We­ten wie je ou­ders zijn

Gepubliceerd op .

Het is vo­l­op in het nieuws ge­weest dat ko­ning Al­bert II van Bel­gië door de recht­bank ge­dwon­gen werd om een DNA-test te doen, om­dat hij ont­ken­de dat hij de va­der was van zijn doch­ter. Maar hoe zit dat met een DNA-test? Waar­voor heb je die no­dig? En hoe kan je dat af­dwin­gen?

Vast­stel­len va­der­schap

Soms heb je wel het ver­moe­den wie de va­der van een kind is, maar weet je het niet ze­ker. In de prak­tijk gaat het vaak om va­ders waar­van niet ze­ker is wie de va­der is. Dit kan er­voor zor­gen dat som­mi­ge man­nen het kind niet wil­len er­ken­nen. Ju­ri­disch ou­der­schap brengt na­me­lijk ook de no­di­ge plich­ten met zich mee.

Een DNA-test of va­der­schaps­test is na­tuur­lijk hét be­wijs dat ie­mand de va­der van een kind is en kan een rust bie­den als een van de ou­ders of het kind hier twij­fels over heeft.

Als uit de DNA-test of va­der­schaps­test blijkt dat ie­mand de bi­o­lo­gi­sche va­der van het kind is, heeft dit niet di­rect ge­vol­gen voor de ju­ri­di­sche band tus­sen va­der en kind. Hier­voor zal er alsnog om (ver­van­gen­de toe­stem­ming voor) er­ken­ning of het vast­stel­len van het va­der­schap ge­vraagd moe­ten wor­den.

Als de ju­ri­di­sche band tus­sen va­der en kind wor­dt vast­ge­le­gd heeft dit ge­vol­gen voor de aan­spraak op (een deel van) de er­fe­nis als de va­der komt te over­lij­den, maar er ont­staan ook an­de­re plich­ten zo­als de om­gang met het kind als deze min­der­ja­rig is, of het be­ta­len van kin­der­ali­men­ta­tie.

Ook als het vast­leg­gen van deze ju­ri­di­sche band niet (meer) mo­ge­lijk is, kan het ze­ker we­ten wie jouw va­der is erg fijn zijn. Het niet ze­ker we­ten wie jouw ou­ders zijn en van wie jij af­stamt, kan na­me­lijk veel im­pact heb­ben op ie­mands le­ven. Je bi­o­lo­gi­sche ou­ders ma­ken na­me­lijk ook deel uit van je ei­gen iden­ti­teit. Soms zor­gt deze on­ze­ker­heid zelfs voor psy­chi­sche klach­ten.

DNA-test af­dwin­gen

Het fijnste is als de mo­ge­lijke va­der en het kind wil­len mee­wer­ken aan de DNA-test of va­der­schaps­test. Toch is dit niet al­tijd het ge­val. Om deze re­den kan het mee­wer­ken aan een DNA-test in som­mi­ge ge­val­len wor­den af­ge­dwon­gen bij de recht­bank. De recht­bank zal in dat ge­val een af­we­ging ma­ken tus­sen het be­lang van het kind om te we­ten van wie hij of zij af­stamt af­we­gen te­gen het be­lang op pri­vacy van de ver­meen­de va­der.

Af­we­gen be­lang om te we­ten van wie je af­stamt en pri­vacy

Het uit­gangs­punt van de recht­bank bij de be­oor­de­ling van de vraag of zo’n DNA-test kan wor­den af­ge­dwon­gen, is dat het recht van een kind om te we­ten van wie het af­stamt be­lang­rij­ker is dan het recht van de po­ten­ti­ë­le bi­o­lo­gi­sche va­der om dit ver­bor­gen te hou­den. Dit geldt niet al­leen voor min­der­ja­ri­ge, maar ook meer­der­ja­ri­ge kin­de­ren.

Als de recht­bank het be­lang van het kind in­der­daad zwaar­der vindt we­gen, kan deze be­slui­ten dat de ver­moe­de­lijke bi­o­lo­gi­sche va­der mee moet wer­ken aan een DNA-on­der­zoek. Dit heeft als re­den dat het heb­ben van sek­su­eel con­tact ook ver­ant­woor­de­lijk­he­den met zich mee­brengt. Er be­staat na­me­lijk al­tijd een kans be­staat dat een vrouw hier zwan­ger van wor­dt. Het maakt voor deze be­lan­gen­af­we­ging door de rech­ter niet uit of het kind wel of geen ju­ri­di­sche va­der heeft.

Kan ik om een DNA-test ver­zoe­ken?

Ie­de­re zaak is uniek. Dit be­te­kent dat het erg van de om­stan­dig­he­den af­hangt wat er in jouw si­tu­a­tie mo­ge­lijk is. Ben jij be­nieuwd naar ons ad­vies? Neem dan con­tact op met een van onze ad­vo­ca­ten in Alkmaar.