Het fe­no­meen bir­d­nes­ting

Gepubliceerd op .

Mees­tal is het de vraag wie van de ou­ders in het huis kan blij­ven wo­nen en wan­neer de kin­de­ren bij wel­ke ou­der ver­blij­ven. Toch kan het ook an­der­som. Dus dan wis­se­len niet de kin­de­ren, maar de ou­ders van wo­ning. Zo blij­ven de kin­de­ren in het huis wo­nen en is het de vraag wan­neer wel­ke ou­der bij de kin­de­ren ver­blijft. Dit wor­dt ook wel bir­d­nes­ting ge­noemd. Wan­neer kan dit han­dig zijn en wat zijn de er­va­rin­gen hier­mee?

Voor­de­len van bir­d­nes­ting

Het kan voor kin­de­ren pret­tig zijn om in de on­rus­ti­ge pe­ri­o­de van een schei­ding niet steeds heen en weer te hoe­ven rei­zen. Als kin­de­ren re­gel­ma­tig wis­se­len, be­te­kent dit in de prak­tijk dat zij “uit de kof­fer” le­ven.

Met name in de eerste pe­ri­o­de van de schei­ding, wan­neer er nog heel veel ge­re­geld moet wor­den, kan het fijn zijn als zij in hun ei­gen ver­trouw­de om­ge­ving kun­nen blij­ven. Als niet de kin­de­ren, maar de ou­ders van plek wis­se­len, kan dit kin­de­ren veel rust en sta­bi­li­teit bie­den in een las­ti­ge pe­ri­o­de.

Het kan dus in het be­lang van kin­de­ren zijn om in de wo­ning te blij­ven wo­nen en dat hun ou­ders hier om de beurt bij­voor­beeld een week wo­nen. Op deze ma­nier blij­ven de min­der­ja­ri­gen in hun ei­gen ver­trouw­de om­ge­ving en kun­nen zij wen­nen aan de si­tu­a­tie dat hun ou­ders van el­kaar gaan schei­den.

School, sport en het spe­len met vriend­jes of buur­kin­de­ren blij­ven dan voor­lo­pig nog het­zelf­de. De af­stand naar huis wij­zigt dan na­me­lijk nog niet.

Ook kan het voor ou­ders mak­ke­lij­ker zijn om op de korte ter­mijn een wo­ning te vin­den. Het is vaak mak­ke­lij­ker om een (tij­de­lijke) stu­dio of ap­par­te­ment te vin­den, om­dat er dan geen re­ke­ning ge­hou­den hoeft te wor­den met ex­tra slaap­ka­mers voor de kin­de­ren. Het ge­beurt va­ker met bir­d­nes­ting dat ou­ders sa­men een ex­tra stu­dio of ap­par­te­ment in de buurt hu­ren en ook hier af­wis­se­lend in ver­blij­ven. Dit kan sche­len in de kos­ten en een snel­le op­los­sing bie­den als de span­nin­gen hoog op­lo­pen als bei­de ou­ders te­ge­lijk in de wo­ning blij­ven. Wat ook veel ge­beurt is dat ou­ders in de week dat zij niet bij de kin­de­ren zijn, bij hun ou­ders of nieuwe part­ner wo­nen.

Uit­da­ging

Al­hoe­wel bir­d­nes­ting voor de kin­de­ren veel rust en sta­bi­li­teit met zich mee­brengt, kan het een be­hoor­lijke uit­da­ging zijn voor de ou­ders.

Schoon­ma­ken, de pin­da­kaas die op is, klei­ne er­ger­nis­sen kun­nen ook op­lo­pen als je niet te­ge­lijk in de wo­ning bent. Bo­ven­dien wo­nen de kin­de­ren bij bir­d­nes­ting niet uit de kof­fer, maar de ou­ders vaak wel. Dit kan, ze­ker op lan­ge ter­mijn, las­tig zijn.

Als bir­d­nes­ting wel iets is wat jul­lie wil­len pro­be­ren, kan het pret­tig zijn om dit on­der be­ge­lei­ding van een me­di­a­tor te doen. Zo krij­gen klei­ne er­ger­nis­sen niet de kans om gro­ter te wor­den en blijft bir­d­nes­ting werk­baar voor jul­lie als ou­ders.

Hoe dan ook, bir­d­nes­ting is een uit­da­ging en niet voor ie­de­reen ge­schikt.

Kan er om bir­d­nes­ting ver­zocht wor­den bij de rech­ter?

Ja, dat kan. Het ge­beurt niet veel, maar dit is wel mo­ge­lijk. Een voor­beeld van een zaak waar­bij de recht­bank bir­d­nes­ting heeft toe­ge­we­zen is ECLI:NL:RB­ZWB:2019:3953. Hier heeft de recht­bank in een voor­lo­pi­ge voor­zie­nin­gen­pro­ce­du­re een voor­lo­pi­ge zorg­re­ge­ling vast­ge­steld. De recht­bank heeft be­paald dat de kin­de­ren op het hun ver­trouw­de adres blij­ven wo­nen zo­lang het huis niet is ver­kocht en de ou­ders om de week bij de kin­de­ren ver­blij­ven. Een week-op-week-af re­ge­ling dus.