Wat te doen als je ver­dacht wor­dt van hui­se­lijk ge­weld?

Gepubliceerd op .

Hui­se­lijk ge­weld is een ern­stig mis­drijf. Als je er­van ver­dacht wor­dt dat jij hui­se­lijk ge­weld hebt ge­pleegd, kan dit je le­ven in­grij­pend ver­an­de­ren. Ge­luk­kig zijn er stap­pen die je kunt ne­men om je­zelf te be­scher­men. Hier lees je wat je kunt doen als je ge­con­fron­teerd wor­dt met be­schul­di­gin­gen van hui­se­lijk ge­weld.

1. Blijf rus­tig en zoek ju­ri­di­sche hulp

De eerste en be­lang­rijkste stap is om rus­tig te blij­ven. Be­schul­di­gin­gen van hui­se­lijk ge­weld kun­nen he­vi­ge emo­ties op­roe­pen, maar het is be­langrijk om je emo­ties on­der con­tro­le te hou­den en goed na te den­ken over wat je doet. Neem di­rect con­tact op met een er­va­ren straf­recht­ad­vo­caat. Een ad­vo­caat kan je in­for­me­ren over je rech­ten en je be­ge­lei­den door het ju­ri­di­sche pro­ces.

2. Let op zelf­in­cri­mi­na­tie

Als je wor­dt ver­hoord, hoef je niet zo­maar al­les te zeg­gen. Je hebt het recht om te zwij­gen en je­zelf niet in een po­si­tie te bren­gen waar­in je je­zelf kunt be­schul­di­gen. Dat heet zelf­in­cri­mi­na­tie. In som­mi­ge ge­val­len kun­nen on­door­dach­te op­mer­kin­gen la­ter te­gen je wor­den ge­bruikt. Je kan er­voor kie­zen om je zwijg­recht te ge­brui­ken tot­dat je je ad­vo­caat hebt ge­spro­ken. Met jouw ad­vo­caat kan je be­spre­ken wat wijs is om te doen.

3. Ver­za­mel be­wijs en do­cu­men­ta­tie

Als je on­te­recht wor­dt be­schul­digd, is het be­langrijk om be­wijs te ver­za­me­len waar­mee je je on­schuld kan aan­to­nen. Dit kun­nen bij­voor­beeld be­rich­ten zijn, maar ook ge­tui­gen­ver­kla­rin­gen of an­de­re do­cu­men­ten die jouw kant van het ver­haal on­der­steu­nen. Jouw straf­recht­ad­vo­caat zal je hel­pen te be­pa­len wel­ke in­for­ma­tie re­le­vant is voor je zaak.

4. Be­scher­ming te­gen on­te­rech­te be­schul­di­gin­gen

In ge­val­len van hui­se­lijk ge­weld kan er een be­scher­mings­maat­re­gel zo­als een con­tact­ver­bod wor­den op­ge­le­gd. Dit kan in­vloed heb­ben op je da­ge­lijk­se le­ven en werk. Je ad­vo­caat kan met jou be­kij­ken of deze maat­re­ge­len wel pro­por­ti­o­neel en/of nood­za­ke­lijk zijn en zo no­dig be­zwaar ma­ken te­gen de op­ge­leg­de be­per­kin­gen/maat­re­ge­len.

5. Wees voor­be­reid op het pro­ces

Als het tot een rechts­zaak komt, kan het straf­pro­ces lang du­ren. Een goe­de straf­recht­ad­vo­caat zal je hel­pen met de voor­be­rei­ding en zor­gen voor een goe­de ver­de­di­ging. Dit kan van al­les zijn. te be­gin­nen met jouw ver­haal dui­de­lijk in kaart bren­gen. Ook kan in som­mi­ge ge­val­len het in­die­nen van be­wijs en het ver­ho­ren van ge­tui­gen van toe­ge­voeg­de waar­de zijn.

Con­clu­sie

Be­schul­di­gin­gen van hui­se­lijk ge­weld kun­nen ver­woes­tend zijn. Door de juis­te stap­pen te on­der­ne­men – zo­als het in­scha­ke­len van een des­kun­di­ge en ge­spe­ci­a­li­seer­de straf­recht­ad­vo­caat – kun je je­zelf ef­fec­tief ver­de­di­gen en de si­tu­a­tie met ken­nis van za­ken aan­pak­ken. Wacht niet te lang om ju­ri­di­sche hulp in te scha­ke­len, want tijd speelt een cru­ci­a­le rol.

Heb je vra­gen of zit je in een las­ti­ge si­tu­a­tie? Neem dan con­tact op met ons kan­toor. We staan klaar om je te hel­pen!