Jongeren die te vaak moeten verhuizen na uithuisplaatsing: Waar is de stabiliteit?
De laatste tijd verschijnen er steeds meer verontrustende berichten over de situatie van uit huis geplaatste jongeren in Nederland. Een voorbeeld hiervan is dit artikel van de NOS.
Veel van uit huis geplaatse jongeren moeten regelmatig verhuizen van de ene opvangplek naar de andere. Het lijkt wel of stabiliteit voor hen een verre droom is, in plaats van iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Maar waarom is dat?
Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan zekerheid en continuïteit in de zorg. Maar juist jongeren die uit huis geplaatst worden bevinden zich vaak in een kwetsbare situatie en veranderingen in hun woonomgeving (waar zij zich misschien juist net aan mensen hebben kunnen hechten) kunnen hun psychische gezondheid ernstig beïnvloeden. Toch komt het vaak voor dat ze gedwongen worden te verhuizen omdat er bijvoorbeeld geen plek is bij hun huidige instelling, omdat de plek moet sluiten, of omdat de relatie met pleegouders of andere verzorgers niet goed verloopt.
Het blokkaderecht van pleegouders: een noodzakelijke beschermingsmaatregel
Een belangrijk onderwerp dat niet in deze artikelen terugkomt, is het blokkaderecht van pleegouders. Dit recht maakt het voor pleegouders mogelijk om een verhuizing van hun pleegkind tegen te houden als zij van mening zijn dat het niet in het belang van het kind is. Dit betekent niet dat het kind nooit meer ergens anders geplaatst kan worden als pleegouders het hier niet mee eens zijn, maar wel dat dit getoetst moet worden door de kinderrechter. Belangrijk is wel om te weten dat dit blokkaderecht echt alleen aan pleegouders toekomt en niet aan instellingen.
Het blokkaderecht kan een cruciale rol spelen in het waarborgen van stabiliteit van kinderen, vooral als een verhuizing niet goed voorbereid is of als het risico op verdere beschadiging voor het kind te groot is. Het is een middel dat pleegouders in staat stelt om hun zorgen te uiten en een stem te geven in de besluitvorming rondom de zorg voor het pleegkind.
Helaas blijkt in de praktijk dat het blokkaderecht niet altijd effectief wordt ingezet, omdat pleegouders niet van het blokkaderecht of andere rechten die zij hebben weten. Ook voelen veel pleegouders zich vaak niet voldoende ondersteund door de jeugdzorginstanties. Dit leidt ertoe dat jongeren soms toch gedwongen worden te verhuizen, zelfs als het tegen de belangen van het kind ingaat en ook pleegouders niet achter een verhuizing staan.
De gevolgen voor jongeren: onzekerheid en trauma
De gevolgen van deze onrustige verhuizingen zijn verre van onschuldig. Het constante wisselen van plekken leidt niet alleen tot verlies van belangrijke sociale contacten en vertrouwde omgevingen, maar kan ook diepgaande gevolgen hebben voor het zelfbeeld en de mentale gezondheid van jongeren. Ze ervaren steeds opnieuw het gevoel van afwijzing, het verlies van veiligheid en het gevoel dat ze geen plek hebben waar ze écht thuis horen.
Het zou geen kwaad kunnen als er meer aandacht komt voor het blokkaderecht van pleegouders, maar ook voor het bredere probleem van de constante verhuizingen van uit huis geplaatste jongeren. We moeten samen zorgen voor een systeem waarin stabiliteit en continuïteit centraal staan, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen in een veilige en voorspelbare omgeving.
Oproep tot actie
Jongeren verdienen een kans om op te groeien in een omgeving die hen ondersteunt en waar ze zich veilig kunnen voelen. Pleegouders, met hun blokkaderecht, spelen een cruciale rol in het beschermen van de belangen van deze jongeren. Laten we ervoor zorgen dat pleegouders voldoende ondersteuning krijgen en dat jongeren niet het slachtoffer worden van een systeem dat hen niet de stabiliteit biedt die ze nodig hebben.
Ben jij pleegouder en wil jij je laten informeren over de rechten die jij hebt? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Wij denken graag met je mee.