Schrif­te­lij­ke aan­wij­zing bij on­der­toe­zicht­stel­ling: Wat be­te­kent dit voor jou als ou­der?

Gepubliceerd op .

Wan­neer een kind on­der­toe­zicht wordt ge­steld, is dat vaak een sig­naal dat de si­tu­a­tie niet op­ti­maal is voor het kind. Naast de on­der­toe­zicht­stel­ling zelf, kan de ge­cer­ti­fi­ceer­de in­stel­ling (zo­als DJGB of de WSS) een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing ge­ven. Maar wat houdt dat in voor jou als ou­der? En wat moet je er­mee?

Wat is een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing?

Een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing is een for­me­le op­dracht van de ge­cer­ti­fi­ceer­de in­stel­ling zo­als DJGB of de WSS aan ou­ders of ge­zags­dra­gers. Deze aan­wij­zing be­vat con­cre­te op­drach­ten die hel­pen om de op­voed­si­tu­a­tie te ver­be­te­ren. Het kan bij­voor­beeld gaan over het vol­gen van een op­voed­cur­sus, het ver­be­te­ren van de woon­om­stan­dig­he­den of het in­scha­ke­len van spe­ci­fie­ke hulp­ver­le­ning. Het doel is al­tijd om het wel­zijn van het kind te waar­bor­gen.

Waar­om krijg je een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing?

De ge­cer­ti­fi­ceer­de in­stel­ling kan een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing ge­ven wan­neer ze vindt dat er stap­pen no­dig zijn om de si­tu­a­tie van het kind te ver­be­te­ren. Dit ge­beurt in de uit­voe­ring van een on­der­toe­zicht­stel­ling. De aan­wij­zing is be­doeld om jou als ou­der te on­der­steu­nen en je te hel­pen de si­tu­a­tie te ver­be­te­ren, zo­dat het kind vei­lig en ge­zond op­groeit.

Wat als je het niet eens bent met de aan­wij­zing?

De GI geeft niet zo­maar een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing. Mee­st­al doen ze dat om­dat jul­lie het niet met el­kaar eens zijn over wat er moet ge­beu­ren. Voor­dat je de schrif­te­lij­ke aan­wij­zing krijgt, krijg je eerst een voor­aan­kon­di­ging. Het mo­ge­lijk om de schrif­te­lij­ke aan­wij­zing te la­ten toet­sen als je het hier niet mee eens bent.

Let wel goed op: een ver­zoek om de schrif­te­lij­ke aan­wij­zing ver­val­len te la­ten ver­kla­ren moet bin­nen twee we­ken in­ge­diend zijn bij de recht­bank. An­ders ben je te laat.

De rech­ter kan ge­vraagd wor­den om de aan­wij­zing te toet­sen en even­tu­eel te be­krach­ti­gen of te la­ten ver­val­len. Dit kan via een ver­zoek bij de recht­bank, bij­voor­beeld als je denkt dat de aan­wij­zing on­te­recht of on­haal­baar is.

Hoe kan een ad­vo­caat hel­pen?

Het is niet al­tijd een­vou­dig om te be­grij­pen wat er van je wordt ver­wacht in een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing. Een ad­vo­caat kan je hel­pen om de aan­wij­zing dui­de­lijk te ma­ken, je rech­ten en plich­ten uit te leg­gen, en sa­men met jou te kij­ken naar de bes­te ma­nier om de aan­wij­zing op te vol­gen. Als je het niet eens bent met de aan­wij­zing, kan de ad­vo­caat ook hel­pen om een ver­zoek in te die­nen bij de recht­bank zo­dat die ver­val­len kan wor­den ver­klaard.

Con­clu­sie

Een schrif­te­lij­ke aan­wij­zing is een in­stru­ment van de ge­cer­ti­fi­ceer­de in­stel­ling om er­voor te zor­gen dat de si­tu­a­tie van het kind ver­be­tert. Het is geen straf, maar een mid­del om te hel­pen. Het is be­lang­rijk om te be­grij­pen wat er van je wordt ver­wacht en in­dien no­dig pro­fes­si­o­ne­le hulp in te scha­ke­len. Met de juis­te be­ge­lei­ding kun je er­voor zor­gen dat de si­tu­a­tie niet on­no­dig es­ca­leert. Heb je vra­gen over de aan­wij­zing? Een ad­vo­caat kan je on­der­steu­nen in dit pro­ces en zor­gen dat je goed ge­ïn­for­meerd bent over jouw rech­ten en plich­ten.