Verhuizen met jullie kind. Mag dat?
“Wij gaan verhuizen.” Een mededeling die veel stof kan doen opwaaien. Wanneer het de bedoeling is om een paar straten verderop te gaan wonen is dit veelal geen probleem, maar dat kan anders zijn wanneer de bestemming van de verhuizing een andere stad is.
“Hoe vaak zie ik mijn kind nog?”, “Kan hij of zij niet bij mij gaan wonen?”, “Moet mijn kind naar een andere school?” of “Kan dat de andere ouder dit zomaar beslissen?” zijn vragen die de achterblijvende ouder kan hebben.
Er kunnen veel redenen zijn waarom een ouder graag wil verhuizen. Bijvoorbeeld omdat de nieuwe partner van de verhuizende ouder ergens anders woont, er een baan wordt aangeboden waarvoor een verhuizing nodig is of omdat hij of zij graag dichter bij familie wil gaan wonen.
Wel of geen gezag
Voor de vraag of een ouder mag verhuizen met jullie kind, is het juridisch van belang wie er gezag heeft. Wanneer jullie allebei het gezag hebben, heeft de verhuizende ouder namelijk toestemming nodig van de andere ouder om met jullie kind te verhuizen. Als de verhuizende ouder alleen het gezag heeft, is toestemming juridisch niet altijd nodig maar natuurlijk wel netjes. Zeker wanneer er een omgangsregeling is tussen jullie kind en de achterblijvende ouder, is het belangrijk om na te denken hoe jullie dit na de verhuizing gaan oplossen.
Probeer er over te praten
Wanneer je er over nadenkt om te verhuizen, is het een goed idee om er eerst met de vader of moeder van jullie kind over te praten. Zo kan je uitleggen waarom je graag wil verhuizen en welke gevolgen dit heeft voor het contact tussen de achtergebleven ouder en het kind heeft. Wat vindt hij of zij hiervan? Kunnen jullie een regeling bedenken die voor jullie allebei werkt? Wat is in het belang van jullie kind?
Zulke gesprekken kunnen erg lastig zijn. Als jullie er wel graag samen uit willen komen, kan mediation de ondersteuning geven die jullie nodig hebben om er tóch nog samen uit te komen. Voordeel hiervan is dat jullie creatief kunnen nadenken over mogelijke oplossingen. Dit is anders als jullie naar de rechter moeten.
Naar een advocaat
Als het niet lukt om samen tot een oplossing te komen, is het handig om advies in te winnen van een advocaat. Krijg je geen toestemming van de andere ouder met gezag om te verhuizen? Dan heb je vervangende toestemming van de rechter nodig. Een familierecht advocaat kan hier een verzoek voor indienen bij de rechtbank. Ons advies is om hier tijdig advies over in te winnen bij een advocaat bij jou in de buurt. Een procedure bij de rechtbank kan namelijk langer duren dan je denkt.
Is jouw kind al verhuisd, maar heb je hier als ouder met gezag geen toestemming voor gegeven? Laat je in dat geval door een advocaat familierecht informeren over de mogelijkheden voor een bevel van de rechter voor de verhuizende ouder om terug te verhuizen.
Neem contact met ons op
Heb je vragen over verhuizen met kinderen? Neem gerust contact op met een advocaat of mediator van Dialoog in Alkmaar voor een vrijblijvend advies.