Adoptie door stiefouders: een nieuwe start voor het gezin
In Nederland zijn er steeds meer gezinnen waarin kinderen opgroeien met een stiefouder. Voor velen klinkt "stiefouder" vrij afstandelijk, omdat dit niet altijd recht doet aan de warme band die kinderen met hun stiefouder hebben. Hoe verbonden kinderen en stiefouders zich ook kunnen voelen, juridisch zijn zij dit meestal niet. En dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Adoptie door stiefouders kan in zulke situaties een belangrijke stap zijn om een gevoel van eenheid binnen het gezin te creëren en de zekerheid te bieden die zij nodig hebben.
Wat houdt adoptie door stiefouders in?
Adoptie door een stiefouder betekent dat de stiefouder ook juridisch ouder wordt van het kind van zijn of haar partner. Voor veel gezinnen heeft dit vooral als doel om de emotionele band die zij hebben ook juridisch vast te leggen. Want biologisch zijn zij misschien geen ouder en kind, maar emotioneel voelt dat anders. In de praktijk zien wij veelal dat kinderen al jarenlang samenwonen met hun stiefouder en dat de stiefouder een stabiele basis biedt voor het kind. Soms speelt er een angst mee wat er kan gebeuren als de biologische ouder komt te overlijden en welke rol de stiefouder dan nog op zich kan of mag nemen. Mag het kind dan wel bij de stiefouder blijven? is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt.
Stiefouderadoptie doet niet alleen recht aan de emotionele band, maar heeft ook praktische gevolgen. Denk hierbij aan het verkrijgen van gezag. Naast de biologische ouder heeft het kind dan ook de stiefouder die mag (mee)beslissen over bijvoorbeeld financiële of medische zaken. Ook als de biologische ouder overlijdt.
De procedure
De procedure voor adoptie door stiefouders kan complex zijn, maar met de juiste juridische begeleiding weet je veelal waar je aan toe bent. In de wet staan een aantal voorwaarden genoemd voor adoptie. Op verschillende websites kan je hier veel over lezen. Toch is het belangrijk om je niet blind op te staren op de teksten die op het internet staan. Ieder gezin is uniek en dat maakt het des te belangrijker om juridisch advies in te winnen over jullie specifieke situatie. Alleen zo kan samen onderzocht worden of in jullie situatie aan de voorwaarden wordt voldaan.
Voordelen van adoptie
- Juridische zekerheid: Door de adoptie wordt de stiefouder wettelijk gezien ouder van het stiefkind, met alle rechten en plichten die daarbij horen. De stiefouder krijgt net als zijn of haar partner het gezag en mag hierdoor (mee)beslissen over belangrijke beslissingen. Door adoptie ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen stiefouder en het stiefkind. Dit betekent ook dat het kind erfgenaam wordt.
- Eenheid en gelijkwaardigheid: Stiefouderadoptie kan helpen om een gevoel van eenheid binnen het gezin te creëren. De adoptie geeft het kind vaak het gevoel dat hij of zij deel uitmaakt van een stabiele familie-eenheid. Als de stiefouder zelf ook (biologische) kinderen heeft, dan kan adoptie bijdragen aan gelijkwaardigheid tussen de kinderen.
Conclusie
Adoptie door stiefouders kan een prachtige manier zijn om de juridische situatie overeen te laten komen met de feitelijke gezinssituatie. Het is een proces dat zorgvuldig moet worden doorlopen, maar met de juiste ondersteuning kan het een nieuwe start betekenen voor het hele gezin. Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.
mr. S.J. Albers