Me­di­a­ti­on op toe­voe­ging

Gepubliceerd op .

Veel men­sen zijn be­kend met de pro-deo ad­vo­caat of de ad­vo­caat die men­sen bij­staat op ba­sis van een toe­voe­ging. Dit zijn so­ci­a­le ad­vo­ca­ten die men­sen bij­staan die an­ders geen ad­vo­caat kun­nen be­ta­len. Als je recht hebt op een toe­voe­ging wor­den de kos­ten voor de ad­vo­caat (voor een deel) be­taald door de staat. Wat veel men­sen niet we­ten, is dat ook een me­di­a­tor jou op ba­sis van een toe­voe­ging kan hel­pen met een schei­ding, ali­men­ta­tie, het op­stel­len van een om­gangs­re­ge­ling of an­de­re con­flic­ten.

Ei­sen aan de me­di­a­tor

Een me­di­a­tor moet aan be­paal­de kwa­li­teits­ei­sen vol­doen voor­dat deze zich kan in­schrij­ven bij de Raad voor Rechts­bij­stand. Zo moet een me­di­a­tor bij­voor­beeld lid zijn van de MfN (Me­di­a­tors­fe­de­ra­tie Ne­der­land).

Als jij een me­di­a­tor zoekt die jou kan hel­pen met een fa­mi­lie­recht­zaak zo­als een echt­schei­ding, ali­men­ta­tie of om­gang, stelt de Raad voor Rechts­bij­stand nog stren­ge­re ei­sen aan de me­di­a­tor. Zo moet een fa­mi­lie­recht me­di­a­tor een spe­ci­a­li­sa­tie­op­lei­ding heb­ben ge­daan en ver­plich­te bij­scho­ling vol­gen. Zo weet jij ze­ker dat jouw schei­dings­me­di­a­tor weet waar hij of zij het over heeft, be­grijpt hoe een schei­ding ver­loopt en weet wat er al­le­maal ge­re­geld moet wor­den tij­dens en na de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken. Dit geldt na­tuur­lijk ook voor me­di­a­ti­ons bij an­de­re fa­mi­lie­con­flic­ten.

Me­di­a­ti­on in Alkmaar

In Alkmaar zijn er 21 MfN-me­di­a­tors, maar niet alle me­di­a­tors bie­den me­di­a­ti­on aan op ba­sis van een toe­voe­ging. Dia­loog Ad­vo­ca­tuur & Me­di­a­ti­on vindt het be­langrijk dat ie­de­reen te­recht moet kun­nen bij een goe­de me­di­a­tor. Wij be­mid­de­len daar­om ook als men­sen recht heb­ben op ge­sub­si­di­eer­de rechts­bij­stand.

Heb ik recht op een toe­voe­ging?

Op de web­site van de Raad voor Rechts­bij­stand staat uit­ge­le­gd aan wel­ke ei­sen je moet vol­doen om voor een toe­voe­ging in aan­mer­king te ko­men. Zij kij­ken on­der an­de­re naar jouw in­ko­men en woon­si­tu­a­tie. Af­han­ke­lijk van jouw in­ko­men moet je wel een ei­gen bij­dra­ge be­ta­len. Deze ei­gen bij­dra­ge is bij me­di­a­ti­on vaak la­ger dan wan­neer je naar een ad­vo­caat gaat om jouw pro­bleem op te los­sen.

Toe­voe­ging aan­vra­gen voor me­di­a­ti­on

Denk jij dat je in aan­mer­king komt voor een toe­voe­ging? Dan kan onze me­di­a­tor deze voor jou aan­vra­gen. Ver­vol­gens be­paalt de Raad voor Rechts­bij­stand of jij een toe­voe­ging krij­gt of niet.

Tip voor een goe­de me­di­a­tor bij echt­schei­ding

Op de web­site van de vFAS kan je zoe­ken op een ge­spe­ci­a­li­seer­de schei­dings­me­di­a­tor bij jou in de buurt die ook me­di­a­ti­ons op ba­sis van toe­voe­gin­gen doet. De le­den van de vFAS zijn niet al­leen ge­spe­ci­a­li­seerd me­di­a­tor, maar heb­ben daar­naast ook een ju­ri­di­sche spe­ci­a­li­sa­tie­op­lei­ding fa­mi­lie­recht met suc­ces af­ge­rond. De le­den van de vFAS kun­nen dan ook met recht spe­ci­a­lis­ten ge­noemd wor­den.