Partner uit huis, of kind uit huis
In de jeugdrechtspraktijk zien wij regelmatig dat jeugdbeschermers ouders de keuze voorleggen “partner uit huis, anders wordt je kind uithuisgeplaatst”. Dat is voor veel ouders even slikken. Want waar de meeste ouders wel willen kiezen voor hun kind, is die keuze niet zo makkelijk gemaakt. Kan een jeugdbeschermer dit zomaar eisen?
Waarom mijn partner het huis uit?
De jeugdbeschermer of gezinsvoogd is vanwege de ondertoezichtstelling van jouw kind betrokken en houdt zich bezig met de fysieke en emotionele veiligheid. Als hij of zij van menig is dat de situatie niet veilig is, of dat jouw kind er last van heeft dat jouw partner er is, kan dit een reden zijn waarom hij of zij jou voor deze keuze zet. Dit is vaak een laatste kans.
Waar moet mijn partner heen?
Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van jullie situatie. Wonen jullie samen? Heeft jouw partner nog een eigen plek? Kan hij of zij terecht bij zijn of haar ouders? Als het echt geen optie is dat jouw partner het huis uit gaat, zou je misschien in overleg kunnen met de jeugdbeschermer of gezinsvoogd en vragen of jij met jouw kind tijdelijk ergens anders kan verblijven. In ieder geval totdat er een oplossing is gevonden voor jouw partner.
Kom de afspraken na
Welke keuze je ook maakt; kom de gemaakte afspraken na. Als je dit niet doet, heeft dit in veel gevallen gevolgen voor het contact met jouw kind en/of een eventuele uithuisplaatsing als gevolg.
Heb je met jouw jeugdbeschermer of gezinsvoogd afgesproken dat jouw partner het huis verlaat? Als de jeugdbeschermer tot de ontdekking komt dat jouw partner alsnog langs is geweest of bij jou thuis slaapt, is er een grote kans dat je kind alsnog uit huis wordt geplaatst. In sommige gevallen volgt er zelfs een spoed uithuisplaatsing. Dit is vaak erg heftig voor kinderen en ouders.
Zitting uithuisplaatsing op de rechtbank
Als er een verzoek is ingediend voor de uithuisplaatsing van jouw kind, zal de rechter jou uitnodigen voor de zitting op de rechtbank. Is jouw partner niet een ouder van jouw kind? Dan mag hij of zij in veel gevallen niet bij de zitting zijn. Je mag wel een advocaat meenemen die jou tijdens de zitting bijstaat. Ben je van plan bent om een advocaat mee te namen naar de zitting? Zoek dan zo snel mogelijk contact met een advocatenkantoor die jeugdrechtszaken doet en stuur ze het verzoek tot uithuisplaatsing toe. In dat geval kan een advocaat met jou de zitting voorbereiden. Dit kan het verschil maken.