Stappenplan scheiding
Als jullie nadenken over een scheiding, kun je veel vragen hebben. “Wat moet er geregeld worden?”, “Hoe doen we dat straks met de kinderen?” of “Wil ik eigenlijk wel scheiden?”. Naast dat een scheiding veel emoties met zich meebrengt, zijn er ook een heleboel dingen die geregeld moeten worden.
Om jullie een handje op weg te helpen, hebben wij een stappenplan gemaakt voor een overlegscheiding.
Stap 1: Maak het bespreekbaar
Deze stap klinkt misschien als een open deur, maar het bespreekbaar maken van twijfels over jullie relatie en/of huwelijk is een belangrijke eerste stap. Misschien heeft jouw partner deze gevoelens ook en kunnen jullie samen naar de volgende stap kijken. Maar misschien komt jouw wens om te scheiden wel onverwacht, of besluiten jullie om eerst nog met een relatietherapeut te praten. Dit is niet alleen een optie als jullie je relatie willen redden. Een relatietherapeut kan juist ook nuttig zijn voor het emotioneel afsluiten van jullie relatie en kan inzichten geven die jullie in je verdere (liefdes)leven goed kunnen gebruiken.
Voor veel mensen is de scheidingsmelding een moeilijke eerste stap. Ons advies is om hier toch goed bij stil te staan. Vertel het persoonlijk aan je partner en probeer er niet omheen te draaien. Het is niet gek als dit gesprek emotioneel verloopt, maar probeer toch om rustig te reageren en jouw partner ook de ruimte te geven om de klap te verwerken. Jij hebt misschien al aan het idee van een scheiding kunnen wennen en na kunnen denken hoe jij je leven na de scheiding in kan vullen, maar voor jouw partner komt dit misschien onverwachts.
Goed begonnen is half gewonnen. Als je de scheidingsmelding nu goed aanpakt, is de kans groter dat jullie samen goed uit de scheiding komen. Dit zet namelijk de toon voor de rest van jullie scheiding.
Stap 2: Zoek de (juridische) hulp die bij jullie past
Als jullie hebben besloten om de scheiding door te zetten, is het handig om te informeren wat mediation of een gespecialiseerde advocaat voor jullie kan betekenen. Wat jullie uiteindelijk kiezen, is afhankelijk van wat het beste bij jullie specifieke situatie past. Geen enkele situatie is hetzelfde.
Bij mediation hebben jullie veel ruimte om te bepalen waar jullie het over willen hebben en wat jullie belangrijk vinden. Een scheidingsmediator begeleidt jullie in het maken van afspraken en het verbeteren van eventuele communicatieproblemen. Een scheiding wordt vaak ervaren als een emotionele achtbaan. Een belangrijk voordeel van mediation is dat er aandacht is voor deze emoties en het tempo wordt aangepast op jullie wensen. Bovendien is onze ervaring dat afspraken die jullie zelf maken beter worden nageleefd dan wanneer iemand anders beslissingen voor jullie maakt.
Je kunt ook besluiten om een advocaat in te schakelen voor jullie scheiding. Een veel voorkomend misverstand is dat wanneer een advocaat bij de scheiding wordt betrokken, er wel een vechtscheiding zal volgen. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn, maar is afhankelijk van de specifieke aanpak. In de regio Alkmaar zijn voldoende advocaten die zich ervoor inzetten om samen om tafel te gaan zitten om tot oplossingen te komen. Soms vind je een eigen belangenbehartiger beter bij je passen dan een mediator en zo hebben jullie allebei een eigen deskundige die je van advies kan dienen.
Stap 3: De kinderen
De volgende stap is het nadenken over een ouderschapsplan en hoe jullie je kinderen hierin betrekken. Dat betekent ook dat jullie, als jullie dat nog niet hebben gedaan, je kinderen zullen moeten vertellen over de scheiding. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk samen te doen en dezelfde boodschap te brengen. Hierbij kunnen vragen besproken worden zoals: “Waar gaan jullie wonen?”, “Wanneer zijn jullie bij papa of mama?”, “Kunnen jullie op dezelfde school blijven?”.
