Als je op zoek bent naar een advocaat of mediator, heb je vaak veel keuze. Maar waar moet je op letten? Hoe weet je of een advocaat of mediator gespecialiseerd is in familiezaken? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In deze blog vertellen wij jou meer over een vFAS advocaat-mediator.
Het is volop in het nieuws geweest dat koning Albert II van België door de rechtbank gedwongen werd om een DNA-test te doen, omdat hij ontkende dat hij de vader was van zijn dochter. Maar hoe zit dat met een DNA-test? Waarvoor heb je die nodig? En hoe kan je dat afdwingen?
Voor reizen met minderjarigen naar het buitenland, is de toestemming van de ouder(s) met gezag nodig. Geeft een ouder met gezag geen toestemming voor de vakantie? Dan kan je bij de rechter om vervangende toestemming vragen. De rechter zal dan een beslissing nemen in het belang van het kind. Hoe gaat een rechter hier in tijd van corona mee om?
Meestal is het de vraag wie van de ouders in het huis kan blijven wonen en wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven. Toch kan het ook andersom. Dus dan wisselen niet de kinderen, maar de ouders van woning. Zo blijven de kinderen in het huis wonen en is het de vraag wanneer welke ouder bij de kinderen verblijft. Dit wordt ook wel birdnesting genoemd. Wanneer kan dit handig zijn en wat zijn de ervaringen hiermee?
Ook als je geen conflict hebt, kan het nuttig zijn om naar de mediator te gaan. In mediation kunnen jullie namelijk zelf bepalen waar jullie het over willen hebben. In plaats van het oplossen van conflicten, kan mediation ook conflicten voorkomen. Bijvoorbeeld door het maken van goede afspraken voor de toekomst.
Een student kan vaak niet zelf rondkomen. Veel studenten hebben wel een bijbaantje, maar daar verdien je niet zoveel mee. Laat staan dat je hiervan alle kosten kan betalen. Huur, eten, verzekeringen, collegegeld, boeken. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. Hoe moet je dat allemaal betalen?
Stel dat jouw kind behoefte heeft aan een vaderfiguur, maar zijn biologische vader geeft aan geen contact te willen. Kan je de rechter dan vragen om toch een omgangsregeling op te leggen? En waar hangt dat van af?
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2020:4285) heeft onlangs een zaak behandeld waarin bepaald moest worden of er (nog) een reden was om een kind uit huis te plaatsen bij de vader, of terug te plaatsen bij de moeder.
Veel ouders hebben ermee te maken: het maken van een ouderschapsplan. Een veel voorkomend misverstand is dat het maken van een ouderschapsplan alleen verplicht is voor getrouwde ouders die gaan scheiden. Dit is namelijk ook verplicht voor alle ouders die gezamenlijk gezag hebben over hun kinderen. Om jullie hierbij op weg te helpen, hebben wij een paar tips op een rijtje gezet.