Adoptie door de stiefouder
Als je het vroeger had over een stiefmoeder of stiefvader, werd al snel gedacht aan een valse man of vrouw zoals je die ook in films ziet. Dat is allang niet meer zo. Sterker nog, veel kinderen hebben een hele goede band met hun stiefmoeder of stiefvader. Zo goed, dat hij of zij zelfs voelt als een echte ouder. Kan zo’n stiefouder juridisch ook ouder worden? Daar lees je meer over in deze blog.
De stiefmoeder of stiefvader
Als de moeder of vader van een kind een nieuwe relatie krijgt, worden dit vaak stiefouders genoemd. Er zijn veel situaties te bedenken waarbij deze nieuwe partner een belangrijke ouderrol in het leven van het kind gaat spelen. Soms is de biologische vader of moeder niet (meer) in beeld, of is hij of zij helaas overleden. Hier zijn allerlei situaties te bedenken.
Gevolgen adopteren
Als je als stiefouder zo’n belangrijke ouderrol speelt in het leven van een kind, kan het prettig of handig zijn om dit juridisch ook vast te leggen. Een van de mogelijkheden is adoptie. Door stiefouderadoptie wordt een kind juridisch gezien familie van de stiefouder.
Voorwaarden stiefouderadoptie
Er zijn een aantal voorwaarden voor de adoptie van een kind door een stiefouder:
- De adoptie is in het belang van het kind.
- Het kind heeft niets meer te verwachten van zijn eigen ouder(s). De rechter beoordeelt of de ouders hun rol nog kunnen en willen vervullen.
- Het kind is minderjarig. Een kind van 12 jaar of ouder moet instemmen met adoptie.
- De stiefouder is meerderjarig en ten minste 18 jaar ouder dan het kind dat hij of zij wil adopteren.
- De stiefouder moet het kind tenminste 1 jaar hebben verzorgd en opgevoed.
Hoe verloopt een adoptieprocedure voor een stiefouder?
Voor het starten van een adoptieprocedure, moet er door een advocaat een verzoekschrift ingediend worden bij de rechtbank. De rechtbank bekijkt wie er belanghebbenden in de adoptieprocedure zijn en brengt hen op de hoogte van het adoptieverzoek. Dit kunnen onder andere de biologische moeder of vader zijn. Zij mogen aangeven wat zij van dit verzoek vinden.
Niet alleen de ouders of andere belanghebbenden mogen wat zeggen over de adoptie, ook jouw stiefkind zelf. Kinderen vanaf 12 jaar oud worden door de rechtbank opgeroepen voor een kindgesprek van ongeveer 10 minuten. Dit is een gesprek waarbij alleen het kind en de rechter aanwezig zijn, dus zonder de ouders of stiefouders. De rechter zal het kind vragen wat hij of zij vindt van de adoptie. Als het stiefkind 16 of 17 jaar oud is, zal de rechter ook vragen of hij of zij na de adoptie de eigen achternaam wil houden, of de achternaam van de adoptieouder wil aannemen.
Als er aan alle voorwaarden voor adoptie is voldaan, de belanghebbende(n) instemmen en de rechter geen vragen heeft, hoeft er vaak geen zitting te komen. In dat geval spreekt de rechter vaak de adoptie van het kind uit en is de procedure afgerond.
Vragen over stiefouderadoptie
Als je vragen hebt over adoptie of stiefouderadoptie, is het handig om contact op te nemen met een advocaat. In een gesprek kunnen jullie aan deze advocaat uitleggen wat de situatie is, zodat hij of zij jullie een advies kan geven over adoptie of eventuele alternatieven.