In het ouderschapsplan leggen jullie de afspraken over de kinderen vast. Er zijn op het internet veel voorbeelden te vinden, maar wij vinden het altijd belangrijk dat een ouderschapsplan écht past bij jullie en jullie kinderen. Jullie zijn de experts van jullie kinderen en de scheiding verandert dat niet. Wat vinden jullie belangrijk?
Stap 4: Afspraken maken over de zakelijke onderwerpen
Uiteraard moeten er ook afspraken gemaakt worden over zakelijke dingen. Bij een scheiding ben je vaak erg onzeker over hoe de toekomst er uit gaat zien. Heb ik straks nog wel een thuis? Hoe gaan de financiën eruitzien? Kunnen de kinderen nog hun favoriete sport uitoefenen?
Een belangrijk onderwerp kan alimentatie zijn. Over de verdeling van de kosten van de kinderen moeten afspraken in een ouderschapsplan worden gemaakt. Dat kan in de vorm van kinderalimentatie. Maar misschien heeft een van jullie ook behoefte aan partneralimentatie. Het kan dan slim zijn om een alimentatieberekening te laten maken door een scheidingsmediator met een juridische achtergrond of een deskundige advocaat. Uiteraard kunnen jullie zelf afspraken maken over de hoogte van eventuele alimentatie, maar met een berekening hebben jullie wel een idee hoe de kosten en inkomsten zich tot de alimentatie kunnen verhouden.
Verder moeten er vaak ook afspraken gemaakt worden over zakelijke dingen zoals het huis, de auto, de verdeling van spaargeld, de inboedel, pensioenverevening en ga zomaar door. Het is vaak door de emotionele situatie onoverzichtelijk voor jullie wat er zakelijk allemaal geregeld moet worden. Regelmatig zien wij dat men hier snel aan voorbij wil gaan door een niet zakelijke benadering te kiezen, terwijl zij hier later spijt van hebben. Met een goede familierechtadvocaat of mediator wordt er een goede balans gezocht tussen emoties en zakelijke belangen.
Stap 5: De scheiding indienen bij de rechtbank
Alle afspraken die jullie in mediation of met de advocaat hebben gemaakt, kunnen in een echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. De rechtbank kan het echtscheidingsconvenant aan de echtscheidingsbeschikking hechten waardoor het dezelfde rechtskracht heeft als een uitspraak van de rechter. Dit verzoek kan alleen een advocaat of advocaat-mediator doen.
Als jullie het ergens niet over eens zijn, kan de rechter jullie op een zitting uitnodigen. Als jullie wel overal uit zijn gekomen hoeft dit niet en is de scheiding bij de rechter slechts een formaliteit.
Stap 6: Inschrijven van de echtscheiding
Als de rechter de scheiding heeft uitgesproken, krijgen jullie een echtscheidingsbeschikking. Hierna zal de echtscheidingsbeschikking van de rechter moeten worden ingeschreven in de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Pas als jullie het bericht krijgen dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven, is de scheiding echt definitief. Tot die tijd kunnen jullie altijd nog tot de conclusie komen dat de echtscheiding niet door hoeft te gaan.
Stap 7: Blijf met elkaar in gesprek
Een laatste stap is om met elkaar in gesprek te blijven. Zeker als jullie ouders zijn zullen jullie met elkaar te maken blijven houden, ook al zijn jullie niet meer getrouwd. Ook moet er na de scheiding vaak nog het een en ander afgewikkeld worden. Denk hierbij aan de eventuele verkoop van het huis, het invullen van de formulieren om pensioen te verevenen en vergeet niet bij de notaris langs te gaan om een toedeling van de woning aan een van jullie te formaliseren. Emoties mogen er zijn, maar laat emoties en frustraties niet de vrije loop. Blijf met elkaar in gesprek.
Wij kunnen jullie helpen
Of jullie nu kiezen voor een familierecht advocaat of scheidingsmediator in Alkmaar of omgeving, wij kunnen jullie helpen in het scheidingsproces. Willen jullie meer weten over de voordelen van mediation of hebben jullie een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.