Wat is solo pa­ral­lel ou­der­schap?

Je hoort het steeds va­ker bij ou­ders die uit el­kaar zijn: solo pa­ral­lel ou­der­schap. Maar wat is dat? Wan­neer wor­dt solo pa­ral­lel ou­der­schap in­ge­zet? En hoe is dit voor de kin­de­ren? Deze vra­gen be­ant­woor­den wij in deze blog.

De be­ë­di­ging van Shei­la Al­bers

Van­daag is Shei­la Al­bers be­ë­digd als ad­vo­caat bij de recht­bank Noord-Hol­land in Haar­lem. In deze blog ver­telt Mir­jam van der Wei­de over de be­ë­di­ging.

“Ik be­taal geen ali­men­ta­tie als ik mijn kind niet zie”

Wij wor­den re­gel­ma­tig ge­vraagd om ad­vies te ge­ven als ou­ders hun kind min­der zien dan af­ge­spro­ken. In veel ge­val­len wor­dt na­me­lijk wel van hun ver­wacht dat zij de kin­der­ali­men­ta­tie be­ta­len. Ook als zij hun kind wei­nig of zelfs niet zien. Hoe zit dat? Moet je dan nog wel ali­men­ta­tie be­ta­len?

Luis­ter­tip: pod­cast ‘Papa en mama zijn ge­schei­den’

Hoe is een schei­ding voor kin­de­ren? Dat is een vraag die wij als me­di­a­tor of ad­vo­caat fa­mi­lie­recht vaak krij­gen. In de pod­cast ‘Papa en mama zijn ge­schei­den’ hoor je van ver­schil­len­de kin­de­ren hoe zij de schei­ding van hun ou­ders heb­ben er­va­ren.

Wat is het ver­schil tus­sen een om­gangs­re­ge­ling en een zorg­re­ge­ling?

Als jul­lie uit el­kaar zijn, moe­ten jul­lie na­den­ken wan­neer de kin­de­ren bij wel­ke ou­der ver­blij­ven. Een veel ge­stel­de vraag is wat het ver­schil is tus­sen een om­gangs­re­ge­ling en een zorg­re­ge­ling. In deze blog leg­gen wij dat kort uit.

Zo ga jij goed voor­be­reid naar de me­di­a­tor

De eerste hob­bel is ge­no­men en een af­spraak bij de schei­dings­me­di­a­tor is ge­maakt. Maar wat nu? In deze blog ge­ven wij een paar prak­ti­sche tips om jul­lie eerste ge­sprek bij de me­di­a­tor goed voor te be­rei­den. Want een goe­de voor­be­rei­ding is het hal­ve werk.

Plaats broer­tjes en zus­jes bij een uit­huis­plaat­sing bij el­kaar

Een uit­huis­plaat­sing is voor ie­der kind een hef­ti­ge ge­beur­te­nis. Je wor­dt als kind voor je ge­voel soms “zo­maar” uit huis ge­haald. Niet meer sla­pen bij mama of papa, maar in een vaak vreem­de om­ge­ving met veel vreem­de men­sen die zich met jou be­moei­en. In deze si­tu­a­ties kun­nen broer­tjes of zus­jes erg veel steun aan el­kaar heb­ben. Het is al­leen niet van­zelf­spre­kend dat zij ook bij el­kaar ge­plaatst wor­den.

Een goe­de zorg­re­ge­ling voor baby’s en peu­ters

Wel wil­len al­le­maal het bes­te voor onze kin­de­ren. Maar wat is nu ei­gen­lijk het bes­te voor jul­lie jon­ge kind na de schei­ding? De mees­te men­sen we­ten in­mid­dels dat een goe­de zorg­re­ge­ling voor kin­de­ren van groot be­lang is. Juist als het om kin­de­ren van 0 tot 4 jaar gaat.

De ach­ter­naam van jouw kind

Vroe­ger was het niet meer dan nor­maal dat kin­de­ren de ach­ter­naam van hun va­der kre­gen. Dat is nu lang niet al­tijd meer het ge­val. Niet al­leen als er geen va­der be­kend is heb­ben kin­de­ren de ach­ter­naam van de moe­der. Steeds va­ker is dit een be­wuste keu­ze. Maar hoe zit dat?