Ein­de van het school­jaar voor ge­schei­den ou­ders

Het is weer zo­ver; het ein­de van het school­jaar. Voor veel kin­de­ren toch wel gek. De mees­te kin­de­ren kun­nen net weer naar school en nu is het al­weer bij­na va­kan­tie. Deze va­kan­tie moet wel ver­deeld wor­den en aan het ein­de van het school­jaar zijn er vaak veel be­lang­rijke mo­men­ten op school. Hoe gaan jul­lie daar als ge­schei­den ou­ders mee om?

Me­di­a­ti­on als je sa­men­woont

Bij me­di­a­ti­on den­ken veel men­sen aan de si­tu­a­tie waar­bij men­sen schei­den. Dat kan, maar je kan in veel meer ge­val­len naar de me­di­a­tor. Bij­voor­beeld als je sa­men­woont of hebt ge­woond. Je hoeft geen re­la­tie te heb­ben of heb­ben ge­had om naar de me­di­a­tor te gaan.

Ik wil schei­den, maar mijn echt­ge­noot woont in het bui­ten­land

Re­gel­ma­tig komt het voor dat wij be­na­derd wor­den door cli­ën­ten die wil­len schei­den, ter­wijl de echt­ge­noot in het bui­ten­land woont. Bij­voor­beeld om­dat jouw part­ner voor zijn of haar werk in het bui­ten­land woont, of om­dat jouw part­ner na het be­ëin­di­gen van de re­la­tie in een an­der land is gaan wo­nen. Kan je in deze si­tu­a­ties een echt­schei­dings­pro­ce­du­re star­ten?

GI voert uit­spraak van de rech­ter over om­gang niet uit

In een re­cente uit­spraak van de recht­bank Rot­ter­dam komt een on­der­werp ter sprake dat ons aan het hart gaat: een GI die geen uit­voer geeft aan een om­gangs­re­ge­ling tus­sen ou­der en kind. Ruim een jaar na­dat er een om­gangs­re­ge­ling is vast­ge­steld, heeft de va­der zijn kind slechts één keer ge­zien.

Op va­kan­tie zon­der toe­stem­ming

De school­va­kan­tie staat weer voor de deur. Soms wil deze geen ou­der toe­stem­ming ge­ven voor de va­kan­tie. Bij­voor­beeld om­dat hij of zij het ge­vaar­lijk vindt. Ze­ker nu met Co­ro­na ver­schil­len veel ou­ders van me­ning of het vei­lig is om op va­kan­tie te gaan. Wat kan je dan doen?

Va­ders die hun kind niet mee­krij­gen

“Er staat niks op pa­pier, dus we kun­nen he­laas niks voor je doen.” Dat is wat veel va­ders van de po­li­tie ho­ren als zij hun kind niet mee­krij­gen. Ook als de ou­ders wel een zorg­re­ge­ling of om­gangs­re­ge­ling heb­ben af­ge­spro­ken. Wat kan jij als va­der in zo’n ge­val doen?

Les­bisch ou­der­schap: hoe zit dat?

Er zijn een he­le­boel kin­de­ren die niet een moe­der en een va­der op hun ge­boor­te­akte heb­ben staan, maar twee moe­ders. Hoe zit dat? En hoe kun­nen jul­lie re­ge­len dat niet al­leen de ge­boor­te­moe­der, maar ook de part­ner of­fi­ci­eel moe­der is van jul­lie kind­je?

Ver­be­te­ren van fei­ten­on­der­zoek door GI’s

In de prak­tijk zien en ho­ren wij het vaak: het fei­ten­on­der­zoek door GI’s laat te wen­sen over. Re­gel­ma­tig ho­ren wij van ou­ders of kin­de­ren dat er in de rap­por­ten en stuk­ken van GI’s fei­ten staan die niet klop­pen. Erg frus­tre­rend, aan­ge­zien zij hier tij­dens een on­der­toe­zicht­stel­ling of zelfs uit­huis­plaat­sing wel steeds mee ge­con­fron­teerd wor­den.

Me­di­a­ti­on op toe­voe­ging

Wat veel men­sen niet we­ten, is dat niet al­leen ad­vo­ca­ten, maar ook me­di­a­tors jou op ba­sis van een toe­voe­ging kun­nen hel­pen met een schei­ding, con­flict over ali­men­ta­tie, het op­stel­len van een om­gangs­re­ge­ling of an­de­re con­flic­ten.