Zo ga jij goed voorbereid naar de mediator
De eerste hobbel is genomen en een afspraak bij de scheidingsmediator is gemaakt. Maar wat nu? In deze blog geven wij een paar praktische tips om jullie eerste gesprek bij de mediator goed voor te bereiden. Want een goede voorbereiding is het halve werk.
Tip 1: Lees je in
Misschien hebben jullie al informatie over scheiden opgezocht. Nee? Dan kan het geen kwaad om dit alsnog te doen. De scheidingsmediator zal jullie tijdens de mediationgesprekken natuurlijk door het scheidingsproces heen helpen, maar het kan fijn zijn om je vooraf in te lezen over een scheiding. Er komt namelijk veel informatie op jullie af.
Tip 2: Bedenk wat je belangrijk vindt
Misschien heb je al een idee wat je wel of juist niet wil. Het kan heel nuttig zijn om alvast te bedenken wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld welke zorgregeling je voor je ziet als jullie kinderen hebben, hoe jullie een woonruimte regelen, gaan jullie het huis verkopen?, waar gaan de huisdieren heen?, of heb je een regeling in gedachte voor het contact met opa en oma?
In mediation draait het om wat jullie willen en kan van alles worden besproken. Jullie hebben daarin de leiding. De mediator begeleidt jullie hierin, maar jullie bepalen de inhoud.
Het fijne van mediation is dan ook dat jullie het tempo bepalen. Gaat een stap in het scheidingsproces jullie te snel? Of willen jullie nog even nadenken over wat jullie hebben besproken? Geen probleem. Dan past de mediator hier het tempo op aan. Jullie bepalen zelf wanneer, hoe vaak en hoe lang de mediationgesprekken plaatsvinden. Ook is het goed om te weten dat jullie in mediation vrijuit kunnen praten. Afspraken worden pas in het afsluitende gesprek vastgelegd in de mediationovereenkomst. Zo hebben jullie hier goed over kunnen nadenken.
Tip 3: Verzamel de belangrijke documenten en informatie
Bij een scheiding komt een heleboel papierwerk kijken. Het is fijn als jullie bij het eerste gesprek alvast de nodige informatie en stukken mee kunnen nemen en/of verzamelen. Denk hierbij aan:
- een geldig legitimatiebewijs;
- informatie over jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap zoals een trouwboekje;
- partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden;
- informatie over eventuele kinderen (geboortegegevens);
- informatie over jullie financiële situatie, zoals:
- loonstrookjes;
- een afschrift uit het pensioenoverzicht; https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/
- de huurovereenkomst;
- de hypotheekgegevens en WOZ-waarde van jullie huis;
- het rekeningoverzicht.
Natuurlijk hoeven jullie niet alles tijdens het eerste gesprek mee te nemen, maar het kan handig zijn om deze gegevens wel alvast te verzamelen. Het kan veel tijd schelen als jullie deze stukken al klaar hebben liggen als ze nodig zijn.
Tip 4: Schrijf je vragen op
Zeker in een eerste mediationgesprek bij de mediator kan er veel op je afkomen. Waar je thuis een heleboel vragen had, kan je die aan tafel bij de mediator in ene niet meer bedenken. Dat is helemaal niet gek, maar natuurlijk wel heel vervelend. De mediator kan namelijk vaak een heleboel vragen beantwoorden en daarmee veel onzekerheden wegnemen.
Als je vooraf een lijstje maakt met de belangrijkste vragen, voorkom je dit.
Tip 5: Ontspan
Misschien vanzelfsprekend, maar toch benoemen we het: ontspan. Sommigen vinden zo’n eerste gesprek best spannend. Het kan erg helpend zijn om vooraf even een rondje te lopen, misschien zelfs even te sporten of iets anders waarvan jij weet dat je daar rustig van wordt. Dan zit je mogelijk toch lekkerder aan tafel.