Weten wie je ouders zijn
Het is volop in het nieuws geweest dat koning Albert II van België door de rechtbank gedwongen werd om een DNA-test te doen, omdat hij ontkende dat hij de vader was van zijn dochter. Maar hoe zit dat met een DNA-test? Waarvoor heb je die nodig? En hoe kan je dat afdwingen?
Vaststellen vaderschap
Soms heb je wel het vermoeden wie de vader van een kind is, maar weet je het niet zeker. In de praktijk gaat het vaak om vaders waarvan niet zeker is wie de vader is. Dit kan ervoor zorgen dat sommige mannen het kind niet willen erkennen. Juridisch ouderschap brengt namelijk ook de nodige plichten met zich mee.
Een DNA-test of vaderschapstest is natuurlijk hét bewijs dat iemand de vader van een kind is en kan een rust bieden als een van de ouders of het kind hier twijfels over heeft.
Als uit de DNA-test of vaderschapstest blijkt dat iemand de biologische vader van het kind is, heeft dit niet direct gevolgen voor de juridische band tussen vader en kind. Hiervoor zal er alsnog om (vervangende toestemming voor) erkenning of het vaststellen van het vaderschap gevraagd moeten worden.
Als de juridische band tussen vader en kind wordt vastgelegd heeft dit gevolgen voor de aanspraak op (een deel van) de erfenis als de vader komt te overlijden, maar er ontstaan ook andere plichten zoals de omgang met het kind als deze minderjarig is, of het betalen van kinderalimentatie.
Ook als het vastleggen van deze juridische band niet (meer) mogelijk is, kan het zeker weten wie jouw vader is erg fijn zijn. Het niet zeker weten wie jouw ouders zijn en van wie jij afstamt, kan namelijk veel impact hebben op iemands leven. Je biologische ouders maken namelijk ook deel uit van je eigen identiteit. Soms zorgt deze onzekerheid zelfs voor psychische klachten.
DNA-test afdwingen
Het fijnste is als de mogelijke vader en het kind willen meewerken aan de DNA-test of vaderschapstest. Toch is dit niet altijd het geval. Om deze reden kan het meewerken aan een DNA-test in sommige gevallen worden afgedwongen bij de rechtbank. De rechtbank zal in dat geval een afweging maken tussen het belang van het kind om te weten van wie hij of zij afstamt afwegen tegen het belang op privacy van de vermeende vader.
Afwegen belang om te weten van wie je afstamt en privacy
Het uitgangspunt van de rechtbank bij de beoordeling van de vraag of zo’n DNA-test kan worden afgedwongen, is dat het recht van een kind om te weten van wie het afstamt belangrijker is dan het recht van de potentiële biologische vader om dit verborgen te houden. Dit geldt niet alleen voor minderjarige, maar ook meerderjarige kinderen.
Als de rechtbank het belang van het kind inderdaad zwaarder vindt wegen, kan deze besluiten dat de vermoedelijke biologische vader mee moet werken aan een DNA-onderzoek. Dit heeft als reden dat het hebben van seksueel contact ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Er bestaat namelijk altijd een kans bestaat dat een vrouw hier zwanger van wordt. Het maakt voor deze belangenafweging door de rechter niet uit of het kind wel of geen juridische vader heeft.
Kan ik om een DNA-test verzoeken?
Iedere zaak is uniek. Dit betekent dat het erg van de omstandigheden afhangt wat er in jouw situatie mogelijk is. Ben jij benieuwd naar ons advies? Neem dan contact op met een van onze advocaten in Alkmaar.