Va­ders die hun kind niet mee­krij­gen

Gepubliceerd op .

“Er staat niks op pa­pier, dus we kun­nen he­laas niks voor je doen.” Dat is wat veel va­ders van de po­li­tie ho­ren als zij hun kind niet mee­krij­gen. Ook als de ou­ders wel een zorg­re­ge­ling of om­gangs­re­ge­ling heb­ben af­ge­spro­ken.

Mach­te­loos. Dat is hoe deze va­ders zich voe­len. Want wan­neer kan jij jouw kind dan wel op­ha­len, zien, of spre­ken? De vraag is dus: Wat kan jij als va­der in zo’n ge­val doen?

Sa­men in ge­sprek

Een eerste stap is om met el­kaar in ge­sprek te gaan. Mak­ke­lij­ker ge­ze­gd dan ge­daan, want jij krij­gt nu jouw kind niet mee en een ge­sprek voe­ren lukt nu door alle emo­ties waar­schijn­lijk ook niet. On­dan­ks dat het nu mis­schien niet zo voelt, is het vaak wel een op­tie om met een pro­fes­si­o­nal zo­als een me­di­a­tor sa­men tot een op­los­sing te ko­men. De me­di­a­tor be­ge­leidt het ge­sprek, zo­dat jul­lie het heb­ben waar het echt over gaat: jul­lie kind.

Het voor­deel hier­van is dat jul­lie snel af­spra­ken kun­nen ma­ken die echt bij jul­lie pas­sen. In deze ge­sprek­ken kan je het heb­ben over waar jul­lie je druk om ma­ken, wat de be­zwa­ren zijn om jul­lie kind mee te ge­ven en ont­staat er vaak over en weer meer be­grip voor el­kaars si­tu­a­tie. Hier­door wor­den de ge­maakte af­spra­ken vaak ook be­ter na­ge­ko­men. Dat is na­tuur­lijk voor jul­lie als ou­ders heel fijn, maar voor­al voor jul­lie kind.

Naar de rech­ter

Als jul­lie er sa­men niet uit­ko­men, zit er soms niks an­ders op dan een pro­ce­du­re te star­ten bij de rech­ter. Soms is het no­dig om een pro­ce­du­re kort ge­ding te star­ten, bij­voor­beeld als jij jouw kind niet ziet. Maar ook als jul­lie het wel eens zijn, kan het nut­tig zijn om jul­lie af­spra­ken vast te la­ten leg­gen in een be­schik­king van de rech­ter.

Aan­gifte doen

Wij ho­ren vaak van va­ders dat zij over­we­gen om aan­gifte te doen bij de po­li­tie. Dit is niet al­tijd ver­stan­dig, om­dat jul­lie zo al­leen maar ver­der in de strijd te­recht ko­men. Ook wor­dt er stan­daard een mel­ding ge­maakt bij Vei­lig Thuis. Het is de vraag of jij daar op zit te wach­ten.

Bo­ven­dien wil de po­li­tie niet al­tijd jouw aan­gifte op­ne­men, om­dat zij vin­den dat er geen sprake is van een straf­baar feit. Dat klopt niet in alle ge­val­len. Als jij ook ge­zag hebt, wor­dt jul­lie kind na­me­lijk ont­trok­ken aan het ou­der­lijk ge­zag. Dat is in ar­ti­kel 279 Sr straf­baar ge­steld.

Het is de vraag in hoe­ver­re een aan­gifte jul­lie pro­bleem echt op­lost. Het is na­me­lijk niet zo dat jij nu wel jouw kind mee­krij­gt en vol­gen­de week zit­ten jul­lie weer met de­zelf­de si­tu­a­tie.

Laat je ad­vi­se­ren

Ie­de­re si­tu­a­tie is uniek en dat be­te­kent ook dat ie­de­re si­tu­a­tie een ei­gen aan­pak no­dig heeft. Laat jou daar­om goed in­for­me­ren naar de mo­ge­lijk­he­den in jouw spe­ci­fieke si­tu­a­tie.