Verplichte omgang, kan dat?
Stel dat jouw kind behoefte heeft aan een vaderfiguur, maar zijn biologische vader geeft aan geen contact te willen. Kan je de rechter dan vragen om toch een omgangsregeling op te leggen? En waar hangt dat van af?
Juridische ouders en omgang
Juristen maken onderscheid tussen juridische ouders en niet juridische ouders. Een juridische ouder staat op de geboorteakte en in de basisregistratie personen vermeld als ouder. Dit kan als deze ouder het kind heeft erkend en in sommige gevallen gebeurt dit automatisch. Een moeder die bevallen is van een kind wordt bijvoorbeeld automatisch juridisch ouder, maar als zij getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft wordt ook haar partner vaak automatisch juridisch ouder.
Biologische vader
Niet iedere ouder is ook juridisch ouder. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de biologische vader het kind niet heeft erkend of op een andere manier juridisch ouder is geworden. Dit worden niet-juridische ouders genoemd.
Recht van het kind op omgang
In de wet staat in artikel 1:377a BW dat het kind recht heeft op omgang met zijn ouders en degene die in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staat. Dit hoeven dus geen juridische ouders te zijn. De niet met het gezag belaste juridische ouder is zelfs verplicht tot omgang met zijn kind. Dit betekent dat de rechter een omgangsregeling kan vaststellen tussen ouder en kind, ook als deze ouder dat niet wil.
Verplichte omgang voor iedere ouder?
In een zaak van de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem (ECLI:NL:RBNHO:2019:8805) verzocht een moeder om het vaststellen van een omgangsregeling tussen de biologische vader (verwekker) en het kind, omdat het kind steeds meer behoefte had aan een vaderfiguur en contact met zijn vader. De eerste jaren zorgde de biologische vader regelmatig voor het kindje, maar de afgelopen jaren weigerde hij om contact te hebben/houden.
Ondanks dat de wens van de moeder van dit kind begrijpelijk is, staat er in de wet geen verplichting voor de niet-juridische ouder om omgang te hebben met zijn kind. Om deze reden kan er dan ook geen verplichte omgangsregeling worden opgelegd voor de enkel biologische ouder die geen contact wil. Dan zal dus eerst het juridisch vaderschap moeten worden vastgesteld in een procedure bij de rechter.
Teleurstelling
Nog los van de vraag of er een omgangsregeling opgelegd kán worden, moet er ook goed nagedacht worden of het wel in het belang van het kind is om een ouder te dwingen om contact te hebben. Als een omgangsregeling niet (vrijwillig) wordt nagekomen, kan dit erg teleurstellend zijn voor een kind en juist als een afwijzing voelen.
Advies
Wil jij advies over het vaststellen van een omgangsregeling? Neem dan contact op met een advocaat van Dialoog Advocatuur & Mediation in Alkmaar voor een eerlijk en duidelijk advies.