Verbeteren van feitenonderzoek door GI’s
In de praktijk zien en horen wij het vaak: het feitenonderzoek door GI’s laat te wensen over. Regelmatig horen wij van ouders of kinderen dat er in de rapporten en stukken van GI’s feiten staan die niet kloppen. Erg frustrerend, aangezien zij hier tijdens een ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing wel steeds mee geconfronteerd worden. Bovendien worden deze fouten lang niet altijd aangepast als ouders of kinderen de instantie hierop wijzen.
Verbeteren van feitenonderzoek
Omdat er veel kritiek is op het feitenonderzoek door de jeugdbescherming heeft het Nederlands Jeugdinstituut onderzoek gedaan naar goede en minder goede voorbeelden hiervan. Zij hebben geen oplossing gevonden om dit probleem voor iedereen op te lossen, maar geven wel tips. Een van deze tips is dat ouders, kinderen en de jeugdbeschermer zo veel en goed mogelijk moeten samenwerken tijdens de ondertoezichtstelling. Als zij goed samenwerken, is de kans namelijk groter dat het feitenonderzoek goed verloopt en hier minder fouten in gemaakt worden.
Wat kan ik doen als er foute feiten in de stukken staan?
Niet ieder fout feit hoeft een probleem te zijn. Zo zal het in veel gevallen bijvoorbeeld niet uitmaken of er in een rapport staat dat jouw auto wit is, terwijl deze crème-kleurig is. Of dat jouw oma in Alkmaar woont, terwijl zij sinds kort verhuisd is naar Heerhugowaard. Foute feiten kunnen wel een probleem opleveren als dit een verkeerd beeld geeft van de omstandigheden waarom er een ondertoezichtstelling is. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheidsafspraken die wel of niet worden nageleefd.
Ons advies is om eerst in gesprek te gaan met jouw gezinsvoogd als je fouten ziet staan in rapporten of andere stukken. Misschien is het verkeerd genoteerd en kan het aangepast worden. Als het niet wordt aangepast, raden wij aan om te vragen of er kan worden vermeld dat jij het niet eens bent met hoe dat feit is opgeschreven en wat dan wel klopt.
Vind je het lastig om dit te bespreken? Misschien is het dan handig om een advocaat jeugdrecht in te schakelen die jou hierbij kan helpen.