Ver­be­te­ren van fei­ten­on­der­zoek door GI’s

Gepubliceerd op .

In de prak­tijk zien en ho­ren wij het vaak: het fei­ten­on­der­zoek door GI’s laat te wen­sen over. Re­gel­ma­tig ho­ren wij van ou­ders of kin­de­ren dat er in de rap­por­ten en stuk­ken van GI’s fei­ten staan die niet klop­pen. Erg frus­tre­rend, aan­ge­zien zij hier tij­dens een on­der­toe­zicht­stel­ling of zelfs uit­huis­plaat­sing wel steeds mee ge­con­fron­teerd wor­den. Bo­ven­dien wor­den deze fou­ten lang niet al­tijd aan­ge­past als ou­ders of kin­de­ren de in­stan­tie hier­op wij­zen.

Ver­be­te­ren van fei­ten­on­der­zoek

Om­dat er veel kri­tiek is op het fei­ten­on­der­zoek door de jeugd­be­scher­ming heeft het Ne­der­lands Jeugd­in­sti­tuut on­der­zoek ge­daan naar goe­de en min­der goe­de voor­beel­den hier­van. Zij heb­ben geen op­los­sing ge­von­den om dit pro­bleem voor ie­de­reen op te los­sen, maar ge­ven wel tips. Een van deze tips is dat ou­ders, kin­de­ren en de jeugd­be­scher­mer zo veel en goed mo­ge­lijk moe­ten sa­men­wer­ken tij­dens de on­der­toe­zicht­stel­ling. Als zij goed sa­men­wer­ken, is de kans na­me­lijk gro­ter dat het fei­ten­on­der­zoek goed ver­loopt en hier min­der fou­ten in ge­maakt wor­den.

Wat kan ik doen als er foute fei­ten in de stuk­ken staan?

Niet ie­der fout feit hoeft een pro­bleem te zijn. Zo zal het in veel ge­val­len bij­voor­beeld niet uit­ma­ken of er in een rap­port staat dat jouw auto wit is, ter­wijl deze crè­me-kleu­rig is. Of dat jouw oma in Alkmaar woont, ter­wijl zij sinds kort ver­huisd is naar Heer­hugo­waard. Foute fei­ten kun­nen wel een pro­bleem op­le­ve­ren als dit een ver­keerd beeld geeft van de om­stan­dig­he­den waar­om er een on­der­toe­zicht­stel­ling is. Bij­voor­beeld als het gaat om vei­lig­heids­af­spra­ken die wel of niet wor­den na­ge­leefd.

Ons ad­vies is om eerst in ge­sprek te gaan met jouw ge­zins­voogd als je fou­ten ziet staan in rap­por­ten of an­de­re stuk­ken. Mis­schien is het ver­keerd ge­no­teerd en kan het aan­ge­past wor­den. Als het niet wor­dt aan­ge­past, ra­den wij aan om te vra­gen of er kan wor­den ver­meld dat jij het niet eens bent met hoe dat feit is op­ge­schre­ven en wat dan wel klopt.

Vind je het las­tig om dit te be­spre­ken? Mis­schien is het dan han­dig om een ad­vo­caat jeugd­recht in te scha­ke­len die jou hier­bij kan hel­pen.