Tips voor het maken van een ouderschapsplan
Veel ouders hebben ermee te maken: het maken van een ouderschapsplan. Een veel voorkomend misverstand is dat het maken van een ouderschapsplan alleen verplicht is voor getrouwde ouders die gaan scheiden. Dit is namelijk ook verplicht voor ouders met een geregistreerd partnerschap of zelfs voor ouders die geen geregistreerde relatie hebben gehad, maar wel gezamenlijk gezag hebben over hun kinderen. Maar ook als een van jullie geen gezag heeft, kan het verstandig zijn om een ouderschapsplan op te stellen. Om jullie hierbij op weg te helpen, hebben wij een paar tips op een rijtje gezet.
Kijk wat er in het ouderschapsplan moet staan
In de wet staan een aantal vereisten aan het ouderschapsplan. Het zou zonde zijn als jullie een goed ouderschapsplan hebben gemaakt, maar deze niet voldoet aan de vereisten. In het ouderschapsplan moet in ieder geval staan wat de zorgregeling is (wanneer jullie kind bij welke ouder is), hoe jullie elkaar op de hoogte houden en overleggen bij belangrijke onderwerpen zoals de schoolkeuze en hoe jullie de kosten van de kinderen verdelen. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie, maar dit hoeft niet.
Kijk naar jullie eigen situatie
Op het internet zijn veel standaard ouderschapsplannen te vinden. Deze voldoen misschien wel aan de wettelijke vereisten, maar zijn niet specifiek aangepast aan jullie en jullie kinderen. Ieder kind en ieder gezin is anders. Wat voor jullie belangrijk is, hoeft voor iemand anders niet van belang te zijn. Zo kunnen jullie het bijvoorbeeld belangrijk vinden dat jullie kind contact houdt met de rest van de familie en hier afspraken over maken in het ouderschapsplan. Veel voorkomende afspraken gaan over:
- Waar de kinderen wonen;
- Wanneer de kinderen bij papa en wanneer bij mama zijn;
- Hoe het kind van de ene naar de andere ouder komt. Wordt hij of zij gebracht, of gaat hij of zij zelf?;
- Afspraken over buitenschoolse activiteiten, zoals een sportclub;
- Wie de verjaardagsfeestjes regelt;
- Hoe jullie de geldzaken met betrekking tot de kinderen regelen. Denk hierbij ook aan spaarrekeningen en grote uitgaven;
- Wie de formele zaken zoals de inschrijving van kinderen bij de gemeente of de aanvraag van een paspoort regelt;
- Hoe ouders omgaan met beslissingen die met school te maken hebben. Denk hierbij aan het bezoeken van ouderavonden of het maken van een schoolkeuze;
- Hoe er wordt omgegaan met een nieuwe partner;
- Wat de afspraken zijn tijdens schoolvakanties. Hoe worden deze verdeeld?;
- Hoe jullie als ouders omgaan met verschillen in opvoedstijlen;
- Hoe jullie omgaan met eventuele huisdieren;
- Wat jullie doen als een van jullie wil verhuizen;
- Of jullie het plan tussentijds evalueren en hoe vaak.
Wees niet bang om hulp in te roepen
Lukt het niet om samen (alle) afspraken te maken? Wees dan vooral niet bang om de hulp van een professional in te roepen.
Voorbeeld: Jacco en Kay hebben een dochter van 9 jaar oud en wonen in Alkmaar. Zij willen allebei het beste voor haar en vinden het daarom erg belangrijk dat zij een goed ouderschapsplan maken. Over de zorgregeling worden zij het niet eens. Ze willen hun dochter allebei niet missen. Ze besluiten om een mediator in te schakelen, zodat zij tot een oplossing kunnen komen waar zij allebei achter staan. Door de aanpak van de mediator lijkt de oplossing makkelijker dan gedacht en kunnen zij weer verder.
Ook als jullie er samen wel uitkomen, maar nog met vragen zitten, kan het handig zijn om de hulp van een professional in te schakelen.
Voorbeeld: Jacco en Kay zijn het nu grotendeels met elkaar eens. Alleen de kosten voor hun dochter moeten nog verdeeld worden. De mediator is ook een ervaren familierechtadvocaat en weet veel van kinderalimentatie. Jacco en Kay vragen haar om een alimentatieberekening te maken, zodat zij weten wat het uitgangspunt is. Uit de berekening blijkt dat Kay Jacco iedere maand €200,- aan kinderalimentatie zou kunnen betalen. Dat vindt Jacco niet nodig. Wel spreken zij af dat die €200,- iedere maand op een spaarrekening wordt gestort voor als hun dochter gaat studeren.
Pas het ouderschapsplan aan
Veel ouders spreken in hun ouderschapsplan af dat zij de afspraken na een tijdje evalueren en indien nodig aanpassen. Het voordeel hiervan is dat jullie ouderschapsplan up to date blijft. Ook kan het evalueren van de gemaakte afspraken een moment zijn om te kijken of er andere afspraken nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat de afspraken in de praktijk toch niet handig blijken te zijn, of omdat jullie kind inmiddels zoveel ouder is geworden dat de situatie is veranderd. Een ouderschapsplan voor een baby zal er namelijk vaak anders uitzien dan een ouderschapsplan voor een 16-jarige. Soms kan de komst van een nieuwe partner of verhuizing ook een reden zijn om naar jullie afspraken te kijken.
Neem contact op
Het is natuurlijk het fijnste als jullie zelf een goed ouderschapsplan kunnen maken, maar wil jij graag hulp bij het opstellen of wijzigen van een ouderschapsplan? Neem dan vrijblijvend contact op met onze advocaat-mediator familierecht in Alkmaar.