Wanneer kan ik naar een advocaat bij een ondertoezichtstelling?
Vaak gaat er een heel traject met vrijwillige jeugdhulpverlening aan een ondertoezichtstelling vooraf. Maar wanneer is het slim of handig om een jeugdrecht advocaat in te schakelen? Dat hangt natuurlijk van jouw situatie en wensen af.
Als je het niet eens bent met de ondertoezichtstelling
De meeste cliënten komen met deze reden naar ons als advocaat. Als er een verzoek wordt gedaan om jouw/jullie kind onder toezicht te stellen, ontvangen jullie hier bericht over van de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank. Als je het niet eens bent met de ondertoezichtstelling, is het aan te raden om zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Als je hier te lang mee wacht, kan het namelijk gebeuren dat jouw advocaat van voorkeur niet kan op de zittingsdatum en tijdstip. Ook is het prettig om de zitting samen goed voor te bereiden en eventueel een verweerschrift te maken.
Als je het niet eens bent met de verlenging van de ondertoezichtstelling
Het kan natuurlijk ook dat je het in eerste instantie wel eens was met de ondertoezichtstelling van jullie kind, maar dat je het niet eens bent met de verlenging. Bijvoorbeeld omdat er geen zicht is op verbetering, of omdat de situatie juist wel ten positieve is veranderd. Als (een van) jullie het niet eens zijn met de verlenging van de ondertoezichtstelling, zal er een zitting ingepland worden bij de rechtbank. Naar deze zitting kan je uiteraard een jeugdrechtadvocaat meenemen.
Als je ondersteuning nodig hebt
Het is voor veel ouders best spannend om naar een zitting te gaan in de rechtbank. Wat moet je dan eigenlijk tegen de rechter zeggen? Of wat moet je juist niet zeggen? Het gebeurt dan ook regelmatig dat wij gevraagd worden om ouders te ondersteunen bij de zitting van de OTS in de rechtbank. Sommige van deze ouders vinden het juist wel heel belangrijk dat er een ondertoezichtstelling komt, maar vinden het lastig om dit goed te verwoorden tijdens de zitting. Ook voor deze ouders kan het prettig zijn om vooraf met een advocaat te bespreken wat hij of zij vindt van de ondertoezichtstelling, zodat wij dit als jeugdrechtadvocaat aan de rechter kunnen uitleggen.
Hoef ik dan niks meer te zeggen tijdens de zitting bij de rechter?
Ook als je een advocaat meeneemt naar de zitting, zal de rechter vragen aan jou stellen. Hij of zij wil vaak graag weten wat jij als ouder van jullie kind van de situatie vinden. Natuurlijk kunnen wij dit samen voorbereiden.
Advies
Ben jij op zoek naar een advocaat jeugdrecht die jou goed kan adviseren of ondersteunen? Kies dan voor een advocaat die regelmatig jeugdrechtzaken zoals ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen doet. De advocaten bij Dialoog Advocatuur & Mediation doen beide jeugdrechtzaken en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en jurisprudentie over ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen. Ook is Mirjam van der Weide aangesloten bij de werkgroep jeugdrecht in Alkmaar, een overleg tussen jeugdrechtadvocaten in de regio.