Moederdag zonder elkaar
Een ontbijtje op bed, een knutselwerkje, of een knuffel van je kind. Moederdag vier je omdat je moeder bent en dat doe je natuurlijk het liefste samen met je kinderen. Moederdag is voor veel mensen een vrolijke dag, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
Sommige mensen moeten hun moeder of kind missen. Voor deze mensen heeft Moederdag een zwart randje. Zo ook voor ouders en kinderen die te maken hebben met ouderverstoting/ ouderonthechting.
Steeds meer mensen kennen inmiddels de termen ouderverstoting en ouderonthechting. Maar waar de meeste mensen denken aan vaders die hun kinderen niet meer kunnen of mogen zien, zijn er ook een heleboel moeders waarvoor dit helaas de realiteit is. Geen ontbijtje op bed, geen knutselwerkje en geen knuffel van je kind. Sterker nog, überhaupt geen mogelijkheid om je kind een knuffel te kúnnen geven, hoe graag je dat ook zou willen.
Wat is ouderverstoting/ ouderonthechting?
Ouderverstoting en ouderonthechting zijn twee woorden voor hetzelfde proces. voor de buitenwereld lijkt het dat het kind zelf geen contact meer wil met de andere ouder. In werkelijkheid hangt dit vaak samen met een loyaliteitsconflict waar het kind mee worstelt. Dan is het dus niet zo dat hij of zij niet meer naar de andere ouder wil omdat hij of zij niet van deze ouder houdt, het niet leuk heeft, of dat er iets ergs is gebeurd, maar omdat dit te veel stress met zich meebrengt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als ouders na een scheiding negatief zijn over de ander.
Ouderverstoting gebeurt niet altijd bewust, maar veroorzaakt wel veel verdriet. Zowel voor de verstoten ouder als voor het kind. Het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Gelukkig zijn er steeds meer professionals zoals pedagogen, advocaten, mediators, bijzondere curatoren en rechters die zich bewust zijn van de kans op ouderverstoting en mogelijke signalen herkennen. Zo hebben onze medewerkers bijvoorbeeld trainingen gevolgd bij om te begrijpen wat ouderverstoting is en wat je als advocaat kan doen. Deze trainingen worden ook aan rechters en andere professionals gegeven.
Wat nu?
Ben jij een ouder die zijn of haar kind helaas moet missen en ben jij bang dat er sprake kan zijn van ouderverstoting? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met jou kijken naar de mogelijkheden in jouw situatie.