Jon­ge­ren die te vaak moe­ten ver­hui­zen na uit­huis­plaat­sing: Waar is de sta­bi­li­teit?

Gepubliceerd op . Geschreven door Sheila Albers.

De laat­ste tijd ver­schij­nen er steeds meer ver­ont­rus­ten­de be­rich­ten over de si­tu­a­tie van uit huis ge­plaatste jon­ge­ren in Ne­der­land. Een voor­beeld hier­van is dit ar­ti­kel van de NOS.

Veel van uit huis ge­plaat­se jon­ge­ren moe­ten re­gel­ma­tig ver­hui­zen van de ene op­vang­plek naar de an­de­re. Het lijkt wel of sta­bi­li­teit voor hen een ver­re droom is, in plaats van iets dat van­zelf­spre­kend zou moe­ten zijn. Maar waar­om is dat?

Een van de be­lang­rijk­ste re­de­nen is het ge­brek aan ze­ker­heid en con­ti­nu­ï­teit in de zorg. Maar juist jon­ge­ren die uit huis ge­plaatst wor­den be­vin­den zich vaak in een kwets­ba­re si­tu­a­tie en ver­an­de­rin­gen in hun woon­om­ge­ving (waar zij zich mis­schien juist net aan men­sen heb­ben kun­nen hech­ten) kun­nen hun psy­chi­sche ge­zond­heid ern­stig be­ïn­vloe­den. Toch komt het vaak voor dat ze ge­dwon­gen wor­den te ver­hui­zen om­dat er bij­voor­beeld geen plek is bij hun hui­di­ge in­stel­ling, om­dat de plek moet slui­ten, of om­dat de re­la­tie met pleeg­ou­ders of an­de­re ver­zor­gers niet goed ver­loopt.

Het blok­ka­de­recht van pleeg­ou­ders: een nood­za­ke­lij­ke be­scher­mings­maat­re­gel

Een be­lang­rijk on­der­werp dat niet in deze ar­ti­ke­len te­rug­komt, is het blok­ka­de­recht van pleeg­ou­ders. Dit recht maakt het voor pleeg­ou­ders mo­ge­lijk om een ver­hui­zing van hun pleeg­kind te­gen te hou­den als zij van me­ning zijn dat het niet in het be­lang van het kind is. Dit be­te­kent niet dat het kind nooit meer er­gens an­ders ge­plaatst kan wor­den als pleeg­ou­ders het hier niet mee eens zijn, maar wel dat dit ge­toetst moet wor­den door de kin­der­rech­ter. Be­lang­rijk is wel om te we­ten dat dit blok­ka­de­recht echt al­leen aan pleeg­ou­ders toe­komt en niet aan in­stel­lin­gen.

Het blok­ka­de­recht kan een cru­ci­a­le rol spe­len in het waar­bor­gen van sta­bi­li­teit van kin­de­ren, voor­al als een ver­hui­zing niet goed voor­be­reid is of als het ri­si­co op ver­de­re be­scha­di­ging voor het kind te groot is. Het is een mid­del dat pleeg­ou­ders in staat stelt om hun zor­gen te ui­ten en een stem te ge­ven in de be­sluit­vor­ming rond­om de zorg voor het pleeg­kind.

He­laas blijkt in de prak­tijk dat het blok­ka­de­recht niet al­tijd ef­fec­tief wordt in­ge­zet, om­dat pleeg­ou­ders niet van het blok­ka­de­recht of an­de­re rech­ten die zij heb­ben we­ten. Ook voe­len veel pleeg­ou­ders zich vaak niet vol­doen­de on­der­steund door de jeugd­zorg­in­stan­ties. Dit leidt er­toe dat jon­ge­ren soms toch ge­dwon­gen wor­den te ver­hui­zen, zelfs als het te­gen de be­lan­gen van het kind in­gaat en ook pleeg­ou­ders niet ach­ter een ver­hui­zing staan.

De ge­vol­gen voor jon­ge­ren: on­ze­ker­heid en trau­ma

De ge­vol­gen van deze on­rus­ti­ge ver­hui­zin­gen zijn ver­re van on­schul­dig. Het con­stan­te wis­se­len van plek­ken leidt niet al­leen tot ver­lies van be­lang­rij­ke so­ci­a­le con­tac­ten en ver­trouw­de om­ge­vin­gen, maar kan ook diep­gaan­de ge­vol­gen heb­ben voor het zelf­beeld en de men­ta­le ge­zond­heid van jon­ge­ren. Ze er­va­ren steeds op­nieuw het ge­voel van af­wij­zing, het ver­lies van vei­lig­heid en het ge­voel dat ze geen plek heb­ben waar ze écht thuis ho­ren.

Het zou geen kwaad kun­nen als er meer aan­dacht komt voor het blok­ka­de­recht van pleeg­ou­ders, maar ook voor het bre­de­re pro­bleem van de con­stan­te ver­hui­zin­gen van uit huis ge­plaatste jon­ge­ren. We moe­ten sa­men zor­gen voor een sys­teem waar­in sta­bi­li­teit en con­ti­nu­ï­teit cen­traal staan, zo­dat jon­ge­ren zich kun­nen ont­wik­ke­len in een vei­li­ge en voor­spel­ba­re om­ge­ving.

Op­roep tot ac­tie

Jon­ge­ren ver­die­nen een kans om op te groei­en in een om­ge­ving die hen on­der­steunt en waar ze zich vei­lig kun­nen voe­len. Pleeg­ou­ders, met hun blok­ka­de­recht, spe­len een cru­ci­a­le rol in het be­scher­men van de be­lan­gen van deze jon­ge­ren. La­ten we er­voor zor­gen dat pleeg­ou­ders vol­doen­de on­der­steu­ning krij­gen en dat jon­ge­ren niet het slacht­of­fer wor­den van een sys­teem dat hen niet de sta­bi­li­teit biedt die ze no­dig heb­ben.

Ben jij pleeg­ou­der en wil jij je la­ten in­for­me­ren over de rech­ten die jij hebt? Neem dan con­tact op met een van onze ad­vo­ca­ten. Wij den­ken graag met je mee.