Waar­om een vFAS ad­vo­caat-me­di­a­tor?

Gepubliceerd op .

Als je op zoek bent naar een ad­vo­caat of me­di­a­tor, heb je vaak veel keu­ze. Maar waar moet je op let­ten? Hoe weet je of een ad­vo­caat of me­di­a­tor ge­spe­ci­a­li­seerd is in fa­mi­lie­za­ken? Soms zie je door de bo­men het bos niet meer.

Niet ie­de­re fa­mi­lie­recht ad­vo­caat of me­di­a­tor is in dit rechts­ge­bied ge­spe­ci­a­li­seerd. Hier­door kun­nen er grote kwa­li­teits­ver­schil­len ont­staan tus­sen het werk van ver­schil­len­de ad­vo­ca­ten. Een spe­ci­a­li­sa­tie­ver­e­ni­ging voor ad­vo­ca­ten en me­di­a­tors die wer­ken in het fa­mi­lie­recht is de vFAS.

Spe­ci­a­list fa­mi­lie­recht

Lid van de vFAS word je als fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat niet zo­maar. Er zijn een aan­tal stren­ge ei­sen waar je aan moet vol­doen:

  1. Ken­nis op peil (drie jaar spe­ci­a­lis­ti­sche vFAS-op­lei­ding).
  2. Kwa­li­teit le­ve­ren (mi­ni­maal vijf jaar er­va­ring als ad­vo­caat).
  3. Spe­ci­a­li­sa­tie (le­den moe­ten hun ken­nis en vaar­dig­he­den ie­der jaar op peil hou­den met op­lei­din­gen op het ge­bied van schei­din­gen en fa­mi­lie­recht).

Door deze stren­ge ei­sen weet je dat je bij een vFAS ad­vo­caat-me­di­a­tor hoog­waar­di­ge dienst­ver­le­ning mag ver­wach­ten. Alle vFAS le­den heb­ben ju­ri­di­sche des­kun­di­ge en ac­tu­e­le ken­nis in huis over ali­men­ta­tie, de af­wik­ke­ling van hu­we­lijk­se voor­waar­den, pen­si­oen­vere­ve­ning, het ou­der­schaps­plan, de zorg­re­ge­ling en meer.

Ook aan­dacht voor de emo­ti­o­ne­le kant

Tij­dens de spe­ci­a­li­sa­tie­op­lei­ding le­ren deze ad­vo­caat-me­di­a­tors niet al­leen veel over de ju­ri­di­sche kant van het fa­mi­lie­recht en schei­din­gen, maar ook over de emo­ti­o­ne­le kant van fa­mi­lie­con­flic­ten. Zo kan een ad­vo­caat-me­di­a­tor in een schei­ding hulp bie­den bij het ver­wer­kings­pro­ces en aan­dacht ge­ven aan de ma­nier van com­mu­ni­ce­ren. Dat er niet al­leen aan­dacht is voor de za­ke­lijke kant er­va­ren veel men­sen als pret­tig. Je kiest er vaak niet zelf voor om in een ju­ri­di­sche pro­ce­du­re of con­flict be­trok­ken te wor­den. Dit doet als mens vaak wel wat met je.

Me­di­a­tor of ad­vo­caat?

Jul­lie kun­nen er­voor kie­zen om sa­men in me­di­a­ti­on te gaan, of al­le­bei naar een ei­gen fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat.

Waar een ad­vo­caat de be­lan­gen van één van jul­lie be­har­tigt, is de me­di­a­tor een neu­tra­le der­de.

Een veel­voor­ko­mend voor­oor­deel is dat als jul­lie bij een schei­ding voor een ei­gen ad­vo­caat kie­zen, er al­tijd een pro­ce­du­re ge­start wor­dt en de kans op een vecht­schei­ding gro­ter is. Dit klopt niet. Ook als jul­lie al­le­bei een ei­gen ad­vo­caat heb­ben, is het mo­ge­lijk om in on­der­ling over­leg tot af­spra­ken te ko­men.

Me­di­a­ti­on met een fa­mi­lie­recht­spe­ci­a­list

Veel men­sen die hun schei­ding of con­flict in over­leg wil­len re­ge­len, kie­zen voor een me­di­a­tor. Tij­dens de me­di­a­ti­on­ge­sprek­ken be­ge­leidt de me­di­a­tor jul­lie in het hou­den en op gang bren­gen van ge­sprek­ken. Dit wor­dt vaak als fijn er­va­ren, om­dat deze ge­sprek­ken vaak erg emo­ti­o­neel be­la­den zijn. De me­di­a­tor zor­gt er­voor dat deze emo­ties niet lei­den tot (nog gro­te­re) con­flic­ten, maar juist een ba­sis vor­mt om sa­men te wer­ken. Het re­sul­taat van me­di­a­ti­on is vaak be­vre­di­gen­der en duur­za­mer dan een be­slis­sing van de rech­ter. Jul­lie kie­zen na­me­lijk zelf voor de uit­komst en wel­ke op­los­sin­gen het bes­te bij jul­lie en jul­lie even­tu­e­le kin­de­ren past.

Een vFAS me­di­a­tor kan, an­ders dan een “ge­wo­ne” me­di­a­tor jul­lie niet al­leen op re­la­ti­o­neel en emo­ti­o­neel ge­bied be­ge­lei­den, maar ook op ju­ri­disch ge­bied. Met name bij een schei­ding, af­spra­ken over ali­men­ta­tie of om­gang kan dit erg be­langrijk zijn. Zo ko­men jul­lie ach­ter­af niet voor ver­ras­sin­gen te staan.

De aan­pak van een vFAS ad­vo­caat

Maar ook als je er niet voor kiest om in me­di­a­ti­on te gaan, kan een vFAS ad­vo­caat veel voor jou be­te­ke­nen. Ui­te­raard be­har­tigt een ge­spe­ci­a­li­seer­de fa­mi­lie­recht­ad­vo­caat van de vFAS jouw be­lan­gen, maar dit be­te­kent niet dat een pro­ce­du­re al­tijd voor de hand ligt. Jouw be­lan­gen kun­nen door jouw ad­vo­caat ook be­har­tigt wor­den in een over­leg met de an­de­re par­tij of diens ad­vo­caat. Een ge­slaagd over­leg kan jou de stress, ener­gie en tijd van een pro­ce­du­re be­spa­ren.

Lukt het niet om er in over­leg uit te ko­men? Dan kan jouw ad­vo­caat ui­te­raard een pro­ce­du­re star­ten bij de recht­bank en vra­gen of de rech­ter een be­slis­sing kan ne­men.

Waar vind je een vFAS ad­vo­caat-me­di­a­tor?

Wil­len jul­lie ook schei­den met een vFAS-schei­dings­me­di­a­tor? Of heb­ben jul­lie een an­der con­flict waar een vFAS ad­vo­caat of me­di­a­tor jul­lie wel­licht bij kan hel­pen? Op de web­site van de vFAS staat een over­zicht van de vFAS ad­vo­ca­ten en me­di­a­tors in Alkmaar of een an­de­re plaats bij jul­lie in de buurt. Onze ad­vo­caat en me­di­a­tor Mir­jam van der Wei­de staat hier ook bij en be­ant­woor­dt graag al jouw vra­gen over de keu­ze tus­sen een ad­vo­caat of me­di­a­tor.