Internationale dag tegen homofobie en transfobie
Gisteren was het de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn zonder dat iemand daar een oordeel over heeft of discrimineert. Dit geldt ook voor gezinnen. Toch vindt nog niet iedereen het normaal dat ook homo's of lesbiennes een gezin willen starten.
Mensen uit de LHBT+ gemeenschap doorlopen vaak een andere route dan de meeste mensen met een kinderwens. Zij kunnen te maken krijgen met adoptie, draagmoederschap, maar zij kunnen er ook voor kiezen om met iemand anders of een ander stel een kind op te voeden.
De keuze om met een of meer anderen bewust aan kinderen te beginnen wordt ook wel meerouderschap, roze ouderschap of LHBT-ouderschap genoemd.
Twee voorbeelden van mogelijke regenbooggezinnen:
Twee vrouwen en een bekende donor
Heleen en Esmee zijn al een aantal jaar samen en hebben een kinderwens. Zij zijn op zoek naar een donor die wel een rol wil spelen in het leven van hun kindje, omdat zij het belangrijk vinden dat hij of zij ook een vader heeft. Via de stichting meer dan gewenst leren zij Joris kennen. Joris wil wel graag dat het kindje weet dat hij zijn of haar vader is, maar wil geen primaire opvoeder zijn. Het klikt goed en met een mediator maken zij in een donorovereenkomst afspraken over wat zij voor, tijdens en na de zwangerschap van elkaar kunnen verwachten.
Twee stellen
Karim en Finn hebben via kennissen begrepen dat Iris en Yasmin zwanger willen worden en zich oriënteren naar de mogelijkheden. Zij besluiten een balletje op te gooien en vertellen dat zij het misschien wel zien zitten om samen een kindje op te voeden. Iris en Yasmin zijn geïnteresseerd en stellen voor om hier samen met een mediator goed over te praten. Zo gezegd zo gedaan. Na een aantal mediationgesprekken zijn zij zo ver om een meerouderschapsovereenkomst te tekenen en kunnen de volgende stappen gezet worden om hun kinderwens in vervulling te laten gaan.
Misschien denk jij er ook wel over na om op zoek te gaan naar een of meer mensen die samen met jou een kind op willen voeden. De stichting meer dan gewenst geeft regelmatig informatieavonden en bijeenkomsten voor wensouders. Ook in de omgeving van Alkmaar.
Verwachtingen
Als je eindelijk iemand hebt gevonden die het ouderschap met jou/jullie aan wil gaan, is het voordat jullie kinderwens in vervulling gaat fijn om te weten wat je van elkaar kan verwachten. Om deze reden besluiten veel wensouders om samen naar een mediator of advocaat te gaan.
“Een mediator of advocaat? Daar ga je toch alleen heen als er narigheid is?” Integendeel, een mediator of advocaat kan juist veel vervelende situaties voorkomen. Tijdens mediationgesprekken kan in alle openheid besproken worden wat jullie van elkaar verwachten. Voor én na de zwangerschap. Hoe zijn jullie betrokken bij het kind? Hoe verdelen jullie de kosten? Deze en nog veel meer vragen kunnen aan de orde komen.
Afspraken vastleggen
Waar veel ouders pas afspraken maken als ze uit elkaar gaan, kunnen jullie dat al vooraf doen. Een advocaat of mediator kan deze afspraken vastleggen in een (meer)ouderschapsplan of donorovereenkomst die aansluit bij jullie situatie. Ook kan een advocaat of mediator met een juridische achtergrond jullie informeren over de laatste stand van zaken over bijvoorbeeld deelgezag of draagmoederschap.
Als jullie meer willen weten over meerouderschap, kunnen jullie uiteraard vrijblijvend vragen stellen en contact opnemen.