Wat is het ver­schil tus­sen een om­gangs­re­ge­ling en een zorg­re­ge­ling?

Gepubliceerd op .

Als jul­lie uit el­kaar zijn is het de vraag hoe vaak en wan­neer de kin­de­ren bij wel­ke ou­der zijn. Mis­schien wil je graag dat de kin­de­ren even­veel bij jou en je ex zijn en den­ken jul­lie aan co-ou­der­schap. Of mis­schien denk je aan een hele an­de­re re­ge­ling. Hoe vaak en wan­neer de kin­de­ren bij wel­ke ou­der zijn, wor­dt in de volks­mond een om­gangs­re­ge­ling ge­noemd. Maar klopt dat wel? En wat is dan een zorg­re­ge­ling? In deze blog leg­gen wij dat kort uit.

Ge­zag

Om de vraag te be­ant­woor­den of het gaat om een om­gangs­re­ge­ling of een zorg­re­ge­ling, is het be­langrijk om te we­ten of jij wel of geen ge­zag hebt over jul­lie kind. Soms heeft slechts één van jul­lie het ge­zag. Bij­voor­beeld als jul­lie niet ge­trouwd wa­ren tij­dens de ge­boorte van jul­lie kind­je en jul­lie ook daar­na niks over het ge­zag heb­ben ge­re­geld voor de an­de­re ou­der. In dat ge­val heeft waar­schijn­lijk de moe­der een­hoof­dig ge­zag.

Als jij geen ge­zag hebt over het kind, heb­ben wij het over een om­gangs­re­ge­ling tus­sen jou en jul­lie kind. Heb jij wel ge­zag? In de wet staat dat een ou­der met ge­zag de plicht en het recht heeft om zijn of haar min­der­ja­ri­ge kind te ver­zor­gen en op te voe­den. Daar­om noe­men wij de af­spra­ken over wan­neer een kind bij een ou­der met ge­zag ver­blijft een zorg­re­ge­ling.

Maar ook als je geen ge­zag hebt, kun­nen jul­lie een re­ge­ling af­spre­ken die goed bij jul­lie past. Hoe dat er pre­cies uit­ziet, hangt na­tuur­lijk van jul­lie si­tu­a­tie af. Dit kan bij­voor­beeld een co-ou­der­schaps­re­ge­ling zijn waar­bij het kind even­veel bij al­le­bei de ou­ders ver­blijft, maar er zijn ook ge­noeg ge­zin­nen waar­bij de kin­de­ren eens in de twee we­ken een week­end bij de an­de­re ou­der zijn. Als ad­vo­caat fa­mi­lie­recht is onze tip om te kij­ken wat goed voor jul­lie kin­de­ren is. Soms is het meer in het be­lang van jul­lie kind om een dag­je meer of min­der bij een van jul­lie te zijn, om­dat dit be­ter uit­komt met bij­voor­beeld werk. In dat ge­val is een min­der strikte 50/50 ver­de­ling pret­ti­ger voor jul­lie kind, als dit be­te­kent dat hij of zij meer ef­fec­tie­ve tijd met jul­lie kan door­bren­gen in plaats van bij een op­pas of bui­ten­school­se op­vang.

Voor­beeld

De ou­ders van Pel­le (10 jaar oud) zijn ge­schei­den, maar vin­den het wel be­langrijk dat hij even­veel da­gen bij zijn va­der en moe­der is. Dit be­te­kent nu dat Pel­le een dag in de week naar een op­pas in Alkmaar moet, om­dat zijn moe­der dan moet wer­ken en een dag in de week naar de bui­ten­school­se op­vang in Heiloo moet om­dat zijn va­der dan moet wer­ken. Op ad­vies van een ad­vo­caat en me­di­a­tor, heb­ben de ou­ders van Pel­le de zorg­re­ge­ling nu zo in­ge­vuld dat Pel­le op de da­gen dat hij an­ders naar de op­vang zou moe­ten, bij de an­de­re ou­der is. Zo heeft hij ef­fec­tief meer tijd met zijn ou­ders.

Ou­der­schaps­plan

Het is ge­brui­ke­lijk om de af­spra­ken over de zorg­re­ge­ling of om­gangs­re­ge­ling in een ou­der­schaps­plan vast te leg­gen. Dit ou­der­schaps­plan is ver­plicht voor alle ou­ders met ge­zag. Dus ook als jul­lie niet ge­trouwd wa­ren.

Naar de ad­vo­caat

Lukt het niet om sa­men af­spra­ken te ma­ken over een om­gangs­re­ge­ling of zorg­re­ge­ling? Dan kan een ad­vo­caat een ver­zoek in­die­nen bij de recht­bank, zo­dat een rech­ter hier een be­slis­sing over kan ne­men. In dat ge­val kijkt de rech­ter wat hij of zij het meest in het be­lang van jul­lie kind vindt.

Het ver­schil

Het ver­schil tus­sen een om­gangs­re­ge­ling en een zorg­re­ge­ling heeft dus te ma­ken met het ge­zag. Je hebt het over een om­gangs­re­ge­ling met het kind als je geen ge­zag hebt. Wij heb­ben het over een zorg­re­ge­ling als jij wel ge­zag hebt.

Vra­gen

Heb jij vra­gen over een om­gangs­re­ge­ling of zorg­re­ge­ling? Neem dan vrij­blij­vend con­tact op met een ad­vo­caat fa­mi­lie­recht van ons kan­toor in Alkmaar.