Lekker op vakantie!
Yes!!! De zon schijnt weer, de temperaturen gaan langzaam maar zeker omhoog en er komen vrije dagen aan. Na Pasen komt nog Hemelvaart, Pinksteren, soms een week schoolvakantie in juni en dan uiteindelijk die heerlijk lange zomervakantie van 6 weken. Genoeg mogelijkheden om er op uit te trekken naar verre exotische oorden of dichterbij huis.
Helaas… zo relaxed als dit klinkt is het lang niet voor iedereen. Want: wat als je samen het gezag over je kinderen hebt, maar niet meer samen bent. Kun je dan zo maar naar dat tropische strand afreizen? Nee, is het antwoord. Of in ieder geval; dat is niet aan te raden.
Wanneer je op een vliegveld staat met je minderjarige kindjes en je kunt de douane niet laten zien dat de andere ouder toestemming geeft voor die reis, dan heb je een probleem. De douane wil zwart op wit zien dat je ex-partner het goed vindt dat jij met jullie kinderen naar het buitenland reist. Dit om kinderontvoering tegen te gaan. Heftig en het gebeurt nog steeds. Vaker dan je denkt. En dat is dan ook precies de reden waarom er bij de grens scherp op gecontroleerd wordt.
Dus, hoe zorg je dat jouw reis gewoon door kan gaan en je met kinderen op je vakantiebestemming aankomt? Simpel, bespreek ruim van te voren met de vader of moeder van je kinderen jullie vakantieplannen en leg deze samen duidelijk vast. Dit kan in een e-mail of in het ouderschapsplan. Stap 2, download een toestemmingsformulier op de website van de Rijksoverheid (klik hier voor de link), vul het formulier in, zorg dat je het allebei ondertekent en neem het mee in je handbagage. Als bijlage een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ouder die toestemming geeft, en klaar!
Niet altijd gaat het zo makkelijk… Soms maakt de achterblijvende ouder zich zorgen over de veiligheid op de vakantiebestemming of vindt de ouder die thuisblijft de vakantie te lang duren. Ook wordt er vaak niet overlegd, maar medegedeeld dat de kinderen op vakantie gaan. En soms gunt de ene ouder de andere ouder ‘gewoon’ helemaal niks, ook geen vakantie met de kinderen.
Onwijs vervelend én vooral verdrietig, maar er is wel wat aan te doen. Als duidelijk wordt dat je ex-partner niet wil meewerken aan jouw voorgenomen reis, ook niet na overleg, neem je contact op met een advocaat. Die zal nog een keer proberen een akkoord te krijgen van de andere ouder. Als dat echt niet wil lukken, rest er niks anders dan een procedure bij de rechtbank. Er wordt dan een verzoek ingediend tot vervangende toestemming voor de reis naar het buitenland mét je kinderen.
Fijne vakantie!