Gezag na scheiding
Vaak krijgen wij als advocaat vragen van ouders over het gezag na scheiding. Hebben jullie gezamenlijk het gezag als jullie uit elkaar gaan? Of niet? In deze blog geven wij een korte uitleg over wie er waarschijnlijk gezag over de kinderen heeft als jullie gaan scheiden.
Wat is gezag?
Kort gezegd heeft een ouder die het gezag over een kind heeft, het recht en de plicht om het kind verzorgen en opvoeden. Dit houdt onder andere in dat een ouder met gezag toestemming moet geven voor belangrijke beslissingen over het kind. Denk hierbij aan het inschrijven op een school, verhuizen, medische behandelingen, vakanties in het buitenland, etc.
Juridisch ouder?
Voor de vraag wie er gezag heeft/krijgt bij of na het huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het belangrijk om te kijken wie de juridisch ouders van het kind zijn.
Zijn jullie kinderen geboren tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is het juridisch ouderschap in veel gevallen (van rechtswege) automatisch geregeld. Voor ouders van hetzelfde geslacht gelden er vaak aanvullende eisen.
Let op! Zijn er tijdens jullie geregistreerd partnerschap voor 2014 kinderen geboren? Dan is het juridisch ouderschap niet automatisch geregeld. Hiervoor moet er nog erkenning plaatsvinden. Zijn er in of na 2014 kinderen geboren tijdens jullie geregistreerd partnerschap? Dan is het juridisch ouderschap wel geregeld. Dit geldt alleen voor geregistreerd partnerschappen, voor getrouwde ouders geldt deze uitzondering niet.
Als jullie kind is geboren voordat jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden, dan ben je juridisch ouder geworden als je jullie kind hebt erkend.
Gezag tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap
In de wet staat dat juridische ouders gezamenlijk het gezag hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit betekent dat als jullie kind is geboren tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap en jullie allebei de juridische ouders zijn geworden, jullie ook automatisch het gezag hebben. Is jullie kind voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren, maar is er wel erkend? Ook dan hebben jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd gezamenlijk gezag het gezag gekregen. Dus ook als slechts één van jullie voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap het gezag had.
Uitgangspunt gezamenlijk gezag
Het uitgangspunt is dat jullie ook als jullie gaan scheiden gezamenlijk het gezag houden over jullie kinderen. Dus ook als slechts één van jullie voor het huwelijk het gezag had, of als het kind bij één ouder gaat wonen.
Hier zijn uitzonderingen op mogelijk. Bijvoorbeeld als dit niet in het belang van jullie kinderen is. Als familierechtadvocaat hebben wij het dan vaak over het ‘klemcriterium’. Dit houdt in dat jullie kind als het ware klem komt te zitten tussen jullie als ouders. Bijvoorbeeld omdat één van jullie misbruik maakt van het gezag, of de kinderen er erg veel last van hebben dat jullie als ouders niet meer met elkaar kunnen communiceren. Eenhoofdig gezag wordt in ieder geval niet zomaar toegewezen, dit moet goed worden onderbouwd.
Advies over gezag
Uiteraard geeft deze blog geen 100% zekerheid op de vraag of wie er gezag heeft over jullie kind(eren). Wil je dit wel zeker weten? Vraag dan altijd advies aan een ervaren advocaat familierecht. Een familierechtadvocaat kan dit bijvoorbeeld voor jullie nakijken in het gezagsregister en goed uitzoeken wat jullie situatie is. Jullie zijn in ieder geval van harte welkom op ons kantoor in Alkmaar. Maak bij vragen dus snel een afspraak.