Ver­plich­te om­gang, kan dat?

Gepubliceerd op .

Stel dat jouw kind be­hoefte heeft aan een va­der­fi­guur, maar zijn bi­o­lo­gi­sche va­der geeft aan geen con­tact te wil­len. Kan je de rech­ter dan vra­gen om toch een om­gangs­re­ge­ling op te leg­gen? En waar hangt dat van af?

Ju­ri­di­sche ou­ders en om­gang

Ju­ris­ten ma­ken on­der­scheid tus­sen ju­ri­di­sche ou­ders en niet ju­ri­di­sche ou­ders. Een ju­ri­di­sche ou­der staat op de ge­boor­te­akte en in de ba­sis­re­gi­stra­tie per­so­nen ver­meld als ou­der. Dit kan als deze ou­der het kind heeft er­kend en in som­mi­ge ge­val­len ge­beurt dit au­to­ma­tisch. Een moe­der die be­val­len is van een kind wor­dt bij­voor­beeld au­to­ma­tisch ju­ri­disch ou­der, maar als zij ge­trouwd is of een ge­re­gi­streerd part­ner­schap heeft wor­dt ook haar part­ner vaak au­to­ma­tisch ju­ri­disch ou­der.

Bi­o­lo­gi­sche va­der

Niet ie­de­re ou­der is ook ju­ri­disch ou­der. In de prak­tijk ge­beurt het re­gel­ma­tig dat de bi­o­lo­gi­sche va­der het kind niet heeft er­kend of op een an­de­re ma­nier ju­ri­disch ou­der is ge­wor­den. Dit wor­den niet-ju­ri­di­sche ou­ders ge­noemd.

Recht van het kind op om­gang

In de wet staat in ar­ti­kel 1:377a BW dat het kind recht heeft op om­gang met zijn ou­ders en de­ge­ne die in een nauwe per­soon­lijke be­trek­king tot het kind staat. Dit hoe­ven dus geen ju­ri­di­sche ou­ders te zijn. De niet met het ge­zag be­laste ju­ri­di­sche ou­der is zelfs ver­plicht tot om­gang met zijn kind. Dit be­te­kent dat de rech­ter een om­gangs­re­ge­ling kan vast­stel­len tus­sen ou­der en kind, ook als deze ou­der dat niet wil.

Ver­plich­te om­gang voor ie­de­re ou­der?

In een zaak van de Recht­bank Noord-Hol­land, lo­ca­tie Haar­lem (ECLI:NL:RBN­HO:2019:8805) ver­zocht een moe­der om het vast­stel­len van een om­gangs­re­ge­ling tus­sen de bi­o­lo­gi­sche va­der (ver­wek­ker) en het kind, om­dat het kind steeds meer be­hoefte had aan een va­der­fi­guur en con­tact met zijn va­der. De eerste ja­ren zorg­de de bi­o­lo­gi­sche va­der re­gel­ma­tig voor het kind­je, maar de af­ge­lo­pen ja­ren wei­ger­de hij om con­tact te heb­ben/hou­den.

On­dan­ks dat de wens van de moe­der van dit kind be­grij­pe­lijk is, staat er in de wet geen ver­plich­ting voor de niet-ju­ri­di­sche ou­der om om­gang te heb­ben met zijn kind. Om deze re­den kan er dan ook geen ver­plich­te om­gangs­re­ge­ling wor­den op­ge­le­gd voor de en­kel bi­o­lo­gi­sche ou­der die geen con­tact wil. Dan zal dus eerst het ju­ri­disch va­der­schap moe­ten wor­den vast­ge­steld in een pro­ce­du­re bij de rech­ter.

Te­leur­stel­ling

Nog los van de vraag of er een om­gangs­re­ge­ling op­ge­le­gd kán wor­den, moet er ook goed na­ge­dacht wor­den of het wel in het be­lang van het kind is om een ou­der te dwin­gen om con­tact te heb­ben. Als een om­gangs­re­ge­ling niet (vrij­wil­lig) wor­dt na­ge­ko­men, kan dit erg te­leur­stel­lend zijn voor een kind en juist als een af­wij­zing voe­len.

Ad­vies

Wil jij ad­vies over het vast­stel­len van een om­gangs­re­ge­ling? Neem dan con­tact op met een ad­vo­caat van Dia­loog Ad­vo­ca­tuur & Me­di­a­ti­on in Alkmaar voor een eer­lijk en dui­de­lijk ad­vies.