Sexchatting wordt strafbaar
Vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan voor volwassenen om seksueel getinte berichten uit te wisselen met kinderen onder de 16 jaar. Dit staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Deze wet is bedoeld om jongeren te beschermen tegen online seksueel misbruik. Het verbod op 'sexchatting' legt een duidelijke regel vast in de samenleving, wat belangrijk is voor de slachtoffers. Slachtoffers voelen zich vaak schuldig en schamen zich voor wat er is gebeurd. De wet moet ervoor zorgen dat slachtoffers beter beschermd worden. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet acceptabel. De nieuwe wet is op 19 maart goedgekeurd door de Eerste Kamer. Naast het verbod op sexchatting tussen volwassenen en kinderen onder de 16 jaar, wordt ook sexchatting met kwetsbare jongeren van 16 en 17 jaar strafbaar gesteld.
Het strafbaar maken van sexchatting maakt het mogelijk om op te treden tegen personen die berichten uitwisselen zonder de intentie om een kind of jongere te ontmoeten. De straffen voor seksuele misdrijven waarbij kinderen betrokken zijn, worden verhoogd. De maximale straf voor verkrachting van een kind jonger dan 12 jaar wordt verhoogd naar 15 jaar. Voor slachtoffers tussen de 12 en 16 jaar wordt de maximale straf 6 jaar. Ook seksuele intimidatie in het openbaar, zowel op straat als online, wordt strafbaar gesteld.
Voorheen moesten slachtoffers aantonen dat er dwang was, maar met de nieuwe wet is dit niet meer nodig voor een veroordeling wegens aanranding of verkrachting. Wel wordt dwang vanaf 1 juli gezien als een verzwarende factor voor de straf. De nieuwe wet stelt dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Wie seksueel contact wil, moet zich ervan overtuigen dat de ander dat ook wenst.
Hoewel de wet bedoeld is om jongeren te beschermen tegen online seksueel misbruik, blijft het belangrijk om jongeren duidelijk te maken dat elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is.
Word jij verdacht van sexchatting? Onze strafrechtadvocaat kan met jou in gesprek gaan over wat er in jouw beleving heeft plaatsgevonden en adviseren over wat er (mogelijk) gaat komen.