Feit of fabel: Een kind van 12 jaar mag kiezen bij wie hij of zij gaat wonen
Vaak horen wij van cliënten dat als een kind 12 jaar oud is, hij of zij zelf mag kiezen bij welke ouder hij of zij gaat wonen. Maar klopt dat wel? In deze blog vertellen wij hier meer over.
Laten we maar met de deur in huis vallen. Het klopt niet dat een kind van 12 jaar of ouder zelf mag kiezen waar hij of zij gaat wonen. Jullie als ouders met het gezag bepalen dit nog altijd tot het kind 18 jaar oud is. Komen jullie er samen niet uit? Dan hakt de rechter deze knoop door.
Mening van het kind
Wat wel klopt, is dat een kind vanaf 12 jaar zijn of haar mening kan laten horen aan de rechter als er een procedure is gestart over de hoofdverblijfplaats van het kind. Dit noemen wij een kindgesprek. Tijdens dit gesprek met de rechter kan een kind uitleggen wat hij of zij vindt en waarom. Een rechter neemt dit mee in zijn of haar keuze, maar dit is niet bindend. Het kan dus best zo zijn dat het kind heeft aangegeven bij zijn vader te willen wonen, maar als de rechter het in het belang van het kind vindt dat hij bij zijn moeder woont, kan een rechter toch de keuze maken dat het kind bij zijn moeder gaat/blijft wonen.
Luisteren
Dat jullie kind vanaf 12 jaar niet zelf mag kiezen waar hij of zij woont, betekent niet dat hij of zij niet betrokken moet worden in het maken van een keuze hierover. Het is altijd belangrijk om een kind serieus te nemen en te luisteren naar wat hij of zij te zeggen heeft. Als jullie kind een uitgesproken voorkeur heeft, doen jullie er goed aan om hierover in gesprek te gaan.
Gesprek met de mediator
Dit onderwerp wordt ook vaak besproken in mediation. Als jullie als ouders bij een mediator zitten voor bijvoorbeeld een echtscheiding of verbreken samenwonen, moeten jullie ook een ouderschapsplan maken. Een van de onderwerpen die hierbij ook aan bod komen is de vraag waar de kinderen gaan wonen en wat de zorgregeling/omgangsregeling wordt. Ook moet in het ouderschapsplan vermeld worden hoe jullie kind is betrokken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan.
Als jullie kind ook graag zijn/haar mening wil delen, is het in veel gevallen ook mogelijk dat er een gesprek wordt ingepland waarbij het kind zijn of haar mening kan delen met de mediator. Dit geeft kinderen vaak het gevoel dat zij serieus genomen worden.