Hoe hel­pen jul­lie je kind de schei­ding door?

Gepubliceerd op .

Met een schei­ding staat de we­reld van jul­lie kind op z’n kop. Er gaat veel ver­an­de­ren. Wij krij­gen re­gel­ma­tig de vraag hoe jul­lie als ou­ders je kind zo goed mo­ge­lijk kun­nen hel­pen om deze pe­ri­o­de door te ko­men. In deze blog ge­ven wij een paar tips die mis­schien kun­nen hel­pen.

1. Wees eer­lijk

De mees­te kin­de­ren wil­len het lief­ste dat zijn of haar ou­ders bij el­kaar blij­ven/ko­men. Veel kin­de­ren van ge­schei­den ou­ders ho­pen dan ook dat de schei­ding tij­de­lijk is. Soms blij­ven kin­de­ren hier­op ho­pen, om­dat ou­ders niet eer­lijk dur­ven te zeg­gen dat dit niet meer gaat ge­beu­ren. Dit kan kin­de­ren erg dwars zit­ten. Wees daar­om dui­de­lijk en eer­lijk naar jul­lie kind. Let hier­bij wel op dat je niet té eer­lijk bent en je ne­ga­tief uit­laat over de an­de­re ou­der. Kin­de­ren zijn over het al­ge­meen erg loy­aal aan bei­de ou­ders. Wan­neer jij je ne­ga­tief uit­laat over de an­der, kan dit jul­lie kind erg naar la­ten voe­len en zelfs een loy­a­li­teits­con­flict als ge­volg heb­ben.

2. Wees open, maar for­ceer geen ge­sprek­ken

Het kan pret­tig zijn voor kin­de­ren als zij open met jul­lie kun­nen pra­ten over de schei­ding. Wat vindt jul­lie kind er nu ei­gen­lijk van de schei­ding? De ant­woor­den die kin­de­ren op deze vraag ge­ven, kun­nen jul­lie als ou­ders veel in­zicht ge­ven in het ver­wer­kings­pro­ces.

Maak geen ta­boe van het on­der­werp, ook niet als jul­lie kind dit las­tig vindt. Emo­ties mo­gen er zijn. Let hier­bij wel goed op dat je jul­lie kind de ruimte geeft om de schei­ding op zijn/haar ei­gen tem­po te ver­wer­ken en for­ceer de ge­sprek­ken over de schei­ding niet. Heb je het idee dat jul­lie kind erg veel last heeft van de schei­ding? Dan is het mis­schien een idee om hier pro­fes­si­o­ne­le hulp voor in te scha­ke­len. Dit kan ie­mand zijn waar jul­lie kind mee kan pra­ten, maar er zijn ook an­de­re op­ties zo­als sport­the­ra­pie. Jul­lie huis­arts kan hier­bij een eerste aan­spreek­punt zijn.

3. Be­trek jul­lie kind bij het op­stel­len van het ou­der­schaps­plan

Het op­stel­len van een ou­der­schaps­plan is ver­plicht als jul­lie gaan schei­den, maar ook voor niet-ge­trouw­de ou­ders met ge­zag. Het is be­langrijk om jul­lie kind bij het op­stel­len van het ou­der­schaps­plan te be­trek­ken. Hoe jul­lie dat doen, hangt na­tuur­lijk ook af van de leef­tijd van jul­lie kind.

4. Laat jul­lie kind mer­ken dat hij of zij bij de an­de­re ou­der mo­gen zijn

Het is voor kin­de­ren erg be­langrijk dat zij van bei­de ou­ders emo­ti­o­ne­le toe­stem­ming krij­gen om het fijn te heb­ben bij de an­de­re ou­der. Kin­de­ren kun­nen zich na een schei­ding na­me­lijk erg schul­dig voe­len als een van jul­lie je niet pret­tig voelt als hij/zij naar de an­de­re ou­der gaat. Pro­beer deze si­tu­a­ties te voor­ko­men en het con­tact met de an­de­re ou­der juist te sti­mu­le­ren.

Maat­werk voor jul­lie kind

Ie­der kind is an­ders en zal an­ders op jul­lie schei­ding re­a­ge­ren. Blijf alert op kind­sig­na­len. Heb je ad­vies no­dig? Wees voor­al niet bang om dit te vra­gen aan pro­fes­si­o­nals zo­als het CJG, de op­voed­poli of een fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat.