Plaats broer­tjes en zus­jes bij een uit­huis­plaat­sing bij el­kaar

Gepubliceerd op .

Een uit­huis­plaat­sing is voor ie­der kind een hef­ti­ge ge­beur­te­nis. Je wor­dt als kind voor je ge­voel soms “zo­maar” uit huis ge­haald. Niet meer sla­pen bij mama of papa, maar in een vaak vreem­de om­ge­ving met veel vreem­de men­sen die zich met jou be­moei­en. In deze si­tu­a­ties kun­nen broer­tjes of zus­jes erg veel steun aan el­kaar heb­ben. Het is al­leen niet van­zelf­spre­kend dat zij ook bij el­kaar ge­plaatst wor­den.

Sa­men­plaat­sing als uit­gangs­punt

Het is voor kin­de­ren die uit huis ge­plaatst wor­den be­langrijk om sa­men met broers en zus­sen in het­zelf­de pleeg­ge­zin of ge­zins­huis ge­plaatst te wor­den. Zo­als ge­ze­gd kun­nen zij veel steun aan el­kaar heb­ben en zo blijft ook de fa­mi­lie­band zo­veel mo­ge­lijk in­tact. Na­tuur­lijk kan het ook voor­ko­men dat het niet in het be­lang van (een van deze) kin­de­ren is om sa­men­ge­plaatst te wor­den. Om deze re­den zou het uit­gangs­punt bij uit­huis­plaat­sing van meer kin­de­ren uit het­zelf­de ge­zin “sa­men­plaat­sing, ten­zij” moe­ten zijn.

Als kin­de­ren bij een uit­huis­plaat­sing niet al­leen van hun ou­ders, maar ook van el­kaar ge­schei­den wor­den, kan er sprake zijn van een schen­ding van het IVRK of ar­ti­kel 8 EVRM. In de prak­tijk zien wij als ad­vo­caat jeugd­recht in de re­gio Alkmaar dat broer­tjes en zus­jes niet al­leen in ver­schil­len­de pleeg­ge­zin­nen of ge­zins­hui­zen wor­den ge­plaatst, maar ook dat het voor broer­tjes en zus­jes bij een uit­huis­plaat­sing vaak nau­we­lijks mo­ge­lijk is om on­der­ling con­tact te hou­den. Ze­ker als zij (erg) jong zijn. Soms pro­be­ren ge­zins­voog­den mee te den­ken en or­ga­ni­se­ren zo­ge­naam­de brus­jes mo­men­ten of brus­jes da­gen. Broer­tjes en zus­jes heb­ben dan toch even een mo­ment­je sa­men. Dit bie­dt al­leen vaak geen struc­tu­re­le op­los­sing.

Geen stok ach­ter de deur

Kin­de­ren en ou­ders heb­ben nu geen wet­te­lijke be­pa­ling waar zij op te­rug kun­nen val­len. Om­dat er geen stok ach­ter de deur is, lo­pen ou­ders en kin­de­ren er vaak te­ge­naan dat zij het con­tact of de sa­men­plaat­sing niet al­tijd kun­nen af­dwin­gen bij de rech­ter. Dit ter­wijl in­ter­na­ti­o­na­le (kin­der­rech­ten)ver­dra­gen dit wel on­der­steu­nen.

Si­tu­a­tie in Ne­der­land

Zo­als ge­ze­gd is sa­men­plaat­sing van broer­tjes en zus­jes bij een uit­huis­plaat­sing in Ne­der­land niet van­zelf­spre­kend. Ster­ker nog, waar­schijn­lijk wor­dt on­ge­veer 50% van de broers en zus­sen van el­kaar ge­schei­den bij een uit­huis­plaat­sing. Ge­luk­kig komt er in Ne­der­land steeds meer aan­dacht voor de spe­ci­a­le band tus­sen broers en zus­sen die uit­huis­ge­plaatst moe­ten wor­den. Zo heeft De­fen­ce for Child­ren een brief ge­stuurd over de ver­ster­king van de rechts­po­si­tie van broer­tjes en zus­jes en heb­ben ka­mer­le­den de mi­nis­ter be­vraagd over het recht op ‘sa­men­plaat­sing, ten­zij’.

Als jeugd­recht­ad­vo­caat jui­chen wij een wet­te­lijke be­pa­ling waar­in het uit­gangs­punt om broers en zus­sen sa­men te plaat­sen bij een uit­huis­plaat­sing al­leen maar toe. Toch is dit al­leen niet vol­doen­de. Zo wij­zen in­stan­ties zo­als De­fen­ce for Child­ren er te­recht op dat er een groot te­kort aan pleeg­ge­zin­nen en ge­zins­hui­zen is in Ne­der­land, waar­door er ge­woon­weg niet al­tijd plek is om broer­tjes en zus­jes sa­men te plaat­sen. Wij zien dit als ad­vo­caat jeugd­recht ook veel ge­beu­ren bij uit­huis­plaat­sin­gen in de re­gio Alkmaar.

Wij vin­den het in het be­lang van kin­de­ren dat zij sa­men­ge­plaatst wor­den en het con­tact tus­sen broer­tjes en zus­jes ge­woon plaats kan vin­den.

Kort­om: De be­lan­gen en rech­ten van kin­de­ren moe­ten se­ri­eus ge­no­men wor­den. Een wet­te­lijke be­pa­ling waar­in staat dat kin­de­ren uit een­zelf­de ge­zin in be­gin­sel bij el­kaar ge­plaatst zou­den moe­ten wor­den, ten­zij dit niet in hun be­lang is, zou een mooi be­gin zijn.