Moe­der­dag zon­der el­kaar

Gepubliceerd op .

Een ont­bij­tje op bed, een knut­sel­werk­je, of een knuf­fel van je kind. Moe­der­dag vier je om­dat je moe­der bent en dat doe je na­tuur­lijk het lief­ste sa­men met je kin­de­ren. Moe­der­dag is voor veel men­sen een vro­lijke dag, maar dat geldt he­laas niet voor ie­de­reen.

Som­mi­ge men­sen moe­ten hun moe­der of kind mis­sen. Voor deze men­sen heeft Moe­der­dag een zwart rand­je. Zo ook voor ou­ders en kin­de­ren die te ma­ken heb­ben met ou­der­ver­sto­ting/ ou­der­ont­hech­ting.

Steeds meer men­sen ken­nen in­mid­dels de ter­men ou­der­ver­sto­ting en ou­der­ont­hech­ting. Maar waar de mees­te men­sen den­ken aan va­ders die hun kin­de­ren niet meer kun­nen of mo­gen zien, zijn er ook een he­le­boel moe­ders waar­voor dit he­laas de re­a­li­teit is. Geen ont­bij­tje op bed, geen knut­sel­werk­je en geen knuf­fel van je kind. Ster­ker nog, über­haupt geen mo­ge­lijk­heid om je kind een knuf­fel te kún­nen ge­ven, hoe graag je dat ook zou wil­len.

Wat is ou­der­ver­sto­ting/ ou­der­ont­hech­ting?

Ou­der­ver­sto­ting en ou­der­ont­hech­ting zijn twee woor­den voor het­zelf­de pro­ces. voor de bui­ten­we­reld lijkt het dat het kind zelf geen con­tact meer wil met de an­de­re ou­der. In wer­ke­lijk­heid hangt dit vaak sa­men met een loy­a­li­teits­con­flict waar het kind mee wor­stelt. Dan is het dus niet zo dat hij of zij niet meer naar de an­de­re ou­der wil om­dat hij of zij niet van deze ou­der hou­dt, het niet leuk heeft, of dat er iets ergs is ge­beurd, maar om­dat dit te veel stress met zich mee­brengt. Dit kan bij­voor­beeld het ge­val zijn als ou­ders na een schei­ding ne­ga­tief zijn over de an­der.

Ou­der­ver­sto­ting ge­beurt niet al­tijd be­wust, maar ver­oor­zaakt wel veel ver­driet. Zo­wel voor de ver­sto­ten ou­der als voor het kind. Het kan zelfs ne­ga­tie­ve ge­vol­gen heb­ben voor de ont­wik­ke­ling. Ge­luk­kig zijn er steeds meer pro­fes­si­o­nals zo­als pe­da­go­gen, ad­vo­ca­ten, me­di­a­tors, bij­zon­de­re cu­ra­to­ren en rech­ters die zich be­wust zijn van de kans op ou­der­ver­sto­ting en mo­ge­lijke sig­na­len her­ken­nen. Zo heb­ben onze me­de­wer­kers bij­voor­beeld trai­nin­gen ge­vol­gd bij om te be­grij­pen wat ou­der­ver­sto­ting is en wat je als ad­vo­caat kan doen. Deze trai­nin­gen wor­den ook aan rech­ters en an­de­re pro­fes­si­o­nals ge­ge­ven.

Wat nu?

Ben jij een ou­der die zijn of haar kind he­laas moet mis­sen en ben jij bang dat er sprake kan zijn van ou­der­ver­sto­ting? Neem dan con­tact met ons op. Wij kun­nen sa­men met jou kij­ken naar de mo­ge­lijk­he­den in jouw si­tu­a­tie.