Wanneer komt mijn kind terug naar huis?
Voor de meeste ouders staat hun wereld op z’n kop als hun kind uit huis wordt geplaatst. En natuurlijk heb je het liefste dat jouw kind zo snel mogelijk weer thuis kan komen wonen. Maar die wie wordt dat besloten? En wat moet je daarvoor doen? Hierover in deze blog meer.
Uithuisplaatsing
In beginsel hoort een uithuisplaatsing van een kind tijdelijk te zijn. Anders gezegd, de jeugdhulpverleners horen te onderzoeken wat nodig is om ervoor te zorgen dat een kind veilig naar huis kan. Dit noemen wij een terugplaatsingsonderzoek of een terug naar huis onderzoek.
Bodemeisen
De voorwaarden waaraan minimaal voldaan moet worden voordat er gekeken kan worden naar de terugplaatsing van jouw kind, worden bodemeisen genoemd. Deze bodemeisen zien erop om de fysieke en emotionele veiligheid van kinderen te waarborgen. Wat deze eisen precies inhouden, kan erg divers zijn. Van het volgen van professionele ondersteuning voor de ouders, tot het in orde brengen van een veilige woonruimte. De bodemeisen zijn over het algemeen specifiek en afgestemd op jouw specifieke situatie.
Opvoedbesluit
Niet alleen voor de ouders, maar ook zeker voor het kind is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt op de vraag waar het kind zal opgroeien. Tijdens de uithuisplaatsing doet de betrokken jeugdbeschermer daarom onderzoek naar het perspectief van het kind. Is het verstandig dat het kind terug naar huis gaat? Is een ander pleeggezin geschikter? Of kan het kind in het huidige pleeggezin blijven? Als hier door de gecertificeerde instelling een besluit over wordt genomen, heet dit een opvoedbesluit.
Advies
Wij begrijpen dat je als ouders door de bomen het bos soms niet meer ziet. Het is daarom belangrijk om een goede jeugdrechtadvocaat naast jou te hebben staan. Wil jij advies over de uithuisplaatsing van jouw kind? Dan kan jij terecht bij een van onze advocaten in Alkmaar.