Erkenning en gezag
Het regelen van de erkenning van een kind blijft voor veel ouders iets bijzonders. Juridisch wordt je de ouder van jullie kindje. Sinds dit jaar (2023) is dat niet het meer het enige wat er met de erkenning veranderd: als jij jouw kind erkent, krijg je ook automatisch het gezag. Veel mensen dachten dat dat altijd al zo was, maar dat was het zeker niet.
Een groot voordeel van deze wetswijziging is dat het aanvragen van gezag niet meer vergeten kan worden. Dat is namelijk iets wat wij in de praktijk vaak zien. Ouders (vaak vaders) komen er pas na het verbreken van de relatie achter dat zij hun kind wel hebben erkend, maar dat zij (nog) geen gezamenlijk gezag hebben. In dat geval heeft alleen de geboortemoeder het gezag over jullie kind en moet zij toestemming geven voor het aanvragen van gezamenlijk gezag met de andere ouder. Als zij daar geen toestemming voor geeft, kan het gezag alleen verkregen worden als er een verzoek ingediend wordt bij de rechtbank voor gezamenlijk gezag.
Nadeel van het achteraf regelen van het gezag is dat dit lang niet meer altijd soepel verloopt. Vaak is het verbreken van de relatie (en de gevolgen hiervan) de reden dat de moeder geen toestemming meer geeft voor gezamenlijk gezag, ook al was het tijdens de relatie nog wel de bedoeling dat allebei de ouder het gezag zouden hebben.
De wijziging klinkt dus positief. Toch kan het voorkomen dat het niet de bedoeling is dat allebei de ouders het gezag krijgen na de erkenning. Kan je daar nu dan niks tegen doen? Gelukkig is ook aan die situatie gedacht. Als jullie het er over eens zijn dat gezamenlijk gezag na erkenning niet gewenst is, moeten jullie dit bij de gemeente aangeven voordat de erkenning heeft plaatsgevonden. Jullie leggen dan een verklaring af bij de gemeente, waardoor jullie kind alleen wordt erkent en er geen gezamenlijk gezag tot stand komt. De geboortemoeder heeft dan als enige het gezag over jullie kind. Zijn jullie vergeten om zo’n verklaring af te leggen? Dan hebben jullie toch automatisch gezamenlijk het gezag.
Als jullie het niet eens zijn, is dit lastiger. Het kan gebeuren dat de moeder alleen het gezag over jullie kind wil houden, maar de andere ouder wel gezamenlijk gezag wil. In dat geval zal de moeder haar toestemming voor de erkenning waarschijnlijk weigeren. De andere ouder krijgt dan geen gezag over jullie kind en kan dan alleen via de rechter proberen het kind te erkennen of het gezamenlijk gezag te krijgen.
Deze wetswijziging heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat als jij je kindje in 2022 of eerder hebt erkend, je niet alsnog automatisch het gezag krijgt. Ook als jullie kindje wel in 2023 is geboren.
Lees (hier) meer over het automatisch gezag bij erkennen.
Onze tip: bespreek voor de erkenning goed met elkaar of jullie wel of juist niet samen het gezag willen hebben. Dat kan veel onrust voorkomen.