Stap­pen­plan schei­ding

Gepubliceerd op .

Als jul­lie na­den­ken over een schei­ding, kun je veel vra­gen heb­ben. “Wat moet er ge­re­geld wor­den?”, “Hoe doen we dat straks met de kin­de­ren?” of “Wil ik ei­gen­lijk wel schei­den?”. Naast dat een schei­ding veel emo­ties met zich mee­brengt, zijn er ook een he­le­boel din­gen die ge­re­geld moe­ten wor­den.

Om jul­lie een hand­je op weg te hel­pen, heb­ben wij een stap­pen­plan ge­maakt voor een over­leg­schei­ding.

Stap 1: Maak het be­spreek­baar

Deze stap klin­kt mis­schien als een open deur, maar het be­spreek­baar ma­ken van twij­fels over jul­lie re­la­tie en/of hu­we­lijk is een be­lang­rijke eerste stap. Mis­schien heeft jouw part­ner deze ge­voe­lens ook en kun­nen jul­lie sa­men naar de vol­gen­de stap kij­ken. Maar mis­schien komt jouw wens om te schei­den wel on­ver­wacht, of be­slui­ten jul­lie om eerst nog met een re­la­tie­the­ra­peut te pra­ten. Dit is niet al­leen een op­tie als jul­lie je re­la­tie wil­len red­den. Een re­la­tie­the­ra­peut kan juist ook nut­tig zijn voor het emo­ti­o­neel af­slui­ten van jul­lie re­la­tie en kan in­zich­ten ge­ven die jul­lie in je ver­de­re (lief­des)le­ven goed kun­nen ge­brui­ken.

Voor veel men­sen is de schei­dings­mel­ding een moei­lijke eerste stap. Ons ad­vies is om hier toch goed bij stil te staan. Ver­tel het per­soon­lijk aan je part­ner en pro­beer er niet om­heen te draai­en. Het is niet gek als dit ge­sprek emo­ti­o­neel ver­loopt, maar pro­beer toch om rus­tig te re­a­ge­ren en jouw part­ner ook de ruimte te ge­ven om de klap te ver­wer­ken. Jij hebt mis­schien al aan het idee van een schei­ding kun­nen wen­nen en na kun­nen den­ken hoe jij je le­ven na de schei­ding in kan vul­len, maar voor jouw part­ner komt dit mis­schien on­ver­wachts.

Goed be­gon­nen is half ge­won­nen. Als je de schei­dings­mel­ding nu goed aan­pakt, is de kans gro­ter dat jul­lie sa­men goed uit de schei­ding ko­men. Dit zet na­me­lijk de toon voor de rest van jul­lie schei­ding.

Stap 2: Zoek de (ju­ri­di­sche) hulp die bij jul­lie past

Als jul­lie heb­ben be­slo­ten om de schei­ding door te zet­ten, is het han­dig om te in­for­me­ren wat me­di­a­ti­on of een ge­spe­ci­a­li­seer­de ad­vo­caat voor jul­lie kan be­te­ke­nen. Wat jul­lie uit­ein­de­lijk kie­zen, is af­han­ke­lijk van wat het bes­te bij jul­lie spe­ci­fieke si­tu­a­tie past. Geen en­ke­le si­tu­a­tie is het­zelf­de.

Bij me­di­a­ti­on heb­ben jul­lie veel ruimte om te be­pa­len waar jul­lie het over wil­len heb­ben en wat jul­lie be­langrijk vin­den. Een schei­dings­me­di­a­tor be­ge­leidt jul­lie in het ma­ken van af­spra­ken en het ver­be­te­ren van even­tu­e­le com­mu­ni­ca­tie­pro­ble­men. Een schei­ding wor­dt vaak er­va­ren als een emo­ti­o­ne­le acht­baan. Een be­langrijk voor­deel van me­di­a­ti­on is dat er aan­dacht is voor deze emo­ties en het tem­po wor­dt aan­ge­past op jul­lie wen­sen. Bo­ven­dien is onze er­va­ring dat af­spra­ken die jul­lie zelf ma­ken be­ter wor­den na­ge­leefd dan wan­neer ie­mand an­ders be­slis­sin­gen voor jul­lie maakt.

