Mediation als je samenwoont
Bij mediation denken veel mensen aan de situatie waarbij mensen scheiden. Dat kan, maar je kan in veel meer gevallen naar de mediator. Bijvoorbeeld als je samenwoont of hebt gewoond.
Relatie beëindigd
Niet iedereen gaat trouwen. Toch kan je samen een heel leven opgebouwd hebben. Een huis, kinderen, misschien wel huisdieren. Als je uit elkaar gaat, kan dit net zoveel emoties met zich meebrengen als een echtscheiding. Maar ook verplichtingen. Want ook als je niet getrouwd bent, ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken als jullie uit elkaar gaan. Maar ook de verkoop van de woning, het verdelen van geld of spullen. Er moet vaak best veel geregeld worden en dat kan lastig zijn als er emoties spelen. Zeker als een van jullie gekwetst is of eigenlijk helemaal niet wil dat jullie uit elkaar gaan.
Voorbeeld
Renee en Sam wonen zal zes jaar met hun twee kinderen in een koopwoning in Heiloo. Ze zijn nooit getrouwd, want dat vonden zij niet nodig. Op een gegeven moment geeft Sam aan een einde te willen maken aan de relatie. Ze leven al tijden langs elkaar heen, dit wil hij niet langer. Renee schrikt hier enorm van. Ze waren inderdaad niet meer zo verliefd als in het begin van hun relatie, maar daarom hoeven ze toch niet uit elkaar? Ze hebben het er niet eerder over gehad, waarom proberen ze het niet nog een keer? In de zomervakantie lopen de spanningen tussen Renee en Sam op. Het is lastig om nu een eigen woonruimte te vinden, dus voorlopig wonen zij nog noodgedwongen samen.
Huisgenoten
Je hoeft geen relatie te hebben of hebben gehad om naar de mediator te gaan. Jullie kunnen ook een conflict hebben over de financiën, hoe jullie je gedragen, of iets heel anders. Zeker als jullie wel een tijdje hebben samengewoond, is het fijn als jullie dit conflict goed kunnen afsluiten.
Voorbeeld
Tulin en Sanne zijn al jaren beste vriendinnen. Het is best lastig om een eigen woning te krijgen, dus toen zij de mogelijkheid kregen om samen een woning in Alkmaar te huren, besloten zij gelijk om dat te doen. Financieel interessant, want zij konden veel kosten delen en bovendien is het samen veel gezelliger dan alleen in een huis. Na een tijdje krijgt Sanne een vriend. Tulin vindt dat hartstikke leuk voor haar, maar Sanne is steeds vaker weg, ruimt haar troep niet altijd op en als ze er wel is, heeft ze het alleen over haar vriend. “Het zal er wel bij horen” denkt Tulin. Als Sanne een paar weken later zegt dat ze bij haar vriend intrekt, slaat de paniek toe bij Tulin. “Hoe ga ik de huur nu betalen?” “En hoezo wil ze onze bank meenemen? Zij gaat toch weg?”.
Ervaren mediator
Wanneer je een conflict hebt met je (ex-)partner of huisgenoot, is het fijn als iemand die verstand heeft van conflicten jullie kan begeleiden in de mediationgesprekken. Zeker als er ook iets juridisch kan spelen, zoals een ouderschapsplan of verdeling, kan het prettig zijn om op zoek te gaan naar een vFAS mediator. Deze mediators zijn ervaren, hebben goede juridische kennis en zijn als advocaat en mediator gespecialiseerd in familiezaken zoals ook bij samenwonen het geval is.