In­ter­na­ti­o­na­le dag te­gen ho­mo­fo­bie en trans­fo­bie

Gepubliceerd op .

Gis­te­ren was het de in­ter­na­ti­o­na­le dag te­gen ho­mo­fo­bie en trans­fo­bie. Ie­de­reen zou zich­zelf moe­ten kun­nen zijn zon­der dat ie­mand daar een oor­deel over heeft of dis­cri­mi­neert. Dit geldt ook voor ge­zin­nen. Toch vindt nog niet ie­de­reen het nor­maal dat ook homo's of les­bien­nes een ge­zin wil­len star­ten.

Men­sen uit de LHBT+ ge­meen­schap door­lo­pen vaak een an­de­re rou­te dan de mees­te men­sen met een kin­der­wens. Zij kun­nen te ma­ken krij­gen met adop­tie, draag­moe­der­schap, maar zij kun­nen er ook voor kie­zen om met ie­mand an­ders of een an­der stel een kind op te voe­den.

De keu­ze om met een of meer an­de­ren be­wust aan kin­de­ren te be­gin­nen wor­dt ook wel meer­ou­der­schap, roze ou­der­schap of LHBT-ou­der­schap ge­noemd.

Twee voor­beel­den van mo­ge­lijke re­gen­boog­ge­zin­nen:

Twee vrou­wen en een be­ken­de do­nor

Hel­een en Es­mee zijn al een aan­tal jaar sa­men en heb­ben een kin­der­wens. Zij zijn op zoek naar een do­nor die wel een rol wil spe­len in het le­ven van hun kind­je, om­dat zij het be­langrijk vin­den dat hij of zij ook een va­der heeft. Via de stich­ting meer dan ge­wenst le­ren zij Jo­r­is ken­nen. Jo­r­is wil wel graag dat het kind­je weet dat hij zijn of haar va­der is, maar wil geen pri­mai­re op­voe­der zijn. Het klikt goed en met een me­di­a­tor ma­ken zij in een do­nor­over­een­komst af­spra­ken over wat zij voor, tij­dens en na de zwan­ger­schap van el­kaar kun­nen ver­wach­ten.

Twee stel­len

Ka­rim en Finn heb­ben via ken­nis­sen be­gre­pen dat Iris en Ya­s­min zwan­ger wil­len wor­den en zich ori­ën­te­ren naar de mo­ge­lijk­he­den. Zij be­slui­ten een bal­le­tje op te gooi­en en ver­tel­len dat zij het mis­schien wel zien zit­ten om sa­men een kind­je op te voe­den. Iris en Ya­s­min zijn ge­ïn­te­res­seerd en stel­len voor om hier sa­men met een me­di­a­tor goed over te pra­ten. Zo ge­ze­gd zo ge­daan. Na een aan­tal me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken zijn zij zo ver om een meer­ou­der­schaps­over­een­komst te te­ke­nen en kun­nen de vol­gen­de stap­pen ge­zet wor­den om hun kin­der­wens in ver­vul­ling te la­ten gaan.

Mis­schien denk jij er ook wel over na om op zoek te gaan naar een of meer men­sen die sa­men met jou een kind op wil­len voe­den. De stich­ting meer dan ge­wenst geeft re­gel­ma­tig in­for­ma­tie­avon­den en bij­een­kom­sten voor wens­ou­ders. Ook in de om­ge­ving van Alkmaar.

Ver­wach­tin­gen

Als je ein­de­lijk ie­mand hebt ge­von­den die het ou­der­schap met jou/jul­lie aan wil gaan, is het voor­dat jul­lie kin­der­wens in ver­vul­ling gaat fijn om te we­ten wat je van el­kaar kan ver­wach­ten. Om deze re­den be­slui­ten veel wens­ou­ders om sa­men naar een me­di­a­tor of ad­vo­caat te gaan.

“Een me­di­a­tor of ad­vo­caat? Daar ga je toch al­leen heen als er na­rig­heid is?” In­te­gen­deel, een me­di­a­tor of ad­vo­caat kan juist veel ver­ve­len­de si­tu­a­ties voor­ko­men. Tij­dens me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken kan in alle open­heid be­spro­ken wor­den wat jul­lie van el­kaar ver­wach­ten. Voor én na de zwan­ger­schap. Hoe zijn jul­lie be­trok­ken bij het kind? Hoe ver­de­len jul­lie de kos­ten? Deze en nog veel meer vra­gen kun­nen aan de orde ko­men.

Af­spra­ken vast­leg­gen

Waar veel ou­ders pas af­spra­ken ma­ken als ze uit el­kaar gaan, kun­nen jul­lie dat al voor­af doen. Een ad­vo­caat of me­di­a­tor kan deze af­spra­ken vast­leg­gen in een (meer)ou­der­schaps­plan of do­nor­over­een­komst die aan­sluit bij jul­lie si­tu­a­tie. Ook kan een ad­vo­caat of me­di­a­tor met een ju­ri­di­sche ach­ter­grond jul­lie in­for­me­ren over de laatste stand van za­ken over bij­voor­beeld deel­ge­zag of draag­moe­der­schap.

Als jul­lie meer wil­len we­ten over meer­ou­der­schap, kun­nen jul­lie ui­te­raard vrij­blij­vend vra­gen stel­len en con­tact op­ne­men.