Me­di­a­ti­on als je sa­men­woont

Gepubliceerd op .

Bij me­di­a­ti­on den­ken veel men­sen aan de si­tu­a­tie waar­bij men­sen schei­den. Dat kan, maar je kan in veel meer ge­val­len naar de me­di­a­tor. Bij­voor­beeld als je sa­men­woont of hebt ge­woond.

Re­la­tie be­ëin­digd

Niet ie­de­reen gaat trou­wen. Toch kan je sa­men een heel le­ven op­ge­bouwd heb­ben. Een huis, kin­de­ren, mis­schien wel huis­die­ren. Als je uit el­kaar gaat, kan dit net zo­veel emo­ties met zich mee­bren­gen als een echt­schei­ding. Maar ook ver­plich­tin­gen. Want ook als je niet ge­trouwd bent, ben je ver­plicht om een ou­der­schaps­plan te ma­ken als jul­lie uit el­kaar gaan. Maar ook de ver­koop van de wo­ning, het ver­de­len van geld of spul­len. Er moet vaak best veel ge­re­geld wor­den en dat kan las­tig zijn als er emo­ties spe­len. Ze­ker als een van jul­lie ge­kwetst is of ei­gen­lijk he­le­maal niet wil dat jul­lie uit el­kaar gaan.

Voor­beeld

Re­nee en Sam wo­nen zal zes jaar met hun twee kin­de­ren in een koop­wo­ning in Heiloo. Ze zijn nooit ge­trouwd, want dat von­den zij niet no­dig. Op een ge­ge­ven mo­ment geeft Sam aan een ein­de te wil­len ma­ken aan de re­la­tie. Ze le­ven al tij­den langs el­kaar heen, dit wil hij niet lan­ger. Re­nee schrikt hier enorm van. Ze wa­ren in­der­daad niet meer zo ver­liefd als in het be­gin van hun re­la­tie, maar daar­om hoe­ven ze toch niet uit el­kaar? Ze heb­ben het er niet eer­der over ge­had, waar­om pro­be­ren ze het niet nog een keer? In de zo­mer­va­kan­tie lo­pen de span­nin­gen tus­sen Re­nee en Sam op. Het is las­tig om nu een ei­gen woon­ruimte te vin­den, dus voor­lo­pig wo­nen zij nog nood­ge­dwon­gen sa­men.

Huis­ge­no­ten

Je hoeft geen re­la­tie te heb­ben of heb­ben ge­had om naar de me­di­a­tor te gaan. Jul­lie kun­nen ook een con­flict heb­ben over de fi­nan­ci­ën, hoe jul­lie je ge­dra­gen, of iets heel an­ders. Ze­ker als jul­lie wel een tijd­je heb­ben sa­men­ge­woond, is het fijn als jul­lie dit con­flict goed kun­nen af­slui­ten.

Voor­beeld

Tu­l­in en San­ne zijn al ja­ren bes­te vrien­din­nen. Het is best las­tig om een ei­gen wo­ning te krij­gen, dus toen zij de mo­ge­lijk­heid kre­gen om sa­men een wo­ning in Alkmaar te hu­ren, be­slo­ten zij ge­lijk om dat te doen. Fi­nan­ci­eel in­te­res­sant, want zij kon­den veel kos­ten de­len en bo­ven­dien is het sa­men veel ge­zel­li­ger dan al­leen in een huis. Na een tijd­je krij­gt San­ne een vriend. Tu­l­in vindt dat hart­stik­ke leuk voor haar, maar San­ne is steeds va­ker weg, ruimt haar troep niet al­tijd op en als ze er wel is, heeft ze het al­leen over haar vriend. “Het zal er wel bij ho­ren” den­kt Tu­l­in. Als San­ne een paar we­ken la­ter zegt dat ze bij haar vriend in­trekt, slaat de pa­niek toe bij Tu­l­in. “Hoe ga ik de huur nu be­ta­len?” “En hoe­zo wil ze onze bank mee­nemen? Zij gaat toch weg?”.

Er­va­ren me­di­a­tor

Wan­neer je een con­flict hebt met je (ex-)part­ner of huis­ge­noot, is het fijn als ie­mand die ver­stand heeft van con­flic­ten jul­lie kan be­ge­lei­den in de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken. Ze­ker als er ook iets ju­ri­disch kan spe­len, zo­als een ou­der­schaps­plan of ver­de­ling, kan het pret­tig zijn om op zoek te gaan naar een vFAS me­di­a­tor. Deze me­di­a­tors zijn er­va­ren, heb­ben goe­de ju­ri­di­sche ken­nis en zijn als ad­vo­caat en me­di­a­tor ge­spe­ci­a­li­seerd in fa­mi­lie­za­ken zo­als ook bij sa­men­wo­nen het ge­val is.