat het kindje de achternaam van de moeder krijgt? Dan zullen jullie dit voor of tijdens de geboorteaangifte van het kindje moeten regelen bij de burgerlijke stand van de gemeente.
Voorkeur voor de achternaam van de vader
Het kan natuurlijk dat jullie graag willen dat jullie kind de achternaam van de vader krijgt. Ook als jullie niet getrouwd of geregistreerde partners zijn. In dat geval kunnen jullie bij de erkenning een zogenaamde naamskeuze doen.
Zelfde achternaam als broertjes of zusjes
Hebben jullie al samen een kindje? Dan krijgt jullie nieuwe kindje dezelfde achternaam als dit broertje of zusje. Dit is in de wet geregeld. Jullie kunnen er dus niet voor kiezen om nu voor een andere achternaam te kiezen dan bij het broertje of zusje.
Voorbeeld
Tess (10 jaar oud) weet al heel haar leven wie haar vader is. Dit is alleen juridisch nooit geregeld. Hij heeft zijn dochter niet erkend. Tess haar vader wil haar wel graag erkennen en heeft hier vervangende toestemming voor gevraagd bij de rechtbank in Alkmaar. Als de rechter beslist dat de vader van Tess vervangende toestemming krijgt om Tess te erkennen, heeft dit ook gevolgen voor haar achternaam. Zij heeft namelijk een oudere broer die de achternaam van hun vader heeft.
Krijg jij een eerste kindje met jouw nieuwe partner? Dan geldt dit niet en kan je dus wel zelf bepalen welke achternaam jullie kiezen.
Keuze voor een achternaam
Ondanks dat het dus steeds normaler is dat kinderen de achternaam van hun moeder krijgen, kijken sommige mensen hier nog gek van op. Er kunnen veel redenen zijn om voor de achternaam van de moeder of vader te gaan. Misschien is een van de achternamen lastig te schrijven, rijmt het op iets geks, hebben jullie vervelende associaties, is het praktischer, of willen jullie gewoonweg voor die ene achternaam kiezen. Ons advies: doe waar jullie je goed bij voelen en denk vooral na wat het fijnste is voor jullie kind. Deze moet hier immers een leven lang mee rondlopen.