Adop­tie door de stief­ou­der

Gepubliceerd op .

Als je het vroe­ger had over een stief­moe­der of stief­va­der, werd al snel ge­dacht aan een val­se man of vrouw zo­als je die ook in films ziet. Dat is al­lang niet meer zo. Ster­ker nog, veel kin­de­ren heb­ben een hele goe­de band met hun stief­moe­der of stief­va­der. Zo goed, dat hij of zij zelfs voelt als een ech­te ou­der. Kan zo’n stief­ou­der ju­ri­disch ook ou­der wor­den? Daar lees je meer over in deze blog.

De stief­moe­der of stief­va­der

Als de moe­der of va­der van een kind een nieuwe re­la­tie krij­gt, wor­den dit vaak stief­ou­ders ge­noemd. Er zijn veel si­tu­a­ties te be­den­ken waar­bij deze nieuwe part­ner een be­lang­rijke ou­der­rol in het le­ven van het kind gaat spe­len. Soms is de bi­o­lo­gi­sche va­der of moe­der niet (meer) in beeld, of is hij of zij he­laas over­le­den. Hier zijn al­ler­lei si­tu­a­ties te be­den­ken.

Ge­vol­gen adop­te­ren

Als je als stief­ou­der zo’n be­lang­rijke ou­der­rol speelt in het le­ven van een kind, kan het pret­tig of han­dig zijn om dit ju­ri­disch ook vast te leg­gen. Een van de mo­ge­lijk­he­den is adop­tie. Door stief­ou­der­adop­tie wor­dt een kind ju­ri­disch ge­zien fa­mi­lie van de stief­ou­der.

Voor­waar­den stief­ou­der­adop­tie

Er zijn een aan­tal voor­waar­den voor de adop­tie van een kind door een stief­ou­der:

  • De adop­tie is in het be­lang van het kind.
  • Het kind heeft niets meer te ver­wach­ten van zijn ei­gen ou­der(s). De rech­ter be­oor­deelt of de ou­ders hun rol nog kun­nen en wil­len ver­vul­len.
  • Het kind is min­der­ja­rig. Een kind van 12 jaar of ou­der moet in­stem­men met adop­tie.
  • De stief­ou­der is meer­der­ja­rig en ten minste 18 jaar ou­der dan het kind dat hij of zij wil adop­te­ren.
  • De stief­ou­der moet het kind ten­minste 1 jaar heb­ben ver­zor­gd en op­ge­voed.

Hoe ver­loopt een adop­tie­pro­ce­du­re voor een stief­ou­der?

Voor het star­ten van een adop­tie­pro­ce­du­re, moet er door een ad­vo­caat een ver­zoek­schrift in­ge­diend wor­den bij de recht­bank. De recht­bank be­kijkt wie er be­lang­heb­ben­den in de adop­tie­pro­ce­du­re zijn en brengt hen op de hoogte van het adop­tie­ver­zoek. Dit kun­nen on­der an­de­re de bi­o­lo­gi­sche moe­der of va­der zijn. Zij mo­gen aan­ge­ven wat zij van dit ver­zoek vin­den.

Niet al­leen de ou­ders of an­de­re be­lang­heb­ben­den mo­gen wat zeg­gen over de adop­tie, ook jouw stief­kind zelf. Kin­de­ren vanaf 12 jaar oud wor­den door de recht­bank op­ge­roe­pen voor een kind­ge­sprek van on­ge­veer 10 mi­nu­ten. Dit is een ge­sprek waar­bij al­leen het kind en de rech­ter aan­we­zig zijn, dus zon­der de ou­ders of stief­ou­ders. De rech­ter zal het kind vra­gen wat hij of zij vindt van de adop­tie. Als het stief­kind 16 of 17 jaar oud is, zal de rech­ter ook vra­gen of hij of zij na de adop­tie de ei­gen ach­ter­naam wil hou­den, of de ach­ter­naam van de adop­tie­ou­der wil aan­ne­men.

Als er aan alle voor­waar­den voor adop­tie is vol­daan, de be­lang­heb­ben­de(n) in­stem­men en de rech­ter geen vra­gen heeft, hoeft er vaak geen zit­ting te ko­men. In dat ge­val spreekt de rech­ter vaak de adop­tie van het kind uit en is de pro­ce­du­re af­ge­rond.

Vra­gen over stief­ou­der­adop­tie

Als je vra­gen hebt over adop­tie of stief­ou­der­adop­tie, is het han­dig om con­tact op te ne­men met een ad­vo­caat. In een ge­sprek kun­nen jul­lie aan deze ad­vo­caat uit­leg­gen wat de si­tu­a­tie is, zo­dat hij of zij jul­lie een ad­vies kan ge­ven over adop­tie of even­tu­e­le al­ter­na­tie­ven.