Tips voor het ma­ken van een ou­der­schaps­plan

Gepubliceerd op .

Veel ou­ders heb­ben er­mee te ma­ken: het ma­ken van een ou­der­schaps­plan. Een veel voor­ko­mend mis­ver­stand is dat het ma­ken van een ou­der­schaps­plan al­leen ver­plicht is voor ge­trouw­de ou­ders die gaan schei­den. Dit is na­me­lijk ook ver­plicht voor ou­ders met een ge­re­gi­streerd part­ner­schap of zelfs voor ou­ders die geen ge­re­gi­streer­de re­la­tie heb­ben ge­had, maar wel ge­za­men­lijk ge­zag heb­ben over hun kin­de­ren. Maar ook als een van jul­lie geen ge­zag heeft, kan het ver­stan­dig zijn om een ou­der­schaps­plan op te stel­len. Om jul­lie hier­bij op weg te hel­pen, heb­ben wij een paar tips op een rij­tje ge­zet.

Kijk wat er in het ou­der­schaps­plan moet staan

In de wet staan een aan­tal ver­eis­ten aan het ou­der­schaps­plan. Het zou zon­de zijn als jul­lie een goed ou­der­schaps­plan heb­ben ge­maakt, maar deze niet vol­doet aan de ver­eis­ten. In het ou­der­schaps­plan moet in ie­der ge­val staan wat de zorg­re­ge­ling is (wan­neer jul­lie kind bij wel­ke ou­der is), hoe jul­lie el­kaar op de hoogte hou­den en over­leg­gen bij be­lang­rijke on­der­wer­pen zo­als de school­keu­ze en hoe jul­lie de kos­ten van de kin­de­ren ver­de­len. Dit kan in de vorm van kin­der­ali­men­ta­tie, maar dit hoeft niet.

Kijk naar jul­lie ei­gen si­tu­a­tie

Op het in­ter­net zijn veel stan­daard ou­der­schaps­plan­nen te vin­den. Deze vol­doen mis­schien wel aan de wet­te­lijke ver­eis­ten, maar zijn niet spe­ci­fiek aan­ge­past aan jul­lie en jul­lie kin­de­ren. Ie­der kind en ie­der ge­zin is an­ders. Wat voor jul­lie be­langrijk is, hoeft voor ie­mand an­ders niet van be­lang te zijn. Zo kun­nen jul­lie het bij­voor­beeld be­langrijk vin­den dat jul­lie kind con­tact hou­dt met de rest van de fa­mi­lie en hier af­spra­ken over ma­ken in het ou­der­schaps­plan. Veel voor­ko­men­de af­spra­ken gaan over:

  • Waar de kin­de­ren wo­nen;
  • Wan­neer de kin­de­ren bij papa en wan­neer bij mama zijn;
  • Hoe het kind van de ene naar de an­de­re ou­der komt. Wor­dt hij of zij ge­bracht, of gaat hij of zij zelf?;
  • Af­spra­ken over bui­ten­school­se ac­ti­vi­tei­ten, zo­als een sport­club;
  • Wie de ver­jaar­dags­feest­jes re­gelt;
  • Hoe jul­lie de geld­za­ken met be­trek­king tot de kin­de­ren re­ge­len. Denk hier­bij ook aan spaar­re­ke­nin­gen en grote uit­ga­ven;
  • Wie de for­me­le za­ken zo­als de in­schrij­ving van kin­de­ren bij de ge­meente of de aan­vraag van een pas­poort re­gelt;
  • Hoe ou­ders om­gaan met be­slis­sin­gen die met school te ma­ken heb­ben. Denk hier­bij aan het be­zoe­ken van ou­der­avon­den of het ma­ken van een school­keu­ze;
  • Hoe er wor­dt om­ge­gaan met een nieuwe part­ner;
  • Wat de af­spra­ken zijn tij­dens school­va­kan­ties. Hoe wor­den deze ver­deeld?;
  • Hoe jul­lie als ou­ders om­gaan met ver­schil­len in op­voed­stij­len;
  • Hoe jul­lie om­gaan met even­tu­e­le huis­die­ren;
  • Wat jul­lie doen als een van jul­lie wil ver­hui­zen;
  • Of jul­lie het plan tus­sen­tijds eva­lu­e­ren en hoe vaak.

