Adop­tie door stief­ou­ders: een nieuwe start voor het ge­zin

Gepubliceerd op . Geschreven door Sheila Albers.

In Ne­der­land zijn er steeds meer ge­zin­nen waar­in kin­de­ren op­groei­en met een stief­ou­der. Voor ve­len klin­kt "stief­ou­der" vrij af­stan­de­lijk, om­dat dit niet al­tijd recht doet aan de war­me band die kin­de­ren met hun stief­ou­der heb­ben. Hoe ver­bon­den kin­de­ren en stief­ou­ders zich ook kun­nen voe­len, ju­ri­disch zijn zij dit meest­al niet. En dat kan on­ze­ker­heid met zich mee­bren­gen. Adop­tie door stief­ou­ders kan in zulke si­tu­a­ties een be­lang­rijke stap zijn om een ge­voel van een­heid bin­nen het ge­zin te cre­ë­ren en de ze­ker­heid te bie­den die zij no­dig heb­ben.

Wat hou­dt adop­tie door stief­ou­ders in?

Adop­tie door een stief­ou­der be­te­kent dat de stief­ou­der ook ju­ri­disch ou­der wor­dt van het kind van zijn of haar part­ner. Voor veel ge­zin­nen heeft dit voor­al als doel om de emo­ti­o­ne­le band die zij heb­ben ook ju­ri­disch vast te leg­gen. Want bi­o­lo­gisch zijn zij mis­schien geen ou­der en kind, maar emo­ti­o­neel voelt dat an­ders. In de prak­tijk zien wij veel­al dat kin­de­ren al ja­ren­lang sa­men­wo­nen met hun stief­ou­der en dat de stief­ou­der een sta­bie­le ba­sis bie­dt voor het kind. Soms speelt er een angst mee wat er kan ge­beu­ren als de bi­o­lo­gi­sche ou­der komt te over­lij­den en wel­ke rol de stief­ou­der dan nog op zich kan of mag ne­men. Mag het kind dan wel bij de stief­ou­der blij­ven? is een vraag die ons re­gel­ma­tig ge­steld wor­dt.

Stief­ou­der­adop­tie doet niet al­leen recht aan de emo­ti­o­ne­le band, maar heeft ook prak­ti­sche ge­vol­gen. Denk hier­bij aan het ver­krij­gen van ge­zag. Naast de bi­o­lo­gi­sche ou­der heeft het kind dan ook de stief­ou­der die mag (mee)be­slis­sen over bij­voor­beeld fi­nan­ci­ë­le of me­di­sche za­ken. Ook als de bi­o­lo­gi­sche ou­der over­lijdt.

De pro­ce­du­re

De pro­ce­du­re voor adop­tie door stief­ou­ders kan com­plex zijn, maar met de juis­te ju­ri­di­sche be­ge­lei­ding weet je veel­al waar je aan toe bent. In de wet staan een aan­tal voor­waar­den ge­noemd voor adop­tie. Op ver­schil­len­de web­si­tes kan je hier veel over le­zen. Toch is het be­langrijk om je niet blind op te sta­ren op de teksten die op het in­ter­net staan. Ie­der ge­zin is uniek en dat maakt het des te be­lang­rij­ker om ju­ri­disch ad­vies in te win­nen over jul­lie spe­ci­fieke si­tu­a­tie. Al­leen zo kan sa­men on­der­zocht wor­den of in jul­lie si­tu­a­tie aan de voor­waar­den wor­dt vol­daan.

Voor­de­len van adop­tie

  • Ju­ri­di­sche ze­ker­heid: Door de adop­tie wor­dt de stief­ou­der wet­te­lijk ge­zien ou­der van het stief­kind, met alle rech­ten en plich­ten die daar­bij ho­ren. De stief­ou­der krij­gt net als zijn of haar part­ner het ge­zag en mag hier­door (mee)be­slis­sen over be­lang­rijke be­slis­sin­gen. Door adop­tie ont­staat er een fa­mi­lie­rech­te­lijke be­trek­king tus­sen stief­ou­der en het stief­kind. Dit be­te­kent ook dat het kind erf­ge­naam wor­dt.
  • Een­heid en ge­lijk­waar­dig­heid: Stief­ou­der­adop­tie kan hel­pen om een ge­voel van een­heid bin­nen het ge­zin te cre­ë­ren. De adop­tie geeft het kind vaak het ge­voel dat hij of zij deel uit­maakt van een sta­bie­le fa­mi­lie-een­heid. Als de stief­ou­der zelf ook (bi­o­lo­gi­sche) kin­de­ren heeft, dan kan adop­tie bij­dra­gen aan ge­lijk­waar­dig­heid tus­sen de kin­de­ren.

Con­clu­sie

Adop­tie door stief­ou­ders kan een prach­ti­ge ma­nier zijn om de ju­ri­di­sche si­tu­a­tie overeen te la­ten ko­men met de fei­te­lijke ge­zins­si­tu­a­tie. Het is een pro­ces dat zorg­vul­dig moet wor­den door­lo­pen, maar met de juis­te on­der­steu­ning kan het een nieuwe start be­te­ke­nen voor het hele ge­zin. Heeft u vra­gen of wilt u meer we­ten over de mo­ge­lijk­he­den? Neem ge­rust con­tact met ons op voor des­kun­dig ad­vies en be­ge­lei­ding.

mr. S.J. Al­bers