Vrouw bleek al getrouwd. Nietig huwelijk
Het zal je maar gebeuren, je komt erachter dat jouw echtgenoot/echtgenote al getrouwd is met een ander. Wat kan je dan doen? De Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar heeft een tijdje geleden uitspraak gedaan in zo’n zaak. Mirjam van der Weide stond de man als advocaat bij om het huwelijk na hun scheiding nietig te verklaren. Zijn ex-vrouw bleek tijdens hun huwelijk al/nog getrouwd te zijn met iemand anders.
Al gescheiden, toch nietig huwelijk
In deze zaak is de man na hun scheiding tot de ontdekking gekomen dat de vrouw voor het sluiten van het huwelijk tussen partijen al was gehuwd met een andere man in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland mag je niet trouwen als je nog getrouwd bent met iemand anders. Trouw je alsnog? Dan heeft dat een nietig huwelijk als gevolg.
De man had belang bij een nietigverklaring van het huwelijk, omdat de vrouw nog maandelijks een deel van zijn pensioen ontving. Dit was zo afgesproken in het echtscheidingsconvenant.
Om die reden wenst de man nietigverklaring van het huwelijk van partijen. Als ze niet getrouwd waren, heeft de vrouw hier ook geen recht op. Dat partijen al gescheiden waren van elkaar maakte de zaak wel extra ingewikkeld. De vraag voor Mirjam als familierechtadvocaat was of het huwelijk nietig verklaard kon worden, ondanks het feit dat partijen al waren gescheiden.
Getrouwd in het Verenigd Koninkrijk
Voorafgaand aan het huwelijk van partijen was de vrouw dus getrouwd met een andere man in het Verenigd Koninkrijk. Van deze man is zij nooit gescheiden.
Zoals gezegd kan je maar met één persoon tegelijk getrouwd zijn. Toch was de vrouw het niet eens met de nietigverklaring van het huwelijk in Nederland. Zij had er belang bij om het pensioen van de man te blijven ontvangen.
Tijdens de procedure van de nietigverklaring heeft de vrouw om deze reden verzocht om de verzoeken van de man af te wijzen, dan wel de procedure aan te houden in afwachting van de door haar te voeren procedure in het Verenigd Koninkrijk. Zij was van plan om haar huwelijk met de man in het Verenigd Koninkrijk te vernietigen. Zij vond dit voldoende reden om het huwelijk met de man in Nederland niet nietig te verklaren. De rechtbank ging hier niet in mee.
Verschil nietig huwelijk of vernietigen huwelijk
Als je niet voldoet aan de vereisten om een geldig huwelijk te sluiten, levert dit een grond op voor de nietigverklaring van het huwelijk. Een van de vereisten is dat je niet getrouwd mag zijn. Een nietig huwelijk wordt geacht nooit te hebben bestaan. Een vernietigd huwelijk stopt te bestaan op het moment van vernietiging. Vernietiging heeft dus geen terugwerkende kracht.
De rechtbank Alkmaar heeft om deze reden overwogen dat nog los van de vraag of een procedure van de vrouw om het huwelijk in het Verenigd Koninkrijk te vernietigen kans van slagen heeft, de eventuele vernietiging van het huwelijk geen terugwerkende kracht heeft. Dit betekent dat het nog altijd een feit is dat zij tijdens de sluiting van het huwelijk met de man in Nederland al was gehuwd met de man in het Verenigd Koninkrijk en dit een reden is voor nietigverklaring van het huwelijk tussen partijen.
Terugbetalen alimentatie en pensioen
Omdat het huwelijk met de man in Nederland nietig is verklaard, waren zij “nooit” getrouwd. Dit had ook als gevolg dat partijen dus niet gescheiden waren en de vrouw geen recht heeft op partneralimentatie of pensioen. De rechtbank in Alkmaar heeft daarom vastgesteld dat de vrouw dit moet terugbetalen aan de man.
Vragen over nietigverklaring van een huwelijk?
Het kenmerk van de zaak bij de rechtbank in Alkmaar waarin Mirjam de man als advocaat bijstond is ECLI:NL:RBNHO:2020:4254.
Heb jij vragen over de vernietiging of nietigverklaring van een huwelijk? Neem dan contact op met een van onze advocaten familierecht. Zij kunnen jou alles vertellen over scheiden, vernietigen of een nietig huwelijk.