Jeugdrecht
In het jeugdrecht staan wij zowel ouders als jongeren bij. Bijvoorbeeld bij ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen.
Er kunnen veel verschillende situaties zijn waarvoor je hulp bij nodig hebt van een advocaat.
Ouders hebben onze hulp vaak nodig als hun kind (mogelijk) onder toezicht of zelfs uit huis wordt geplaatst. In dat geval hebben zij te maken met een Gecertificeerde Instelling die kijkt en onderzoekt wat er in het belang van hun kind is. Ook worden er beslissingen genomen waar je het als ouder of jongere niet altijd mee eens bent. Regelmatig vragen ouders ons om hun bij te staan als zij het niet eens zijn met een schriftelijke aanwijzing of als er wordt verzocht om het gezag van de ouder(s) te beëindigen.
Jongeren staan wij vaak bij als zij (mogelijk) gesloten worden geplaatst. In deze gevallen hebben jongeren recht op een eigen advocaat die voor ze opkomt. Het zijn toch vaak spannende situaties waarin zij terechtkomen.
Ik heb een uitnodiging gekregen voor een zitting bij de rechter
Heb je een uitnodiging gekregen voor een zitting bij de rechter en wordt jouw kind mogelijk onder toezicht gesteld of uithuisgeplaatst? Laat ons dit snel weten, zodat wij samen kunnen kijken hoe wij de zaak zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.
Door onze jarenlange ervaring in het Jeugdrecht kunnen wij jou goed helpen bij een (mogelijke) ondertoezichtstelling en/of uithuisplaatsing van jouw kind.
Mijn kind is met spoed uit huis geplaatst, wat nu?
Als jouw kind zomaar uit huis wordt gehaald, is dit enorm schrikken. Soms kunnen de kinderen tijdelijk bij bekenden blijven zoals opa en oma, of de buren. Het kan ook gebeuren dat de kinderen naar een neutrale plek gaan zoals een crisisgezin.
Binnen twee weken zal er een zitting bij de rechter zijn waarbij gekeken wordt of de kinderen uit huis gehaald hadden mogen worden en of zij inmiddels wel of niet naar huis kunnen. Om jou zo goed mogelijk te helpen is het bij deze zaken is het erg belangrijk dat jij ons zo snel mogelijk laat weten wat er speelt en wanneer de zitting plaatsvindt.
Ik heb een schriftelijke aanwijzing gekregen
Heb jij een schriftelijke aanwijzing gekregen van jouw jeugdbeschermer/gezinsvoogd? Dan ben jij verplicht om deze op te volgen. Ben je het niet eens met de schriftelijke aanwijzing? Dan kan deze voorgelegd worden aan de rechter. Het is wel belangrijk dat dit binnen twee weken gebeurt nadat jij de schriftelijke aanwijzing hebt gekregen.
Kan mijn kind ook zijn/haar mening laten horen aan de rechter?
Als jouw kind 12 jaar of ouder is, zal hij of zij een brief krijgen van de rechter waarin staat dat zij welkom zijn om op gesprek te komen, maar dat zij ook een brief mogen schrijven. Dit hoeft niet. In sommige gevallen kan een rechter ook kinderen jonger dan 12 jaar om zijn of haar mening vragen.
De gezinsvoogd wil mijn/ons gezag beëindigen. Kan dat?
De rechter kan door de Raad voor de Kinderbescherming om de beëindiging van jouw/jullie gezag verzocht worden. Bijvoorbeeld omdat de ontwikkeling van jouw kind ernstig in gevaar is en dat jij/jullie de de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding niet kunnen dragen binnen een aanvaardbare termijn. De rechter wil ook graag jouw mening en de mening van het kind hierover horen. Als er gedreigd wordt met een verzoek beeindiging gezag, kan het slim zijn om een advocaat in te schakelen.
Ik heb een conflict met mijn gezinsvoogd
Tijdens een ondertoezichtstelling en/of uithuisplaatsing is het contact met jouw gezinsvoogd of jeugdbeschermer erg belangrijk. Een conflict kan snel ontstaan, maar kan vervelende gevolgen hebben voor het verloop van de ondertoezichtstelling. Bovendien kost een conflict veel tijd en energie van alle betrokkenen. Het is belangrijk om conflicten zo snel mogelijk op te lossen, zodat de jeugdbeschermer of gezinsvoogd zijn of haar werk kan doen en jullie je als ouders weer volledig kunnen richten op het kind. Als advocaat kunnen wij jou hier mogelijk bij helpen.
Wanneer wordt een jongere gesloten geplaatst?
Soms zitten jongeren in een lastige situatie en is het nodig om hulp in een gesloten omgeving te geven. Bijvoorbeeld omdat hij of zij anders niet meewerkt aan de behandeling of omdat hij of zij gevaar loopt.
Het is voor kinderen enorm ingrijpend als zij in een gesloten instelling worden geplaatst. Mirjam van der Weide staat regelmatig jongeren bij die gesloten worden geplaatst. Zij vindt het erg belangrijk dat deze jongeren zich gehoord en gezien voelen. Heb jij vragen over de plaatsing in een gesloten instelling? Neem dan contact op met ons kantoor.
Wanneer krijgt een jongere te maken met het jeugdstrafrecht?
De meeste mensen die denken aan het jeugdstrafrecht, denken aan een zitting bij de kinderrechter of het Openbaar Ministerie. Dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Als je als jongeren wordt aangehouden en verhoord door de politie, is er hier ook een advocaat bij aanwezig. Jij mag om jouw eigen advocaat vragen en als jij deze niet hebt, krijg je er een toegewezen. Voor het verhoor mag jij met jouw advocaat praten zonder dat de politie hierbij is. Wij kunnen dan bespreken wat er is gebeurd en wat jij wil zeggen tijdens het verhoor. Na afloop krijg jij van de politie of de Officier van Justitie te horen wat er gaat gebeuren.
Wij hebben het ook over jeugdstrafrecht als je van de leerplichtambtenaar langs moet komen. Het niet naar school gaan is namelijk ook strafbaar. Zowel voor de jongere als de ouders.
Wil jij weten of Mirjam, Esmé of Sheila jou als advocaat jeugdrecht kunnen adviseren of bijstaan bij een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing? Of zoek jij het advies van een van onze jeugdstrafrechtadvocaten: Rob of Esmé? Neem dan snel contact op met ons kantoor.