Omgangsregeling op afstand?
Het aantal coronabesmettingen in ons land loopt weer op en de overheid heeft de maatregelen weer aangescherpt. Net als eerder dit jaar zijn er ook nu weer ouders die zich zorgen maken om de omgangsregeling van hun kinderen met de andere ouder. Kan de omgangsregeling nu wel of niet doorgaan?
Ga met elkaar in gesprek
Net als altijd is het ook nu belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Hoe gaan jullie als ouders om met deze situatie? Is er een reden om de omgangsregeling nu (tijdelijk) aan te passen? Wat is in het belang van jullie kind?
Belang van omgang
Kinderen van gescheiden ouders hebben recht op omgang met beide ouders. Voor kinderen is het dan ook over het algemeen belangrijk dat de omgangsregeling door kan gaan.
Alternatieven fysieke omgang
In beginsel kan de omgangsregeling “gewoon” plaatsvinden, mits iedereen gezond is en de maatregelen in acht worden genomen. Als er toch een reden is om de omgang niet fysiek door te laten gaan, bijvoorbeeld omdat een van jullie klachten heeft, of zelfs koorts, is het belangrijk om na te denken over alternatieven. Als fysieke omgang niet mogelijk is, is videobellen via FaceTime, WhatsApp of Skype in veel gevallen een goed (tijdelijk) alternatief. Zo kunnen ouder en kind elkaar toch even zien en spreken, zonder dat iemand het risico loopt op besmetting. Probeer hierbij zo veel mogelijk aan te sluiten bij de behoefte en mogelijkheden van jullie kind. Dit is uiteraard erg afhankelijk van de leeftijd van jullie kind.
Hoe pak je het beeldbellen aan?
Videobellen is voor hele jonge kinderen (tussen de 0 en 3 jaar) lastig. Toch kan bellen in deze leeftijdscategorie prima. Denk hierbij aan korte contacten waarbij je samen met je kind een liedje zingt of een boekje leest. Met wat oudere kinderen is het vaak makkelijker om te videobellen, omdat zij zich beter kunnen concentreren.
Het is voor kinderen prettig als beide ouders hun stimuleren in het videobellen. De fysiek aanwezige ouder kan bijvoorbeeld meedenken over gespreksonderwerpen of het scherm vasthouden als jullie kind iets wil laten zien aan de videobellende ouder. Denk hierbij aan een toneelstukje, maar ook gewoon spel van jullie kind of trampolinespringen.
Zeker voor wat oudere kinderen is het ook prettig als zij privacy krijgen bij het bellen en er niet zomaar iemand kan meeluisteren. Zo hebben kind en ouder echt wat tijd samen.
Andere ideeën
Niet iedereen vindt het prettig om (alleen te) beeldbellen. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om contact te hebben en jouw kind te laten weten dat jij aan hem/haar denkt. Stuur eens een kaartje of foto per post, of doe samen een (online) spelletje.
Advies
Heb je vragen over een omgangsregeling en wil je advies? Neem dan snel contact op met een van onze familierecht advocaten in Alkmaar.