Je kunt ook be­slui­ten om een ad­vo­caat in te scha­ke­len voor jul­lie schei­ding. Een veel voor­ko­mend mis­ver­stand is dat wan­neer een ad­vo­caat bij de schei­ding wor­dt be­trok­ken, er wel een vecht­schei­ding zal vol­gen. Dat hoeft ze­ker niet het ge­val te zijn, maar is af­han­ke­lijk van de spe­ci­fieke aan­pak. In de re­gio Alkmaar zijn vol­doen­de ad­vo­ca­ten die zich er­voor in­zet­ten om sa­men om ta­fel te gaan zit­ten om tot op­los­sin­gen te ko­men. Soms vind je een ei­gen be­lan­gen­be­har­ti­ger be­ter bij je pas­sen dan een me­di­a­tor en zo heb­ben jul­lie al­le­bei een ei­gen des­kun­di­ge die je van ad­vies kan die­nen.

Stap 3: De kin­de­ren

De vol­gen­de stap is het na­den­ken over een ou­der­schaps­plan en hoe jul­lie je kin­de­ren hier­in be­trek­ken. Dat be­te­kent ook dat jul­lie, als jul­lie dat nog niet heb­ben ge­daan, je kin­de­ren zul­len moe­ten ver­tel­len over de schei­ding. Het is be­langrijk om dit zo­veel mo­ge­lijk sa­men te doen en de­zelf­de bood­schap te bren­gen. Hier­bij kun­nen vra­gen be­spro­ken wor­den zo­als: “Waar gaan jul­lie wo­nen?”, “Wan­neer zijn jul­lie bij papa of mama?”, “Kun­nen jul­lie op de­zelf­de school blij­ven?”.

In het ou­der­schaps­plan leg­gen jul­lie de af­spra­ken over de kin­de­ren vast. Er zijn op het in­ter­net veel voor­beel­den te vin­den, maar wij vin­den het al­tijd be­langrijk dat een ou­der­schaps­plan écht past bij jul­lie en jul­lie kin­de­ren. Jul­lie zijn de ex­perts van jul­lie kin­de­ren en de schei­ding ver­an­dert dat niet. Wat vin­den jul­lie be­langrijk?

Stap 4: Af­spra­ken ma­ken over de za­ke­lijke on­der­wer­pen

Ui­te­raard moe­ten er ook af­spra­ken ge­maakt wor­den over za­ke­lijke din­gen. Bij een schei­ding ben je vaak erg on­ze­ker over hoe de toe­komst er uit gaat zien. Heb ik straks nog wel een thuis? Hoe gaan de fi­nan­ci­ën er­uit­zien? Kun­nen de kin­de­ren nog hun fa­vo­riete sport uit­oe­fe­nen?

Een be­langrijk on­der­werp kan ali­men­ta­tie zijn. Over de ver­de­ling van de kos­ten van de kin­de­ren moe­ten af­spra­ken in een ou­der­schaps­plan wor­den ge­maakt. Dat kan in de vorm van kin­der­ali­men­ta­tie. Maar mis­schien heeft een van jul­lie ook be­hoefte aan part­ner­ali­men­ta­tie. Het kan dan slim zijn om een ali­men­ta­tie­be­re­ke­ning te la­ten ma­ken door een schei­dings­me­di­a­tor met een ju­ri­di­sche ach­ter­grond of een des­kun­di­ge ad­vo­caat. Ui­te­raard kun­nen jul­lie zelf af­spra­ken ma­ken over de hoogte van even­tu­e­le ali­men­ta­tie, maar met een be­re­ke­ning heb­ben jul­lie wel een idee hoe de kos­ten en in­kom­sten zich tot de ali­men­ta­tie kun­nen ver­hou­den.