Wees niet bang om hulp in te roe­pen

Lukt het niet om sa­men (alle) af­spra­ken te ma­ken? Wees dan voor­al niet bang om de hulp van een pro­fes­si­o­nal in te roe­pen.

Voor­beeld: Jac­co en Kay heb­ben een doch­ter van 9 jaar oud en wo­nen in Alkmaar. Zij wil­len al­le­bei het bes­te voor haar en vin­den het daar­om erg be­langrijk dat zij een goed ou­der­schaps­plan ma­ken. Over de zorg­re­ge­ling wor­den zij het niet eens. Ze wil­len hun doch­ter al­le­bei niet mis­sen. Ze be­slui­ten om een me­di­a­tor in te scha­ke­len, zo­dat zij tot een op­los­sing kun­nen ko­men waar zij al­le­bei ach­ter staan. Door de aan­pak van de me­di­a­tor lijkt de op­los­sing mak­ke­lij­ker dan ge­dacht en kun­nen zij weer ver­der.

Ook als jul­lie er sa­men wel uit­ko­men, maar nog met vra­gen zit­ten, kan het han­dig zijn om de hulp van een pro­fes­si­o­nal in te scha­ke­len.

Voor­beeld: Jac­co en Kay zijn het nu gro­ten­deels met el­kaar eens. Al­leen de kos­ten voor hun doch­ter moe­ten nog ver­deeld wor­den. De me­di­a­tor is ook een er­va­ren fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat en weet veel van kin­der­ali­men­ta­tie. Jac­co en Kay vra­gen haar om een ali­men­ta­tie­be­re­ke­ning te ma­ken, zo­dat zij we­ten wat het uit­gangs­punt is. Uit de be­re­ke­ning blijkt dat Kay Jac­co ie­de­re maand €200,- aan kin­der­ali­men­ta­tie zou kun­nen be­ta­len. Dat vindt Jac­co niet no­dig. Wel spre­ken zij af dat die €200,- ie­de­re maand op een spaar­re­ke­ning wor­dt ge­stort voor als hun doch­ter gaat stu­de­ren.

Pas het ou­der­schaps­plan aan

Veel ou­ders spre­ken in hun ou­der­schaps­plan af dat zij de af­spra­ken na een tijd­je eva­lu­e­ren en in­dien no­dig aan­pas­sen. Het voor­deel hier­van is dat jul­lie ou­der­schaps­plan up to date blijft. Ook kan het eva­lu­e­ren van de ge­maakte af­spra­ken een mo­ment zijn om te kij­ken of er an­de­re af­spra­ken no­dig zijn. Bij­voor­beeld om­dat de af­spra­ken in de prak­tijk toch niet han­dig blij­ken te zijn, of om­dat jul­lie kind in­mid­dels zo­veel ou­der is ge­wor­den dat de si­tu­a­tie is ver­an­derd. Een ou­der­schaps­plan voor een baby zal er na­me­lijk vaak an­ders uit­zien dan een ou­der­schaps­plan voor een 16-ja­ri­ge. Soms kan de komst van een nieuwe part­ner of ver­hui­zing ook een re­den zijn om naar jul­lie af­spra­ken te kij­ken.

Neem con­tact op

Het is na­tuur­lijk het fijnste als jul­lie zelf een goed ou­der­schaps­plan kun­nen ma­ken, maar wil jij graag hulp bij het op­stel­len of wij­zi­gen van een ou­der­schaps­plan? Neem dan vrij­blij­vend con­tact op met onze ad­vo­caat-me­di­a­tor fa­mi­lie­recht in Alkmaar.