Waar­om een vFAS ad­vo­caat-me­di­a­tor?

Als je op zoek bent naar een ad­vo­caat of me­di­a­tor, heb je vaak veel keu­ze. Maar waar moet je op let­ten? Hoe weet je of een ad­vo­caat of me­di­a­tor ge­spe­ci­a­li­seerd is in fa­mi­lie­za­ken? Soms zie je door de bo­men het bos niet meer. In deze blog ver­tel­len wij jou meer over een vFAS ad­vo­caat-me­di­a­tor.

We­ten wie je ou­ders zijn

Het is vo­l­op in het nieuws ge­weest dat ko­ning Al­bert II van Bel­gië door de recht­bank ge­dwon­gen werd om een DNA-test te doen, om­dat hij ont­ken­de dat hij de va­der was van zijn doch­ter. Maar hoe zit dat met een DNA-test? Waar­voor heb je die no­dig? En hoe kan je dat af­dwin­gen?

Ver­van­gen­de toe­stem­ming voor va­kan­tie in co­ro­na­tijd

Voor rei­zen met min­der­ja­ri­gen naar het bui­ten­land, is de toe­stem­ming van de ou­der(s) met ge­zag no­dig. Geeft een ou­der met ge­zag geen toe­stem­ming voor de va­kan­tie? Dan kan je bij de rech­ter om ver­van­gen­de toe­stem­ming vra­gen. De rech­ter zal dan een be­slis­sing ne­men in het be­lang van het kind. Hoe gaat een rech­ter hier in tijd van co­ro­na mee om?

Het fe­no­meen bir­d­nes­ting

Mees­tal is het de vraag wie van de ou­ders in het huis kan blij­ven wo­nen en wan­neer de kin­de­ren bij wel­ke ou­der ver­blij­ven. Toch kan het ook an­der­som. Dus dan wis­se­len niet de kin­de­ren, maar de ou­ders van wo­ning. Zo blij­ven de kin­de­ren in het huis wo­nen en is het de vraag wan­neer wel­ke ou­der bij de kin­de­ren ver­blijft. Dit wor­dt ook wel bir­d­nes­ting ge­noemd. Wan­neer kan dit han­dig zijn en wat zijn de er­va­rin­gen hier­mee?

Geen con­flict, toch naar de me­di­a­tor

Ook als je geen con­flict hebt, kan het nut­tig zijn om naar de me­di­a­tor te gaan. In me­di­a­ti­on kun­nen jul­lie na­me­lijk zelf be­pa­len waar jul­lie het over wil­len heb­ben. In plaats van het op­los­sen van con­flic­ten, kan me­di­a­ti­on ook con­flic­ten voor­ko­men. Bij­voor­beeld door het ma­ken van goe­de af­spra­ken voor de toe­komst.

Ali­men­ta­tie na je 18e ver­jaardag

Een stu­dent kan vaak niet zelf rond­ko­men. Veel stu­den­ten heb­ben wel een bij­baan­tje, maar daar ver­dien je niet zo­veel mee. Laat staan dat je hier­van alle kos­ten kan be­ta­len. Huur, eten, ver­ze­ke­rin­gen, col­le­ge­geld, boe­ken. De kos­ten kun­nen be­hoor­lijk op­lo­pen. Hoe moet je dat al­le­maal be­ta­len?

Ver­plich­te om­gang, kan dat?

Stel dat jouw kind be­hoefte heeft aan een va­der­fi­guur, maar zijn bi­o­lo­gi­sche va­der geeft aan geen con­tact te wil­len. Kan je de rech­ter dan vra­gen om toch een om­gangs­re­ge­ling op te leg­gen? En waar hangt dat van af?

Be­ter con­tact met va­der re­den voor uit­huis­plaat­sing?

Het ge­rechts­hof Arn­hem-Leeu­war­den (ECLI:NL:GHARL:2020:4285) heeft on­langs een zaak be­han­deld waar­in be­paald moest wor­den of er (nog) een re­den was om een kind uit huis te plaat­sen bij de va­der, of te­rug te plaat­sen bij de moe­der.

Tips voor het ma­ken van een ou­der­schaps­plan

Veel ou­ders heb­ben er­mee te ma­ken: het ma­ken van een ou­der­schaps­plan. Een veel voor­ko­mend mis­ver­stand is dat het ma­ken van een ou­der­schaps­plan al­leen ver­plicht is voor ge­trouw­de ou­ders die gaan schei­den. Dit is na­me­lijk ook ver­plicht voor alle ou­ders die ge­za­men­lijk ge­zag heb­ben over hun kin­de­ren. Om jul­lie hier­bij op weg te hel­pen, heb­ben wij een paar tips op een rij­tje ge­zet.