Ver­der moe­ten er vaak ook af­spra­ken ge­maakt wor­den over za­ke­lijke din­gen zo­als het huis, de auto, de ver­de­ling van spaar­geld, de in­boe­del, pen­si­oen­vere­ve­ning en ga zo­maar door. Het is vaak door de emo­ti­o­ne­le si­tu­a­tie on­o­ver­zich­te­lijk voor jul­lie wat er za­ke­lijk al­le­maal ge­re­geld moet wor­den. Re­gel­ma­tig zien wij dat men hier snel aan voor­bij wil gaan door een niet za­ke­lijke be­na­de­ring te kie­zen, ter­wijl zij hier la­ter spijt van heb­ben. Met een goe­de fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat of me­di­a­tor wor­dt er een goe­de ba­lans ge­zocht tus­sen emo­ties en za­ke­lijke be­lan­gen.

Stap 5: De schei­ding in­die­nen bij de recht­bank

Alle af­spra­ken die jul­lie in me­di­a­ti­on of met de ad­vo­caat heb­ben ge­maakt, kun­nen in een echt­schei­dings­con­ve­nant wor­den vast­ge­le­gd. De recht­bank kan het echt­schei­dings­con­ve­nant aan de echt­schei­dings­be­schik­king hech­ten waar­door het de­zelf­de rechts­kracht heeft als een uit­spraak van de rech­ter. Dit ver­zoek kan al­leen een ad­vo­caat of ad­vo­caat-me­di­a­tor doen.

Als jul­lie het er­gens niet over eens zijn, kan de rech­ter jul­lie op een zit­ting uit­no­di­gen. Als jul­lie wel over­al uit zijn ge­ko­men hoeft dit niet en is de schei­ding bij de rech­ter slechts een for­ma­li­teit.

Stap 6: In­schrij­ven van de echt­schei­ding

Als de rech­ter de schei­ding heeft uit­ge­spro­ken, krij­gen jul­lie een echt­schei­dings­be­schik­king. Hier­na zal de echt­schei­dings­be­schik­king van de rech­ter moe­ten wor­den in­ge­schre­ven in de ge­meente waar jul­lie zijn ge­trouwd. Pas als jul­lie het be­richt krij­gen dat de echt­schei­dings­be­schik­king is in­ge­schre­ven, is de schei­ding echt de­fi­ni­tief. Tot die tijd kun­nen jul­lie al­tijd nog tot de con­clu­sie ko­men dat de echt­schei­ding niet door hoeft te gaan.

Stap 7: Blijf met el­kaar in ge­sprek

Een laatste stap is om met el­kaar in ge­sprek te blij­ven. Ze­ker als jul­lie ou­ders zijn zul­len jul­lie met el­kaar te ma­ken blij­ven hou­den, ook al zijn jul­lie niet meer ge­trouwd. Ook moet er na de schei­ding vaak nog het een en an­der af­ge­wik­keld wor­den. Denk hier­bij aan de even­tu­e­le ver­koop van het huis, het in­vul­len van de for­mu­lie­ren om pen­si­oen te ver­e­ve­nen en ver­geet niet bij de no­ta­ris langs te gaan om een toe­de­ling van de wo­ning aan een van jul­lie te for­ma­li­se­ren. Emo­ties mo­gen er zijn, maar laat emo­ties en frus­tra­ties niet de vrije loop. Blijf met el­kaar in ge­sprek.

Wij kun­nen jul­lie hel­pen

Of jul­lie nu kie­zen voor een fa­mi­lie­recht ad­vo­caat of schei­dings­me­di­a­tor in Alkmaar of om­ge­ving, wij kun­nen jul­lie hel­pen in het schei­dings­pro­ces. Wil­len jul­lie meer we­ten over de voor­de­len van me­di­a­ti­on of heb­ben jul­lie een an­de­re vraag? Neem dan ge­rust con­tact met ons op.