Vaders die hun kind niet meekrijgen
“Er staat niks op papier, dus we kunnen helaas niks voor je doen.” Dat is wat veel vaders van de politie horen als zij hun kind niet meekrijgen. Ook als de ouders wel een zorgregeling of omgangsregeling hebben afgesproken.
Machteloos. Dat is hoe deze vaders zich voelen. Want wanneer kan jij jouw kind dan wel ophalen, zien, of spreken? De vraag is dus: Wat kan jij als vader in zo’n geval doen?
Samen in gesprek
Een eerste stap is om met elkaar in gesprek te gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, want jij krijgt nu jouw kind niet mee en een gesprek voeren lukt nu door alle emoties waarschijnlijk ook niet. Ondanks dat het nu misschien niet zo voelt, is het vaak wel een optie om met een professional zoals een mediator samen tot een oplossing te komen. De mediator begeleidt het gesprek, zodat jullie het hebben waar het echt over gaat: jullie kind.
Het voordeel hiervan is dat jullie snel afspraken kunnen maken die echt bij jullie passen. In deze gesprekken kan je het hebben over waar jullie je druk om maken, wat de bezwaren zijn om jullie kind mee te geven en ontstaat er vaak over en weer meer begrip voor elkaars situatie. Hierdoor worden de gemaakte afspraken vaak ook beter nagekomen. Dat is natuurlijk voor jullie als ouders heel fijn, maar vooral voor jullie kind.
Naar de rechter
Als jullie er samen niet uitkomen, zit er soms niks anders op dan een procedure te starten bij de rechter. Soms is het nodig om een procedure kort geding te starten, bijvoorbeeld als jij jouw kind niet ziet. Maar ook als jullie het wel eens zijn, kan het nuttig zijn om jullie afspraken vast te laten leggen in een beschikking van de rechter.
Aangifte doen
Wij horen vaak van vaders dat zij overwegen om aangifte te doen bij de politie. Dit is niet altijd verstandig, omdat jullie zo alleen maar verder in de strijd terecht komen. Ook wordt er standaard een melding gemaakt bij Veilig Thuis. Het is de vraag of jij daar op zit te wachten.
Bovendien wil de politie niet altijd jouw aangifte opnemen, omdat zij vinden dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Dat klopt niet in alle gevallen. Als jij ook gezag hebt, wordt jullie kind namelijk onttrokken aan het ouderlijk gezag. Dat is in artikel 279 Sr strafbaar gesteld.
Het is de vraag in hoeverre een aangifte jullie probleem echt oplost. Het is namelijk niet zo dat jij nu wel jouw kind meekrijgt en volgende week zitten jullie weer met dezelfde situatie.
Laat je adviseren
Iedere situatie is uniek en dat betekent ook dat iedere situatie een eigen aanpak nodig heeft. Laat jou daarom goed informeren naar de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.