Wat is het verschil tussen een omgangsregeling en een zorgregeling?
Als jullie uit elkaar zijn is het de vraag hoe vaak en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Misschien wil je graag dat de kinderen evenveel bij jou en je ex zijn en denken jullie aan co-ouderschap. Of misschien denk je aan een hele andere regeling. Hoe vaak en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn, wordt in de volksmond een omgangsregeling genoemd. Maar klopt dat wel? En wat is dan een zorgregeling? In deze blog leggen wij dat kort uit.
Gezag
Om de vraag te beantwoorden of het gaat om een omgangsregeling of een zorgregeling, is het belangrijk om te weten of jij wel of geen gezag hebt over jullie kind. Soms heeft slechts één van jullie het gezag. Bijvoorbeeld als jullie niet getrouwd waren tijdens de geboorte van jullie kindje en jullie ook daarna niks over het gezag hebben geregeld voor de andere ouder. In dat geval heeft waarschijnlijk de moeder eenhoofdig gezag.
Als jij geen gezag hebt over het kind, hebben wij het over een omgangsregeling tussen jou en jullie kind. Heb jij wel gezag? In de wet staat dat een ouder met gezag de plicht en het recht heeft om zijn of haar minderjarige kind te verzorgen en op te voeden. Daarom noemen wij de afspraken over wanneer een kind bij een ouder met gezag verblijft een zorgregeling.
Maar ook als je geen gezag hebt, kunnen jullie een regeling afspreken die goed bij jullie past. Hoe dat er precies uitziet, hangt natuurlijk van jullie situatie af. Dit kan bijvoorbeeld een co-ouderschapsregeling zijn waarbij het kind evenveel bij allebei de ouders verblijft, maar er zijn ook genoeg gezinnen waarbij de kinderen eens in de twee weken een weekend bij de andere ouder zijn. Als advocaat familierecht is onze tip om te kijken wat goed voor jullie kinderen is. Soms is het meer in het belang van jullie kind om een dagje meer of minder bij een van jullie te zijn, omdat dit beter uitkomt met bijvoorbeeld werk. In dat geval is een minder strikte 50/50 verdeling prettiger voor jullie kind, als dit betekent dat hij of zij meer effectieve tijd met jullie kan doorbrengen in plaats van bij een oppas of buitenschoolse opvang.
Voorbeeld
De ouders van Pelle (10 jaar oud) zijn gescheiden, maar vinden het wel belangrijk dat hij evenveel dagen bij zijn vader en moeder is. Dit betekent nu dat Pelle een dag in de week naar een oppas in Alkmaar moet, omdat zijn moeder dan moet werken en een dag in de week naar de buitenschoolse opvang in Heiloo moet omdat zijn vader dan moet werken. Op advies van een advocaat en mediator, hebben de ouders van Pelle de zorgregeling nu zo ingevuld dat Pelle op de dagen dat hij anders naar de opvang zou moeten, bij de andere ouder is. Zo heeft hij effectief meer tijd met zijn ouders.
Ouderschapsplan
Het is gebruikelijk om de afspraken over de zorgregeling of omgangsregeling in een ouderschapsplan vast te leggen. Dit ouderschapsplan is verplicht voor alle ouders met gezag. Dus ook als jullie niet getrouwd waren.
Naar de advocaat
Lukt het niet om samen afspraken te maken over een omgangsregeling of zorgregeling? Dan kan een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank, zodat een rechter hier een beslissing over kan nemen. In dat geval kijkt de rechter wat hij of zij het meest in het belang van jullie kind vindt.
Het verschil
Het verschil tussen een omgangsregeling en een zorgregeling heeft dus te maken met het gezag. Je hebt het over een omgangsregeling met het kind als je geen gezag hebt. Wij hebben het over een zorgregeling als jij wel gezag hebt.
Vragen
Heb jij vragen over een omgangsregeling of zorgregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met een advocaat familierecht van ons kantoor in Alkmaar.