APK voor het ouderschapsplan
Je laat je auto regelmatig nakijken, zodat je niet zomaar met een mankement langs de weg staat. Bovendien kan een APK-keuring mankementen opsporen die jij nog niet gezien hebt, maar die wel tot grote schade kunnen leiden. Het klinkt ook logisch om iets waar je veel gebruik van maakt periodiek na te laten kijken. Maar waarom doe je dat niet met de afspraken in een ouderschapsplan?
Waarom evalueren?
In veel ouderschapsplannen staat dat de ouders de gemaakte afspraken periodiek zullen evalueren en indien nodig herzien. Helaas zien wij in de praktijk dat dit weinig gebeurt. Zonde, want door periodiek te kijken of jullie allebei nog achter de gemaakte afspraken staat, kunnen jullie problemen in de toekomst voorkomen.
Het kan gebeuren dat een regeling die jullie hebben afgesproken die in de praktijk minder handig is dan jullie dachten. Een evaluatiemoment kan de ruimte bieden om dit aan te kaarten en samen te kijken naar een passende oplossing.
Misschien heeft jullie regeling een hele tijd goed gewerkt, maar is er inmiddels behoefte naar een aanpassing. Naar mate jullie kind ouder wordt, veranderen ook zijn of haar behoeftes. Voor jonge kinderen wordt kort en frequent contact met ouders aangeraden, waardoor er in de praktijk vaak zorgregelingen ontstaan waarbij er om een aantal dagen gewisseld wordt. Voor oudere kinderen is deze behoefte vaak anders en vinden er minder wisselingen plaats, zoals bijvoorbeeld bij een week-op-week-af regeling. Een “gewone” zorgregeling is echter niet te noemen en geheel afhankelijk van jullie persoonlijke situatie.
Misschien zijn er inmiddels ook andere schooltijden waar jullie rekening mee moeten houden, zit jullie kind op een sport, of is enkel al het ouder worden een reden om afspraken te wijzigen. Bovendien kan er ook veel veranderd zijn in de thuissituatie. Misschien hebben jullie een nieuwe partner, ander werk, of willen jullie ergens anders gaan wonen.
Tijdens mediation het ouderschapsplan aanpassen
Mediation kan een fijn hulpmiddel zijn om jullie ouderschapsplan te evalueren. Dit hoeft geen uitgebreid mediationtraject te worden, soms is één mediationgesprek al voldoende. Een mediator kan als neutrale derde het ouderschapsplan met jullie doorlopen, zodat jullie kunnen nadenken of het aanpassen hiervan nodig is en zo ja, wat jullie graag zouden willen. Ouders willen het beste voor hun kinderen, alleen zijn zij het niet altijd eens over wat het beste is voor kun kinderen. Een mediator kan samen met jullie op zoek gaan naar een oplossing waar jullie allebei achter kunnen staan. Zo worden irritaties en pijnpunten in veel gevallen voorkomen. Dat laatste is natuurlijk het allerfijnste voor jullie kind.
Ben je benieuwd geworden naar een APK-gesprek voor jullie ouderschapsplan? Neem dan snel contact op met onze mediator Mirjam van der Weide voor meer informatie over mediation voor ouders. Jullie zijn van harte welkom op ons kantoor in Alkmaar.